EL-borgmester: Forbyd private krisecentre at trække profit ud

Penge til voldsramte og hjemløse skal ikke ende i private lommer. Når priserne på private krisecentre stiger, tager det penge fra de mennesker, der har brug for støtten, skriver Karina Vestergaard Madsen.

Når en hjemløs banker på døren til et herberg for at få en seng at sove i eller en voldsudsat endelig har samlet mod til at kontakte et krisecenter, skal de have hjælp her og nu.

Det får de, og det er det, som hedder selvhenvender-princippet. Det skal vi værne om. For vi skal ikke ud i en situation, hvor hjemløse eller voldsramte først skal igennem en visitationsproces, inden de får den hjælp, de har brug for.

Borgerne skal i kritiske livssituationer kunne henvende sig akut og få hjælp.

Der er til gengæld rigtig god grund til at se på, hvad en plads på et krisecenter eller et herberg koster – og hvor pengene går hen.

For eksempel ligger gennemsnitsprisen på Københavns Kommunes egne krisecentre på 934 kroner i døgnet. Til sammenligning ligger døgntaksten på de private krisecentre, som vi køber pladser på, i gennemsnit på 2.405 kroner.

Altså er de private krisecenterpladser mere end to gange så dyre.

Indfør et forbud

Vi har som kommune ikke indflydelse på de private tilbuds takster, og der findes ikke et loft over taksten. Regningen deler kommunerne og staten ligeligt.

Helt konkret har det betydet, at vi på socialområdet i Københavns Kommune i en årrække har måtte bede om flere penge til de kommunale budgetforhandlinger, fordi udgifterne til private krisecentre og herberger stiger. Penge som kunne være gået til mere støtte og socialfaglige medarbejdere.

Lad mig for en god ordens skyld understrege, at de private aktører er velkomne, og at mange yder en stor indsats. Men det er et problem, at private herberger og krisecentre – inden for lovens rammer – kan tjene penge på udsatte borgere.

Selvfølgelig skal private, sociale tilbud kunne give en ordentlig løn til deres ansatte, de skal have råd til faglig dygtig ledelse og give den helt rigtige støtte.

Men jeg kan ikke se, hvorfor ejere og aktionærer skal kunne trække overskud ud til sig selv. Overskud, som bliver betalt af skatteborgerne. Overskud, som burde bruges på velfærd.

På Christiansborg er der heldigvis igen kommet liv i diskussionen om et forbud mod at kunne trække profit ud. Hvis der ikke kommer et forbud, vil det skade alle de mange private herbergs- og krisecentre, som ikke trækker profit ud, men netop er nødvendige tilbud til Københavns udsatte.

{{toplink}}

Forrige artikel Minister til aktører: Det er Minister til aktører: Det er "helt ved siden af skiven" at beskylde regeringen for at ignorere handicapområdet Næste artikel Forskere: Algoritmer i det sociale arbejde bliver næppe en spareøvelse. Men der er et potentiale Forskere: Algoritmer i det sociale arbejde bliver næppe en spareøvelse. Men der er et potentiale