Hækkerup: Kom med solstrålehistorierne

DEBAT: Fokus skal i højere grad også rettes mod de vellykkede anbringelser - vi kan lære meget af de små og store succeser, lyder det fra social- og integrationsminister Karen Hækkerup (S).

Af Karen Hækkerup 
Social- og integrationsminister (S)

Jeg bliver næsten altid tung om hjertet, når talen falder på anbringelsesområdet. Der er så mange dårlige historier og så mange svigt. Mit første indlæg her på socialdebatten havde overskriften ”Vi har svigtet vores ansvar”. Og det har vi. Billederne fra Brønderslev-familiens uhumske og uhyggelige hjem har brændt sig ind på nethinden hos de fleste som et symbol på alt det, vi ikke har gjort godt nok.
 
Men lad os sammen sørge for, at vi også får sat ansigt på dem, vi faktisk hjælper til et bedre liv. For det hele er ikke bare sort i sort. Der findes en masse børn, som, på grund af en gedigen social indsats fra dygtige fagfolk, har fået en følelse af, at hverdagen er god og tryg, og at fremtiden har noget godt i vente. Børn, som har fået livsmodet og nysgerrigheden tilbage.
 
Gode anbringelser skal frem i lyset
Det er min opfordring til alle socialrådgivere og socialpædagoger om at fortælle hinanden og omverdenen om den forskel, I gør. Fortæl om den grundige udredning og det gode sagsforløb, der leder frem til den rigtige indsats, der hjælper barnet i trivsel igen.

Fortæl om de små fremskridt hos barnet, som man måske nogle gange næsten skal bruge lup for at få øje på, men som alligevel peger fremad mod et bedre liv og bringer smilet frem hos både barn og voksne.

Fortæl om det gode samarbejde med plejefamilier, der møder barnet med rummelighed, anerkendelse, omsorg og kærlighed, og som I støtter til at håndtere de knaster og konflikter, som en anbringelse som oftest også rummer.
 
Det er min opfordring til Landsforeningen for Opholdssteder, Botilbud og Skolebehandlingstilbud (LOS) og andre private aktører om at give os nogle konkrete billeder på nethinden af de opholdssteder, hvor dygtige og engagerede ildsjæle hver dag lægger hjerteblod i at gøre en forskel for hårdt prøvede børn og unge.

Det er min opfordring til Børns Vilkår om at fortælle om de sager, hvor bisidderforløbene fungerer godt, og hvor børnene føler sig støttet og hørt af alle voksne omkring dem.
 
Vi kan lære af succeser
Det er min opfordring til alle jer, der har en særlig interesse og et særligt ansvar. Kom med solstrålehistorierne. Ikke for min skyld. Men for at huske hinanden på, at der findes mange dygtige mennesker, der gør en forskel for de udsatte børn.

Jeg ved, at solstrålehistorierne findes. Vi fokuserer bare ikke ret meget på dem. Og de skal heller ikke skygge over, at der er meget, der ikke er godt nok. Men vi kan lære meget af hinandens små og store succeser. Og vi kan bringe større faglig stolthed og glæde ind i arbejdet med en af de allervigtigste sociale opgaver, hvis vi bliver bedre til at fortælle hinanden og omverdenen om den forskel, vi gør for de udsatte børn og unge, der har svære betingelser med i bagagen.

Forrige artikel Ikke nok kun at styrke tilsynet Næste artikel Tilsynsreform bygger på overfladisk viden