Velfærdsminister: Kommunerne kan spare ved at lære af hinanden

DEBAT: Kommunerne har plads til mere velfærd på næste års budgetter, men de skal være mere effektive og lære af hinanden, skriver velfærdsminister Karen Jespersen (V).

Af Karen Jespersen (V)
Velfærdsminister

I Gribskov Kommune i Nordsjælland er godt og vel to ud af tre sygemeldte i arbejde et halvt år efter, at de har modtaget sygedagpenge. I Ringkøbing-Skjern Kommune er det næsten hver anden, som stadig ikke er på arbejdsmarkedet efter de seks måneder. På andre områder kan det være omvendt.

Ifølge Dansk Arbejdsgiverforenings Agenda er de to kommuner umiddelbart sammenlignelige, og de har samme vilkår i beskæftigelsesindsatsen. Eksemplet viser, at der kan være meget at hente rent økonomisk, hvis kommunerne lærer af hinandens gode erfaringer.

Dette er ekstremt vigtigt i en tid, hvor hvert enkelt kommunalbestyrelsesmedlem må igennem krævende prioriteringer mellem de mange ønsker til forbedret offentlige service og de penge, der er til rådighed. Der er noget at hente ved at blive mere effektiv, og det kan hjælpe den svære proces med at få budgetterne til at hænge sammen på vej.

Flere penge til kommunerne
Den aftale, som regeringen indgik med kommunerne i juni, rummer flere og ikke færre penge til kommunerne til næste år i forhold til indeværende år. I en tid hvor der ofte varsles kommunale besparelser kan det nogle gange være nyttigt at se på, hvad der egentlig ligger bag en såkaldt "spareplan".

Hvis forudsætningerne er helt urealistiske, kan det jo sagtens se slemt ud. En kommune kan jo også have andre hensigter med at melde besparelser ud. Et sparekatalog kan for eksempel have til formål at skabe et ekstra økonomisk råderum, som kommunen kan bruge til andre opgaver.

Lad mig give et andet eksempel på effektivitet.

Holbæk Kommune har sparet 38 millioner kroner efter kommunalreformen, fordi kommunen har kunnet nedbringe antallet af ansatte. Dansk Industri har beregnet, at der er en gevinst på 3 milliarder kroner på landsplan at hente, hvis alle kommuner var tilsvarende effektive.

Forbruget må ikke løbe løbsk
Vi har heldigvis fortsat et system, hvor KL indgår frivillige aftaler med regeringen, og hvor kommunalbestyrelserne skal sikre, at aftalerne bliver overholdt. Sådan er det også for 2009. Regeringen kan ikke bare tillade, at kommuner, der har penge i kassen, bare bruger løs. Vi har en overordnet samfundsmæssig styring at varetage, så forbruget ikke løber løbsk og dermed fører til prisstigninger, der fører til øget arbejdsløshed.

Kommunerne har plads til mere og ikke mindre velfærd på næste års budgetter - men de må være indstillet på at blive mere effektive, lære af hinanden og foretage omprioriteringer.

Forrige artikel Mere faglighed frem for nye paragraffer Mere faglighed frem for nye paragraffer Næste artikel Hvor er den positive vinkel og mulighederne?