Dødsfald: Psykolog, dr.phil. Helle Høpfner Nielsen (83)

Psykolog, dr.phil. Helle Høpfner Nielsen, der med forskning i 1960'erne var med til at øge forståelsen for DAMP-børn, er død, 83 år gammel. Hun blev født 4. maj 1929 i København og døde 18. februar 2013 i Stockholm.

En af landets første kvindelige psykologer, dr.phil. Helle Høpfner Nielsen, er død 83 år gammel.

Hun blev i 1953 ansat som klinisk psykolog ved Rigshospitalets børneafdeling. Her kom hun i kontakt med professor Preben Plum, der inspirerede hende til den senere disputats om hjerneskadede børn.

Afhandlingen undersøgte spastiske og normale børns indlæring og personlighed. Hun kunne konkludere, at de spastiske børn var mere præget af personlighedsforstyrrelser og indlæringsvanskeligheder, og hun fandt en række tegn på lettere hjerneskader, hvilket senere er blevet kaldt for MBD (Minimal Brain Dysfunction) eller DAMP (Deficits in Attention Motor Control and Perception).

Helle Høfpner Nielsen var således i sit disputatsarbejde tidligt ude i beskrivelsen af tilstande, der senere er blevet forsket meget i.

I 1969 flyttede hun til Aarhus med sin daværende mand, den senere DR-provinschef, professor dr.phil. Gerhard Nielsen, der opbyggede psykologistudiet hér.

Hun blev så i 2007 i den liberale-katolske kirke i Sverige viet til den svenske sexolog Maj-Briht Bergström Walan, der i 2011 udgav bogen 37 år af kärlek:

”Sedan vi träffades påsken 1974 har vi bare levt för varann. Det vill jag folk ska förstå: hur tryggt och skönt man kan ha det.”

De to udgav bøger på flere sprog om seksualitet – i Danmark bl.a. Kvinderapport (1982).

Helle Høpfner Nielsen har beklædt en række faglige tillidshverv, f.eks. var hun 1972-77 medlem af Dansk Psykologforenings etikudvalg, 1974-77 medlem af Socialforskningsrådet og 1979 medgrundlægger af International Academy for Research in Learning Disabilities.

Endelig var hun i en menneskealder – 1965-99 - en meget søgt og anerkendt censor i psykologi ved Københavns Universitet.

Udover sin hustru efterlader Helle Høpfner Nielsen to sønner: datalog Jakob Nielsen, San Jose, Californien og udgiver, journalist Rasmus Nielsen, København samt børnebørnene Oskar og William.

Forrige artikel Mindeord: Formand for Landsforeningen Autisme Morten Carlsson Næste artikel Ny direktør for børne- og ungdomsforvaltningen i København