DF: Kommunerne skal sikre ekspertisen

DEBAT: Der er ikke to personers behov, der er ens. Det er derfor vigtigt, at kommunerne har fokus på kvalitet og sikrer, at ydelserne, som leveres, lever op til de behov, mener Karin Nødgaard, socialordfører for Dansk Folkeparti.

Af Karin Nødgaard
Folketingsmedlem og socialordfører for Dansk Folkeparti

Det er vigtigt, at udsatte og handicappede sikres de bedst tænkelige levevilkår. At de, uanset individuelle vanskeligheder og i så stort omfang som muligt, tilbydes de samme muligheder for at bo, arbejde og socialisere som andre borgere i Danmark og får den hjælp, der skal til for at leve en tilværelse med livskvalitet.

I et velfærdssamfund som det danske skal der aldrig herske tvivl om, at de udsatte mennesker skal hjælpes, og at det er vigtigt, at der er en høj kvalitet i den hjælp, der ydes.

Det vil sige, at der skal sikres en ekspertise på alle de fagområder i forvaltningerne og på de politiske niveauer, som er involveret, for at sikre, at der med de mange varierende og samtidige behov, der er på det specialiserede socialområde, altid vil kunne tilbydes hjælp og aktiviteter, der passer den enkelte borger.

Specialviden skal bevares og udvikles
Tiderne skifter og dermed også de krav, der kan stilles til samfundet i forhold til den støtte og vejledning, der skal ydes udsatte og handicappede.

Når vi skriver 2013 må vi forlange og stræbe efter helt andre høje kvaliteter på det specialiserede socialområde, end de forhold man så for bare få år siden i Danmark. Det må også sikres, at de eksempler på vanrøgt, som desværre dukker op med mellemrum, helt umuliggøres i fremtiden gennem et fintmasket net af samarbejde mellem kommuner, regioner og staten. Et net, som kommunalreformen bidrager til.

Derfor må det sikres, at den viden, der er til stede, bliver bevaret og fremadrettet suppleres med implementering af ny forskning og empiri.

Økonomi må ikke spænde ben
For mig er det primære, at den borger, der har brug for hjælp og støtte, får det, og at det så vidt muligt ikke er økonomien, der gør, at en borger ikke får den fornødne hjælp.

Økonomiske hensyn må aldrig pr. automatik komme før den faglige vurdering af de tilbud, der er behov for at give udsatte medborgere. Det er derfor vigtigt, at kommunerne har fokus på kvalitet, og at de ydelser, der leveres, også lever op til de behov, der foreligger.

Med kvalitet bør der også tænkes på livskvalitet. Alle borgere bør først og fremmest sikres en tilværelse med den højeste grad af selvhjulpenhed med fokus på hjælp til selvhjælp. Hvordan kan begrænsninger i forhold til erhvervsarbejde fjernes, eller hvilken vedvarende træning eller genoptræning skal der til, for at individet kan klare dagligdagens gøremål selv?

Samme sprog
Endvidere skal der være fokus på tilrettelæggelse og organisering af de områder, der satses på. Det skylder man de personer, som er afhængige af hjælp.

Der er ikke to personers behov, der er ens, og derfor stilles der store krav til de forskellige myndigheder. Såfremt der skal ske en koordination på tværs af disse, hvilket ofte vil være tilfældet, er det vigtigt, at der kan kommunikeres i samme sprog og inden for en tidsramme, der er acceptabel.

Ofte kræver de problemer, der foreligger, en løbende og måske tidskrævende kommunikation. Derfor er det meget vigtigt hele tiden at have en god kontakt til borgeren og, hvor det skønnes nødvendigt, de pårørende for at sikre, at alle parter har samme viden og opfattelse af situationen, og at alt fungerer tilfredsstillende.

Såfremt nogle af de hjælpeforanstaltninger, der er stillet til rådighed, ikke fungerer efter hensigten, skal der ske øjeblikkelige ændringer. Det bør alle myndigheder forpligtes til at leve op til.
 

Forrige artikel Vag evaluering kræver handling Næste artikel Pålægning af driftansvar ikke færdigtænkt