Hækkerup vil samle tilsyn i fem kommuner

TILSYN: Regeringen vil oprette fem tilsynsenheder i fem forskellige kommuner, der skal sikre bedre indsats over for anbragte børn. Derudover indeholder reformen en whistleblower-funktion og krav til større faglighed. Se alle elementerne i reformen her.

Social- og integrationsminister Karen Hækkerup (S) præsenterede i dag sin nye tilsynsreform "Et nyt socialtilsyn - Bedre kvalitet for udsatte børn og voksne".

Reformen indebærer blandt andet, at godkendelses- og tilsynsopgaven af anbringelsessteder og botilbud til anbragte børn bliver flyttet fra de 98 kommuner til fem tilsynsenheder i fem kommuner.

"Vi har stillet for få og for uklare krav til tilbuddene, og vi har været for dårlige til at skelne mellem skidt og kanel - mellem de gode og de dårlige tilbud. Det retter vi op på nu. Dels ved at sikre, at opgaven med godkendelse og tilsyn lægges i hænderne på fem stærke faglige socialtilsyn, dels ved at sætte fokus på at få løftet kvaliteten og fagligheden i de sociale tilbud," sagde ministeren under pressemødet.

Det bliver i første omgang KL, der skal beslutte, hvilke kommuner der bliver tilsynskommuner - ellers bliver det Karen Hækkerups opgave at finde de fem kommuner. De enkelte tilsynskommuner må ikke føre tilsyn med sig selv. I stedet skal tilsynskommunerne føre tilsyn med hinanden.

Derudover kommer der en række krav til faglighed og kvalitet. Der indføres blandt andet krav om, at sociale tilbud skal kunne dokumentere deres indsats.

"Når vi som samfund træder til og tilbyder at hjælpe vores borgere, har vi et særligt ansvar for at sikre trygge forhold, der bidrager til disse børn, unge og voksnes udvikling og selvudfoldelse. Men virkeligheden ser desværre ikke altid sådan ud. Den seneste tids mange grumme enkeltsager viser, at de sociale tilbud alt for længe har fået lov at leve deres eget liv," sagde ministeren.

Der bliver også etableret en whistleblower-funktion i hvert af de fem tilsyn, hvor borgere, pårørende og medarbejdere kan henvende sig, hvis de får mistanke om misbrug eller misrøgt af f.eks. anbragte børn.

Tilsynsreformen bliver en del af finanslovforhandlingerne. Tilsynene får ifølge ministeren mellem 50 og 100 ansatte i hver enhed. Foreløbig lægger regeringen op til, at der skal tilføres 35 mio. kr. årligt til tilsynene - ud over pengene fra de nuværende kommunale tilsyn, der bliver nedlagt.

"Jeg håber på brede forhandlinger med partierne i Folketinget om reformen," sagde Karen Hækkerup.

,

Forrige artikel Socialsektor hårdest ramt af sparekniv Socialsektor hårdest ramt af sparekniv Næste artikel Skatteministeriet får ny struktur