Minister: GPS-sporing skaber øget frihed og tryghed

DEBAT: Demente vil få mere frihed og de vil sammen med deres pårørende blive mere trygge, når det bliver lovligt at benytte GPS-teknologi, skriver socialministeren i dette indlæg.

Af Benedikte Kiær (K),
Socialminister 

Regeringen giver nu med en ny ændring af loven øgede muligheder for, at GPS-systemer kan anvendes til demente.

GPS-systemerne kan give både større bevægelsesfrihed for den demente selv, give de pårørende større tryghed i hverdagen samt tryghed hos medarbejderne på f.eks. et plejecenter. Med et GPS-system kan den demente nemlig findes hurtigt igen, hvis han eller hun har mistet orienteringen og ikke kan finde hjem.

De pårørendes tryghed
Pårørende til demente yder i dag en stor og prisværdig indsats, når det gælder pleje og omsorg. Det er ikke let at skulle håndtere, at éns nære bliver dement. Derfor skal pårørende have de bedst mulige betingelser for at kunne håndtere udfordringerne i hverdagen.

Også når den demente er flyttet i plejebolig kan de pårørende føle utryghed, hvis de for eksempel ved, at deres demente far eller ægtemand har det med at forlade de vante omgivelser.

GPS ikke erstatning for omsorg
Jeg mener, at det er meget vigtigt, at teknologien ikke erstatter den menneskelige pleje og omsorg. Men teknologiske redskaber, som for eksempel GPS-systemer, kan i visse situationer med fordel  anvendes, hvis det kan skabe større sikkerhed for mennesker med demens og øget tryghed for deres familier.

Den slags udstyr, som de fleste af os jo selv kender fra vores hverdag, kan også bidrage til større bevægelsesfrihed. Demente kan for eksempel gå en tur i området omkring plejecenteret med den ekstra sikkerhed for, at de altid kan lokaliseres igen, hvis de farer vild.

Ændringen af loven støttes af pårørendeorganisationer på ældreområdet. Og det glæder mig, at der nu med de nye regler kan opnås sikrere og tryggere rammer for demente i hverdagen.

Forrige artikel Konsekvens - med intelligens Næste artikel DH: Huller i de handicappedes retssikkerhed