Hækkerup: Specialviden skal fremtidssikres

DEBAT: En national koordinationsstruktur, som foreslået i evalueringen af kommunalreformen, skaber balance mellem tillid til kommunerne og nationalt medansvar, skriver social- og integrationsminister Karen Hækkerup.

Af Karen Hækkerup
Social- og integrationsminister (S)

Jeg tager opgaven om at fremtidssikre den specialiserede indsats på socialområdet meget alvorligt. Særligt i kølvandet på kommunalreformen har debatten om afspecialisering raset, og mange har udtrykt stor bekymring, når der er tilbud, der er lukket. Og det er selvfølgelig også noget, jeg holder et skarpt øje med fra centralt hold.

Diskussioner om kommunalreformen har en tendens til at handle meget om organisatoriske strukturer. Men det, der er afgørende for mig, er, at vi får sikret, at der findes særligt specialiserede tilbud til dem, der har brug for det.

Det handler om nogle af samfundets allermest sårbare borgere, og de – og deres pårørende - skal have tryghed for, at de fagfolk, der skal hjælpe dem, har den nødvendige faglige viden om de enkelte målgrupper og om, hvilke indsatser der virker bedst.

Specialiseret viden skal sikres
For mig er det vigtigt at holde fast i, at viden sidder i mennesker og ikke i mursten. Men det ændrer ikke på, at det kan tage lang tid at bygge vidensmiljøer op og kort tid at rive dem ned.

Derfor er det også helt afgørende, at vi bliver bedre til at vurdere, om der er ved at gå nødvendig og uerstattelig specialviden tabt, når et tilbud er lukningstruet. Den viden og det faglige overblik over området har vi desværre ikke altid i dag.

Den evaluering af kommunalreformen på socialområdet, som et udvalg under regeringen netop har gennemført, har haft understøttelse af den specialiserede indsats som et af sine fokuspunkter, og udvalget peger på noget af det samme.

Udvalgets konklusion er, at den nuværende opgavefordeling i den offentlige sektor overordnet set er velfungerende, men at der er rum for forbedringer og behov for at understøtte, at specialiseret viden ikke falder bort.
 
Nationalt medansvar
Det er dog vigtigt for mig at understrege, at en sikring af specialviden ikke forudsætter en tilbagevenden til tiden før kommunalreformen. Men det betyder, at vi kan – og skal – være klar til at tage et nationalt medansvar for at sikre den højt specialiserede viden, og se på, om der er målgrupper, som kan hjælpes bedre.
 
Udvalget anbefaler blandt andet, at der bliver indført en ny national koordinationsstruktur. Den har til formål at sikre, at vi netop får skabt det nødvendige nationale overblik over den højt specialiserede viden, og at den enkelte kommune har adgang til højt specialiserede indsatser og tilbud.

Den nationale koordinationsstruktur indebærer, at Socialstyrelsen får kompetence til at komme med en central udmelding om målgrupper og/eller særlige indsatser, hvor det vurderes, at der er behov for øget koordination eller planlægning mellem kommunerne for at sikre og videreudvikle den specialiserede viden og indsats.

På baggrund af den centrale udmelding skal kommunerne forholde sig konkret til, hvordan de vil tilrettelægge og organisere indsatsen i forhold til de udmeldte målgrupper/indsatser. I hver region skal kommunerne så afrapportere i fællesskab til Socialstyrelsen, som herefter går i dialog med kommunalbestyrelserne i fællesskab med henblik på at vurdere, om kommunernes aftaler giver anledning til særlige bemærkninger, eller om initiativerne vurderes at være tilstrækkelige.

Hvis dialogen med kommunerne i helt særlige tilfælde ikke er tilstrækkelig, peger udvalget samtidig på muligheden for, at en kommune eller region i sidste ende skal kunne pålægges at drive et bestemt tilbud, hvis det vurderes, at det er nødvendigt for at sikre den specialviden, borgerne har brug for.
 
Den nationale koordinationsstruktur skaber således en balance mellem tilliden til kommunerne og mulighederne for at tage et nationalt medansvar, hvis det vurderes at være hensigtsmæssigt. Den nationale koordinationsstruktur ligger i forlængelse af den aftale, som er indgået med Kommunernes Landsforening for at forhindre en afspecialisering af det sociale område. 

Input skal med

Jeg synes, at der er mange interessante og væsentlige overvejelser i udvalgets rapport, og regeringen er i øjeblikket ved at gå det hele grundigt igennem. Vi har sendt udvalgets rapport i høring frem til 8. april 2013, og her vil jeg gerne opfordre alle til at give deres mening til kende om selve evalueringen og om, hvad der fremadrettet skal ske på det sociale område.

Det er utroligt vigtigt for os at få alle input med, når vi skal arbejde videre med at sikre, at den nødvendige specialviden er til stede, når og hvor der er brug for den til at hjælpe nogle af vores mest sårbare borgere.

Forrige artikel Ingen sammenhæng mellem ønsker og indsats Næste artikel Altinget tager fat i det specialiserede område Altinget tager fat i det specialiserede område