Undervisere: Lukning af uddannelse truer socialt arbejde i hele landet

Kandidatuddannelsen i Socialt Arbejde i København står til at lukke som konsekvens af udflytningsplanen. Men det kan skade det sociale arbejde i hele Danmark, skriver forskningsledere og lektorer. 

Af Forskningsledere og undervisere på kandidatuddannelsen i Socialt Arbejde i Aalborg og København.
Se afsendere i faktaboks

Kandidatuddannelsen i Socialt Arbejde i København lukker som konsekvens af Aalborg Universitets strategiske respons på det politiske krav om at reducere studiepladser med ti procent og udflytte studiepladser fra storbyerne.

Uddannelsen er hverken truet af arbejdsløshed, mangel på optag eller dårlig kvalitet og lukningen er da også udelukkende begrundet i en strategisk beslutning om at satse på det tekniske område.

Den politiske intention om at skabe balance mellem Øst- og Vestdanmark, skader udviklingen af det sociale arbejde i hele Danmark og truer et stærkt og internationalt anerkendt forskningsmiljø i socialt arbejde.

Socialt arbejde er som professionel praksis opstået i forbindelse med bekæmpelsen af sociale problemer og fattigdom i byen. Begge er lige vigtige problemstillinger i dag, men fremstår på nye og ofte mere komplekse måder, hvilket fordrer sociale indsatser funderet på et højt specialiseret vidensgrundlag. Det er derfor paradoksalt, at kandidatuddannelsen i Socialt Arbejde, som netop uddanner kandidater med dybdegående viden om socialt arbejde og sociale problemer, ofres i bekæmpelsen af urbaniseringskræfterne. 

Dimittender er efterspurgte på arbejdsmarkedet

Kandidatuddannelsen i socialt arbejde har en 30-årig lang historie og med et tæt samarbejde med socialt arbejdes praksis. Uddannelsen udbydes i Aalborg og København.

Med lukningen af uddannelsen i København skæres to-tredjedele af uddannelsen imidlertid væk, hvilket får alvorlige konsekvenser for studerende og aftagere i hele landet. Den er den eneste af sin slags i Danmark.

Uddannelsen er efterspurgt og der er lav dimittendledighed (ni procent beregnet i 4.-7. kvartal efter dimissionen).

Dette vidner om, at uddannelsens kandidater er efterspurgte på arbejdsmarkedet, hvor aftagerne for en stor dels vedkommende befinder sig i hovedstadsområdet. Uddannelsen optager professionsbachelorer, både socialrådgivere og sundhedsfaglige samt et bredt udsnit af akademiske bachelorer fra eksempelvis antropologi, uddannelsesvidenskab, sundhedsfremme og sociologi.

Dimittender finder ansættelse i styrelser, ministerier, forskningsenheder, kommune, regioner, konsulenthuse, UCL’er og NGO’er. De har funktioner som ledere, planlæggere, udviklere og undervisere i socialt arbejde. De er således med til at sikre høj kvalitet i og udvikle det danske sociale velfærdssystem.

Skader internationalt anerkendte forskningsmiljøer

”Lukningen indebærer også risiko for ødelæggelse af de gode, solide og internationalt anerkendte forskningsmiljøer der understøtter dem. Vi er derfor både triste og bekymrede over AAU’s beslutning om lukke for optaget af studerende på Kandidatuddannelsen i Socialt Arbejde i Sydhavnen”, skriver Censorformandskabet for Master og Kandidatuddannelserne i Socialt Arbejde

Og en dimittend fra Kandidat i Socialt Arbejde i København siger:

” Det vil medføre et kæmpe tilbageslag for det sociale arbejdes brede felt, og det vil hæmme den store andel potentielt studerende, som er bosat i øst, og som for en stor andels vedkommende ikke er flytbare, og som dermed formentlig vil fravælge at videreuddanne sig. Beslutningen er derfor til ugunst for feltet og vores fag.”

Lukning er et markant tab

Aldrig har kritisk analyse og vidensudvikling været vigtigere i forhold til implementering af Barnets Lov, den store evaluering af psykiatri- og handicapområdet, sikring af de sociale effekter af digitalisering af den offentlige sektor, bekæmpelsen af en stigende social ulighed, udviklingen af nye metoder i det beskæftigelsespolitiske felt, hvor der er stigende behov for arbejdskraft, og den sociale dimension af den grønne omstilling.

Det er derfor afgørende at samfundet fastholder uddannelser, der uddanner til samfundsfaglig kritisk refleksion over mål og værdier i samfundet, kvaliteten i det sociale og sundhedsmæssige arbejde og velfærdsstatens institutioners form og indhold.

Forskningsmiljøet omkring kandidatuddannelsen i Socialt Arbejde er karakteriseret ved et tæt samarbejde med det sociale arbejdes praksis. Et sådant samarbejde er afhængigt af tilstedeværelse i nærmiljøet.  En lukning af kandidatuddannelsen i Socialt Arbejde i København vil derfor udgøre et markant tab for det sociale arbejdes felt i hele Østdanmark, og gøre det sværere for fremtidige kandidater på Fyn og i Region Syd at tage valget om en kandidatuddannelse i Socialt Arbejde.

Vi opfordrer Folketingets socialordførere og uddannelsesordførere til at gøre deres indflydelse gældende i diskussionen af Udflytningsreformens konsekvenser, ellers risikerer socialt arbejde at blive en formentlig utilsigtet omkostning i den politiske ambition om at skabe bedre balance mellem provins og store byer.

{{toplink}}

Forrige artikel Venstre: Vi skal gribe muligheden for at få mennesker med handicap i arbejde, mens den er der Venstre: Vi skal gribe muligheden for at få mennesker med handicap i arbejde, mens den er der Næste artikel Institut for Menneskerettigheder: Staten skal sikre, at handicap ikke står i vejen for en ansættelse Institut for Menneskerettigheder: Staten skal sikre, at handicap ikke står i vejen for en ansættelse