V: Ældre har ret til selv at vælge

DEBAT: Ældre har ret til at bestemme over eget liv og egen hjemmepleje, mener Anne-Mette Winther Christiansen, ældreordfører for Venstre. Derfor ærgrer det hende, at regeringen og Enhedslisten vil reducere det frie valg.

Af Anne-Mette Winther Christiansen
Folketingsmedlem og ældreordfører for Venstre

Værdighed, respekt og ret til indflydelse på eget liv er alle værdier, som Venstre sætter højt. Derfor arbejdes der fra vores side på at give ældre borgere i samfundet en indholdsrig hverdag præget heraf.

Vi mener ikke, at ældreplejen skal gives i metermål, men at det i stedet skal være muligt at tilrettelægge ældreplejen individuelt, så den enkelte borger, uden besværligheder, kan få opfyldt sit behov for hjælp.
 
En af Venstres vigtigste værdier er det frie valg. Retten til selv at vælge, hvor man ønsker at bo og retten til selv at vælge, hvem der er velkommen i ens hjem. Dette gælder også de ældre. Ligesom alle andre har de ret til at bestemme over deres eget liv.

Borgerne sætter pris på et frit valg
VK-regeringen indførte derfor den såkaldte fritvalgsordning for hjemmehjælp. En ordning, som de ældre borgere har taget godt imod. Efter fritvalgsordningen har ældre borgere, uden omkostninger, mulighed for selv at vælge mellem private såvel som offentlige leverandører af hjemmehjælp.
 
Tydelige tal viser, at ældre borgere sætter pris på frit at kunne vælge mellem en kommunal- eller privat udbyder af hjemmehjælp. En undersøgelse fra 2012 foretaget af Danmarks statistik viser, at i alt 34 procent ældre i 2011 på landsplan blev visiteret til privat hjemmehjælp. Det svarer til 56.800 borgere. Hele 78 procent af disse borgere valgte at få hjemmehjælpen leveret af en privat udbyder.

Derudover viser en brugerundersøgelse af Social- og Integrationsministeriet fra november 2011, at cirka 90 procent af de ældre borgere enten var tilfredse – eller var meget tilfredse med hjemmehjælpen.

Lovændring er en spareøvelse
Derfor bekymrer det os, at regeringen og Enhedslisten nu har i sinde at reducere det frie valg, frem for at styrke det. På baggrund af de mange positive tilkendegivelser om den nuværende ordning, mener vi ikke, at lovændringen er et nødvendigt tiltag, der vil forbedre ordningen.

Vi synes derimod, at ændringen mest af alt minder om en spareøvelse. Venstre er tilhænger af det reelle frie valg, og vi vil derfor ikke være med til at støtte op om et lovforslag, som fokuserer på pris frem for kvalitet.
 

Forrige artikel V: Uambitiøst kontanthjælpsudspil V: Uambitiøst kontanthjælpsudspil Næste artikel Velfærdsteknologi er en del af løsningen