Bedre integration skal stoppe økonomisk deroute

Danmark rasler ned af listen over verdens rigeste lande. Hvis det skal stoppes, må integrationen forbedres, skriver DI's arbejdsmarkedschef.

Af Steen Nielsen,
Chef for Løn og Arbejdsmarkedspolitik

Danmark står over for en vækstudfordring af hidtil uset størrelse. I 1995 var Danmark verdens 6. rigeste land, i dag ligger vi nummer 14, og i 2020 er udsigten en 17. plads.

At vi i de kommende år vil rasle yderligere ned ad listen, og således ikke have råd til velfærd svarende til de lande, vi plejer at sammenligne os med, hænger i høj grad sammen med et drastisk fald i antallet af personer i den erhvervsdygtige alder.

Derfor skal flere ind på arbejdsmarkedet. Der er brug for arbejdsmarkedsreformer, og der er brug for, at vi finder nye veje til at bringe uudnyttede reserver i spil.

Succes med integration
Integrationen har i de seneste 10 år været en succes. Beskæftigelsesgraden blandt indvandrere og efterkommere har oplevet den næsthøjeste fremgang i Europa, kun overgået af Holland.

Samtidig har Danmark ændret indvandringsmønstret, så indvandringen i langt højere grad end tidligere består af personer, der kommer til Danmark for at arbejde og derved bidrage positivt til det danske samfund.

Den bedre integration og ændrede indvandring har bidraget væsentligt til den stigning i arbejdsstyrken, vi oplevede, inden krisen satte ind.

Succes kan blive større
Selv om Danmark er nået langt, er potentialet stadig stort for at få flere nydanskere ind på arbejdsmarkedet.

Blandt efterkommere fra ikke-vestlige lande er beskæftigelsesfrekvensen ca. 10 pct. point lavere blandt de 25-29 årige, og for indvandrere er tallet ca. 25.

Potentialet forøges af, at der bliver godt 135.000 flere nydanskere frem mod 2025, hvorimod den samlede befolkning bliver mindre.

De gode resultater er dog ikke kommet af sig selv, og hvis man skal have potentialet i spil, kræver det en særlig indsats.

Det kræver, at vi stiller krav til hinanden og til dem, der står uden for arbejdsmarkedet. Både fordi det er en tragedie for den enkelte, men også fordi det er et problem for samfundet.

4-partsaftale er ikke nok
Den hidtidige indsats har fået mange af de nydanskere ind på arbejdsmarkedet, som havde kvalifikationerne til at få et job, men som manglede den sidste hjælp eller motivation.

Virksomhederne er glade for deres nydanske medarbejdere, og mange bidrager således markant til det danske samfund.

Udfordringen er nu at få restgruppen ind på arbejdsmarkedet. Det er en langt sværere opgave, og der er brug for en ekstra indsats overfor denne gruppe.

For få uger siden indgik DA, LO, KL og regeringen en ny 4-partsaftale om integration. Aftalen har særligt fokus på at få unge i uddannelse og ægtefælleforsørgede i job.

Denne pakke løser en del af udfordringen, men området har fortsat brug for fokus i de kommende år. Danmark har ganske enkelt ikke råd til at lade være, hverken økonomisk eller menneskeligt.

Forrige artikel Udvikling og evaluering i det sociale arbejde Udvikling og evaluering i det sociale arbejde Næste artikel Aktiveringsmaskinen snurrer fortsat Aktiveringsmaskinen snurrer fortsat