Forkert system til socialt udsattes tandhjælp

DEBAT: Det er desværre ikke overraskende, at kun ca. 20 procent af de 180 millioner kr. til tandpleje til socialt udsatte er blevet brugt i 2013, skriver Birgitte Sindrup, Formand for De Offentlige Tandlæger.

Birgitte Sindrup
Formand for De Offentlige Tandlæger

Det er desværre ikke overraskende, at det nu kan konstateres, at kun ca. 20 procent af de 180 millioner kr. til tandpleje til socialt udsatte er blevet brugt i 2013. De Offentlige Tandlæger foreslog at implementere den såkaldte Herlevmodel som instrument for tandpleje til socialt udsatte borgere.

Herlevmodellen, der er en dispensationsordning, har fungeret i mere end 20 år og har på helt suveræn måde vist, at det kan lykkes at få mere end 70 procent af de socialt udsatte til at benytte sig af regelmæssig tandpleje. I landets øvrige kommuner er det kun ca. 20 procent af de socialt udsatte, der går regelmæssigt til tandlæge.

Herlevmodellen er baseret på nøjagtig det samme tilskudssystem som i landets øvrige kommuner, så succesen har således ikke noget med tilskuddets størrelse at gøre. Succesen kan overvejende tilskrives, at tilbuddet er opsøgende og involverer alle personalegrupper på tværs af de kommunale forvaltninger, som er i kontakt med denne gruppe borgere. 

Merudgifterne
Tilbuddet er ud over at være opsøgende både sundhedsfremmende, forebyggende og behandlende. Det er valgfrit for patienten om behandlingerne udføres hos den privatpraktiserende tandlæge eller på den kommunale tandlægeklinik. To ud af tre vælger privat praksis, mens den tredje, der ofte tilhører den svageste del af gruppen, vælger den kommunale klinik. Ordningen koster ifølge Sundhedsminister Astrid Krag to gange 180 millioner kr. at udrulle på landsplan.

Merudgifterne skyldes alene væksten i antallet af borgere, der vil benytte sig af det regelmæssige tandplejetilbud. Regeringen har det seneste år fjernet omkring 500 millioner kr. fra tandplejeområdet og anvendt midlerne på flere fængselspladser, forbedringer på psykiatriområdet, forbedringer på kræftbehandlingsområdet m.v..

2014 kunne bruges til at tilbageføre de manglende 180 millioner kr. til tandplejeområdet på finansloven for 2015 samt gennemføre de nødvendige ændringer af Sundhedsloven og fjerne § 82a i aktivloven for hermed at gennemføre det system, der beviseligt giver mere lighed i sundhed og mere sundhed for pengene i et samarbejde mellem den private og den offentlige sektor.

Forrige artikel Anonymt rådgivningstilbud hjælper unge Næste artikel Uddannelsessystemet er under pres