Debat: Satspuljen skal opdateres, ikke sprænges i luften

DEBAT: Satspuljen bidrager til videreudviklingen af vores demokrati, og den kan gøre det endnu mere, hvis den får en tiltrængt opdatering, skriver Mads Roke Clausen & Rasmus Kjærhus Nørgaard.

Af Mads Roke Clausen og Rasmus Kjærhus Nørgaard
Hhv. formand for Frivilligrådet og politisk konsulent i Dansk Erhvervs branchenetværk for frivillige og sociale organisationer.

Ifølge Dansk Sprængteknisk Forening kan man i dag foretage millimeterpræcise sprængninger af skorstene og andre bygninger. Det er en effektiv metode til hurtig fjernelse af noget uønsket.

Men også farligt og kan ende med at gå helt galt. Vi er bange for, at noget lignende kan ske for satspuljen. Mange står klar med sprængstof: Men er det den bedste løsning?  

Brug for et opgør 
Der er mange (og gode) grunde til, at man fra politisk side efterhånden ønsker et opgør med satspuljen; i særdeleshed med den aktuelle svindelsag in mente. Og der er brug for et opgør.

Satspuljen er blevet en uoverskuelig størrelse, som ingen kan gennemskue. Heller ikke dem, der administrer pengene, og de politikere, der deler pengene ud.

Og når en tidligere socialminister udtaler, at der ”selvfølgelig ikke var styr på det”, bærer man ved til bålet og skaber mistillid til systemet og til de organisationer, som modtager støtten.

En mistillid, der skaber vanskelige arbejdsvilkår for organisationerne i kraft af tiltagende bureaukrati og kontrol.  

En ny model 
Men vi må ikke skylle barnet ud med badevandet. Satspuljen er vigtig. Den finansierer mange vigtige indsatser for socialt udsatte mennesker. Indsatser, som ikke finansieres ad anden vej.

Fra Dansk Erhverv og Frivilligrådets perspektiv er det derfor helt afgørende, at man i stedet for at aflive satspuljen forsøger at finde frem til en ny model med det samme formål, men i en ny og bedre konstruktion.

Der må og skal stadig være en stor pose penge til at understøtte de mange foreninger og projekter, der på hver deres måde bidrager med uundværlig social værdi.

Vi maner derfor til besindighed. Det er fristende med en dynamitstang oven på svindelsagen. Men det vil være en hovsaløsning.

Færre, men langvarige og bedre evaluerede projekter 
Vores ønske er, at man inviterer til en bred og åben drøftelse med branchen i forhold til, hvordan fremtidens støttestruktur skal tage sig ud.

Det er helt afgørende, da en ny struktur på den ene side skal understøtte mindre, frivilligt baserede organisationer og nye ideer på socialområdet og på den anden side understøtte veletablerede organisationer, der arbejder professionelt for meget socialt udsatte mennesker.

Konkret ønsker vi os bl.a. færre, men mere langvarige og bedre evaluerede projekter.
 
Vores klare opfordring er at lade dynamitstangen ligge, trække vejret ind og holde fokus på, at formålet med satspuljen stadig er enormt vigtig for vores samfund.

Civilsamfundet, de frivillige og sociale organisationer er en afgørende aktør i videreudviklingen af vores demokrati såvel som fremtidens velfærdssamfund.

Det bidrager satspuljen til – og kan gøre det endnu mere, hvis den får en tiltrængt opdatering.  

Forrige artikel Overlæge: Retspsykiatrien er blevet systemets fejeblad Overlæge: Retspsykiatrien er blevet systemets fejeblad Næste artikel SF-kandidat: Centrum-venstre har svigtet i udlændingedebatten SF-kandidat: Centrum-venstre har svigtet i udlændingedebatten