DF: Tid til nye voksenbestemmelser

DEBAT: Regeringen bør sikre en politisk aftale om nye voksenbestemmelser, der både styrker handicappedes retsstilling og mindsker bureaukratiet for den enkelte borger og kommunerne, skriver handicapordfører Karina Adsbøl (DF).

Af Karina Adsbøl (DF)
Bolig- og handicapordfører 

Der ligger en vigtig opgave og venter på social- og indenrigsminister Karen Ellemanns (V) bord om at sikre en politisk aftale om nye voksenbestemmelser.

På baggrund af meget kritiske høringssvar i sidste samling blev det daværende lovforslag skrottet. Hvilket i øvrigt var fornuftigt.

Formålet med det tidligere lovforslag var at styrke helhedstilgangen til borgere i udsatte positioner, forenkle lovgivningen og lette sagsbehandlingen ude i kommunerne. Nye voksenbestemmelser skal blandt andet gøre det mindre administrativt tungt for kommunerne og samtidig værne om borgernes retssikkerhed.

Styrk handicappedes retsstilling 
Det vil vi gerne være med til i Dansk Folkeparti. I Dansk Folkeparti vil vi opfordre ministeren til at indgå en dialog med handicaporganisationerne og partierne. Samtidig skal ministeren være meget opmærksom på, at voksenbestemmelserne ikke må svække handicappedes retsstilling - men tværtimod styrke den.  

I Dansk Folkeparti ønsker vi at mindske bureaukratiet og lette byrden for den enkelte borger og kommunerne, og det kan gøres langt mere enkelt, blandt andet ved genbevilling af hjælpemidler – for eksempel ved at gøre det obligatorisk for kommunerne at gøre brug af tro og love-erklæringer.

Personligt tror jeg, at man kan spare rigtig mange mandetimer i sagsbehandling, og samtidig kan man gøre det lettere for borgerne, når de skal genansøge om et hjælpemiddel. Desværre er det ofte sådan, at sådanne sager pendler frem og tilbage i systemet. Det skal vi undgå.

Kommuner skal følge paragrafferne 
Derudover forventer jeg, at ministeren vil tage højde for retssikkerhedslovens paragraffer, herunder § 4, hvor borgeren skal have mulighed for at medvirke ved behandlingen af sin sag. 

Kommunalbestyrelsen skal tilrettelægge behandlingen af sagerne på en sådan måde, at borgeren kan udnytte denne mulighed.

Og § 5: Kommunalbestyrelsen skal behandle ansøgninger og spørgsmål om hjælp i forhold til alle de muligheder, der findes for at give hjælp efter den sociale lovgivning - herunder også rådgivning og vejledning. 

Kommunalbestyrelsen skal desuden være opmærksom på, om der kan søges om hjælp hos en anden myndighed eller efter anden lovgivning. Disse paragraffer kan passende blive skrevet ind i vejledningen til kommunerne.

Jeg ser frem til, at den nye social- og indenrigsminister indkalder til et møde omkring nye voksenbestemmelser – og jo før, jo bedre. Jeg er klar.

Forrige artikel Kommune til Diabetesforeningen: Vi bryder ikke loven Kommune til Diabetesforeningen: Vi bryder ikke loven Næste artikel Handicaporganisation til DF-ordfører: Beklageligt menneskesyn Handicaporganisation til DF-ordfører: Beklageligt menneskesyn