Nyrup: Behov for flere penge til psykiatri

DEBAT: Man kan kun markant forbedre forholdene og behandlingen for de psykiatriske patienter, hvis politikerne flytter bevilligerne fra satspuljen til finansloven, skriver Poul Nyrup Rasmussen i dagens indlæg.

Af Poul Nyrup Rasmussen,
Formand, Det Sociale Netværk, Psykisksårbar.dk 

Hver anden familie kommer på et tidspunkt i berøring med det psykiatriske system, og hen ved hver femte dansker må i løbet af livet betegnes som psykisk sårbar, hvis ikke tallet endda er endnu større?

Psykisk sygdom - fra mild depression til svær psykose - er sammenlagt den største folkesygdom i Danmark. Uden at være folkelig.

Patienter, pårørende og medarbejdere i psykiatrien har længe forsøgt at råbe op. Men tilsyneladende uden det store held. Medierne fyldes i stedet af overskrifter om psykisk sårbare, der går amok. Medarbejdere, der flygter. Pårørende, der er ved at give op. Unødvendig tvang anvendt på børn og unge.

Penge hjælper
Jeg ønsker ikke at pege fingre ad nogen, men jeg ønsker at plante en stor hånd midt i hele og spørge, hvornår er nok egentlig nok?

Hvor længe kan vi blive ved med at se på, at psykisk sårbare kriminaliseres og marginaliseres, at medarbejdere i psykiatrien slides ned, og at pårørende føler sig magtesløse?

Jeg ved, at nogen vil sige, at standardsvaret om flere penge ikke kan bruges til noget, men heri har de kun delvis ret. Der er brug for flere penge og ressourcer til psykiatrien. Der er brug for flere hænder og mere tid, men der er også brug for en helt anden tilgang til psykiatrien.

Fra satspuljerne til finansloven 
KL og regionerne har med deres planer for en bedre psykiatri vist en del af vejen, men der er brug for, at der bliver sat handling bag de mange flotte ord. At best practice bliver udbredt til hele landet. At de gode erfaringer får mulighed for at sprede sig. At vi lærer fra hinanden og ikke kun hører om hinanden.

I al for lang tid har hensigterne været til stede, men der mangler rent ud sagt at blive sat endelig handling bag ordene.

Det første skridt på vejen til en ordentlig fremtid for psykiatrien er, at politikerne i de kommende måneders økonomiforhandlinger én gang for alle sætter psykiatrien på finansloven og fjerner den fra satspuljen.

Andre lande er foran
Først når det sker, vil jeg hævde, at psykiatrien kommer væk fra en slags stedmoderlig behandling og får den velfortjente plads og anerkendelse, som psykiatrien: psykisk sårbare, pårørende og medarbejdere fortjener.

Der skal skabes en virkelig nagelfast national handlingsplan for psykiatriens fremtid i Danmark, der tager højde for, at psykisk sårbare og pårørende er i berøring med mange forskellige instanser gennem en sygdomsperiode - men også efter.

I mange af de lande, vi sammenligner os med, er man nået meget, meget længere end os. Lad os bruge deres bedste erfaringer, men lad os komme i gang nu, før det er for sent, og mens vi stadig kan se, at der er et godt liv for alle mennesker.

Forrige artikel DH: Hvorfor svinder midlerne til de handicappede? Næste artikel Konsekvens - med intelligens