Minister: Barnets Reform sikrer udsatte børn hurtig hjælp

DEBAT: Socialminister Benedikte Kiær (K) er rystet over de seneste ugers afsløringer af omsorgssvigt af børn. Hun peger på, at den endnu ikke vedtagne Barnets Reform, vil bidrage til at undgå lignende sager.

Af Benedikte Kiær (K) 
Socialminister

Vi har i de seneste uger hørt om børn, der er vokset op hos forældre, der tilsyneladende slet ikke har magtet at give deres børn den opvækst, som de har krav på.

Det dybt rystende og meget ulykkeligt for de børn, der er vokset op under disse vilkår. Ankestyrelsen er nu i gang med at kulegrave sagerne fra Brønderslev og Sønderborg, blandt andet for at kortlægge om familiens tidligere og nuværende bopælskommuner har hjulpet børnene, sådan som de skal ifølge sServiceloven.

Det er nemlig helt afgørende, at udsatte børn får hjælp så hurtigt som muligt, og det er en af grundstenene i Barnets Reform, som alle folketingets partier undtagen Enhedslisten står bag.

Tidlig indsats
Forebyggelse og en tidlig indsats er af helt afgørende betydning for at sikre udsatte børn en god opvækst. Vi skal i højere grad sikre, at kommunerne tidligt får øje på og hjælper de børn, som har problemer.

Det tværfaglige samarbejde mellem de professionelle har afgørende betydning for, at indsatsen er sammenhængende og helheds­orienteret.

Derfor skal der fremover være mulighed for, at myndighederne kan udveksle oplysninger om udsatte børn som led i det tidlige forebyggende samarbejde - vi kalder det SSD-modellen - skole, sundhedsplejerske og dagtilbud kan udveksle oplysninger.

Modellen svarer til den mulighed, der er i dag  for at videregive oplysninger i forbindelse med SSP-samarbejdet (Socialforvaltning, Skole og Politi) Oplysningerne kan kun videregives i forbindelse med indledende og afklarende samtaler mellem relevante fagpersoner.

Underretningspligt er understreget
Samtidig har vi præciseret underretningspligten, så det er tydeligt, hvornår der skal underrettes. Det præciseres blandt andet, at mennesker, som får kendskab til børn, der er udsat for vold, har pligt til at underrette om myndighederne om deres viden.

Desuden bliver det nu muligt for kommunerne at give fagpersoner, der har underrettet myndighederne, en tilbagemelding om, hvorvidt kommunen har fundet anledning til at handle på baggrund af de indberettede oplysninger.

Vi skal blive endnu bedre til hurtigt at opdage tegn på mistrivsel hos børn. Derfor har vi også afsat penge til at ansætte socialrådgivere på udvalgte skoler.

Socialgivere på skoler
Socialrådgiverne skal blandt andet rådgive lærerne om, hvordan man hurtigt opdager de udsatte børn. Socialrådgiverne skal også bidrage til, at børnene så får den rigtige hjælp hurtigt.

Kommunerne får også mulighed for at iværksætte en undersøgelse af barnets forhold uden samtykke fra forældremyndighedshaverne, så forældrene ikke kan blokere for, at børnene får den nødvendige hjælp. Forældresamarbejdet har stadig høj prioritet, men det bør aldrig blive en hindring for, at børnene får den indsats, de har brug for.  

Hele lovforslaget for Barnets Reform fremsættes i denne måned og jeg håber, at den målrettede tidlige indsats vil sikre de udsatte børn en bedre opvækst fremover, så de også kan få en god og stabil tilværelse som voksne.

Forrige artikel Børns retssikkerhedhed er for vigtig til mediekrig Næste artikel DH: Hvorfor svinder midlerne til de handicappede?