Minister: Socialsektor skal teste tiltag

EVIDENS: Indsatsen på socialområdet skal testes langt mere, så det bliver klart, hvad der virker, skriver socialminister Benedikte Kiær (K) i dette indlæg.

Af Benedikte Kiær (K)
Socialminister

"Jeg var begyndt at frygte, at min søn skulle fjernes. Men i stedet fik jeg tilbudt et kursus. Det var en lettelse."

Sådan sagde en far, der havde gennemgået forældreprogrammet PMT sammen med sin søn.

Han var begejstret for udbyttet og stolt af det diplom, som han og sønnen fik. Han var lykkelig over, at de fik løst problemerne. Parent  Management Training Oregon - eller PMT - bruges til familier med børn fra tre til 12 år med begyndende eller udtalte adfærdsproblemer.

Målet er gennem kommunikation at stoppe de negative adfærdsmønstre i en familie. Det kan blandt andet være ved, at forældre lærer at opmuntre barnet og sætte grænser.

Jeg er så glad for den historie og alle andre historier om noget, der virker. Desværre ved vi stadig for lidt om effekterne af forskellige sociale indsatser.

Sundhedssektor er forbillede
Inden for sundhedssektoren har man en tradition for at teste og prøve metoder, så man får viden - evidens - for, hvad der virker og under hvilke omstændigheder. Men socialsektoren er bagefter.

Herning Kommune har valgt at bruge flere forældreprogrammer. De bruger blandet andet også MultifunC.

Det går kort sagt ud på at ændre adfærden hos børn og unge, som for eksempel laver kriminalitet eller er meget udadreagerende.

Lad andre kommuner følge efter
Den unge kommer på en døgninstitution, og siden foregår behandlingen i den unges eget miljø, hvor familien er tæt inddraget.

Herning har regnet på, hvad der kommer ud af denne investering. Det kan betale sig. Det er modigt og klogt gjort, og et eksempel, som jeg håber andre kommuner tager op.

Vi skal blive bedre til at sætte tidligere ind og til at forebygge, før problemerne vokser - eksempelvis ved at bruge forældreprogrammer med dokumenteret effekt.
Min drøm er, at vi en dag bliver bedre til at bekæmpe det, vi kalder den negative sociale arv.

Ud over de menneskelige omkostninger for barnet, familien og alle andre, har samfundet ikke råd til, at nogle børn får en dårlig begyndelse på livet.

Regeringen har brugt 100 millioner kroner i udviklingen af forældreprogrammer og kendskabet til dem. Pengene går blandt andet til "De Utrolige År", MultiFunC, PMT og MST.

Vi er i gang med at teste resultaterne sammen med Det Nationale Forskningscenter for Velfærd SFI. Noget ved vi.

For eksempel at hvis vi tilbyder en familie et forløb med MST, så kan vi forebygge en anbringelse eller alvorligt stofmisbrug i cirka seks ud af ti tilfælde.
Men vi kan komme meget længere.

Kommunerne anvendte i 2009 lidt over 15 milliarder kroner på udsatte børn og unge. Derfor vil jeg opfordre både kommuner og personale til at se åbent på forsøg, hvor man kan dokumentere effekten af konkrete sociale metoder, så vi fremover i højere grad kan bruge pengene på noget, der virker. 

For der er meget at hente. Eller som Simons far, der fik diplom, siger:

"I dag er der gået helt ild i mig. Jeg vil ønske, at jeg havde ti børn. Jeg er simpelt hen så stolt af mig selv og min søn, af det her diplom, vi fik, da kurset var ovre. Nu lever vi bare vores liv. Mig og Simon. Det er godt."
 

Forrige artikel Flertal: Starthjælp skaber fattigdom Næste artikel Kritik: KL kører massiv hetz mod handicappede