Børnene og de unge glemt igen

DEBAT: Sundhedsministeriet har gjort det igen: Udeladt, glemt eller ignoreret den danske børne- og ungdomspsykiatri som samarbejdspartner i arbejdet at revidere psykiatriloven, skriver formanden for Børne- og Ungdomspsykiatrisk Selskab.

Af Marianne Kryger, Klinikchef, Ålborg Universitetshospital,
Formand, Børne- og Ungdomspsykiatrisk Selskab i Danmark

I Børne- og Ungdomspsykiatrisk Selskab i Danmark (BUP-DK) er vi altid parat til at bidrage med robuste og nuancerede faglige argumenter i arbejdet for at sikre børn og unge med psykisk sygdom den bedste psykiatriske behandling. Desværre er det ikke altid let at få bragt vores faglighed i spil!

På det seneste har vi to gange oplevet, at BUP-DK ikke står centralt i Sundhedsministeriets bevidsthed, når det gælder vigtige faglige spørgsmål som fx den nationale handlingsplan for psykiatrien og den kommende revision af psykiatriloven.

For to år siden, tilbage i maj 2012, nedsatte Sundhedsministeriet (SUM) fx et bredt udvalg, der skulle kortlægge og komme med anbefalinger til psykiatriområdet.

De glemte børnene og de unge
I børne- og ungdomspsykiatrien blev vi noget forbløffede, da vi så udvalgets sammensætning: Børne- og Ungdomspsykiatrisk Selskab i Danmark (BUP-DK) var nemlig ikke inviteret med!

I ministeriet mente man dengang, at de danske psykiateres og børne- og ungdomspsykiateres kompetencer var tilstrækkeligt repræsenteret via en enkelt plads til LVS (paraplyorganisationen for alle de lægevidenskabelige selskaber), mens der var plads til en bred vifte af patient- og pårørendeorganisationer.

Børne- og ungdomspsykiatrien var således ikke inviteret med om det ellers store bord til arbejdet med dét, der er blevet kaldt Danmarks første samlede psykiatriplan; en plan, der skulle være med til at sikre kvalitet og fremsyn i dansk psykiatri – og ligeværd i behandlingen af psykisk syge borgere.

Uambitiøs plan
Den beslutning afspejler sig desværre i det færdige resultat. Udvalgets arbejde resulterede i en diger rapport med små 100 anbefalinger til indsatsområder i dansk psykiatri – både for voksenområdet (DPS) og for børne- og ungepsykiatrien (BUP-DK). I maj 2014 kom så regeringens Handlingsplanen for dansk psykiatri, der bygger på anbefalingerne i rapporten.

Når det gælder børn og unge med psykisk sygdom, er resultatet efter BUP-DK's opfattelse desværre blevet en uambitiøs og usammenhængende handlingsplan.

Handlingsplanen har fx meget lidt om to emner, der efter vores mening er helt centrale, når det handler om at sikre børn og unge den bedste psykiatriske behandling: forebyggelse og recovery.

Dømt ude igen
Vi blev godt nok gale i skralden, da historien for nylig gentog sig. For anden gang på to år.

Denne gang handler det om Høring af udkast til revision af lov om tvang i psykiatrien, hvor BUP-DK ikke er officiel høringspart. Man må ellers rose SUM for at have taget en bred vifte af aktører med.

Trods ihærdige henvendelser til ministeriet er det ikke lykkedes at komme på listen over "rigtige" høringsparter. I stedet er beskeden, at BUP-DK er velkomne til at afgive et høringssvar, som vil blive behandlet på linje med andre. På samme måde som Vejle Boldklub fx har mulighed for det.

Selv om der i høringsbrevet står, at revisionen bl.a. vedrører en præcisering af mindreåriges retsstilling, har ministeriet altså ikke ment, at det var relevant at inddrage det videnskabelige selskab for børne- og ungdomspsykiatri i arbejdet.

Det ligger ikke til os at give op. Dertil er der for mange udfordringer på børne- og ungdomsområdet – som forskningsministeren for nylig har været inde på. Så vi glæder os til næste mulighed for samspil.

Og så glæder vi os over, at der er 60 mio. kr. på vej til den psykiatriske forskning, herunder til forskning i bedre løsninger for de alt for mange børn og unge, der lider af en psykisk sygdom.

Forrige artikel Retssikkerhed for begyndere Retssikkerhed for begyndere Næste artikel Den sociale arv skal brydes med gode pædagoger Den sociale arv skal brydes med gode pædagoger