Jobcentre skal gøre svage ledige skarpe

NYHED: Jobcentrene skal være bedre til at matche svage ledige til virksomhederne. Og det skal gå hurtigere, mener DA. Rigtigt set, men urealistisk, mener jobcentrene, der foreslår lovændring.

Når de svage ledige skal i arbejde, skal de 93 jobcentre være langt bedre til at finpudse de ledige, så de passer til virksomhederne.

Det mener direktør i Dansk Arbejdsgiverforening (DA) Henrik Bach Mortensen.

"Virksomhederne er i alvorlig mangel på arbejdskraft, og det vil de være uanset om der måtte komme et konjunkturtilbageslag. Derfor er det ikke den rigtige tilgang at tænke på, hvordan virksomhederne kan hjælpe med at ansætte nogle ledige, men hvordan svage ledige kan gøres til attraktive ledige for virksomhederne," siger siger Henrik Bach Mortensen, der torsdag kommer med kravet til årsmødet for Foreningen af Jobcenterchefer.

Vær lidt ambitiøse
Han peger på, at jobcentrene skal være bedre til at fortælle virksomhederne om mulighederne for støtte og personlig hjælp for eksempelvis handicappede.

Og udover at gøre de svage ledige mere attraktive for virksomhederne skal jobcentrene være langt mere ambitiøse i kontakten med de ledige.

"Det er afgørende at intensivere indsatsten over for de ledige, og så er det ikke nok at møde de ledige hver 13. uge, som loven siger. Loven behøves ikke at ændres, for den angiver blot et minimum, og der er intet, der forhindrer de enkelte jobcentre i at være ambitiøse," siger Henrik Bach Mortensen.

Bundet på hænder og fødder
Formand for jobcentercheferne Hans E. Lund Rasmussen er enig i, at de ledige skal indkaldes oftere for på den måde at sætte fart i jobprocessen. Men jobcentrene er bundet på hænder og fødder, mener Hans E. Lund Rasmussen.

"Vi er på den ene side bundet af, at en bureaukratisk regel, der siger, at alle borgere skal behandles ens og derfor skal indkaldes hver 13. uge. Det bliver vi vurderet på og det bliver vi nødt til at forholde os til. Og på den anden side er vi tildelt penge fra kommunens budgetter ud fra netop de krav, og derfor kommer der ikke hyppigere samtaler," siger Hans E. Lund Rasmussen.

Reglen skal afskaffes
Han mener, at reglen er firkantet og uhensigtsmæssig og ser den gerne afskaffet.

"Jeg vil hellere have den individuelle afklaring, for nogle borgere skal have mange samtaler for at komme i job, mens andre har brug for få samtaler. Men det kan vi ikke gøre med denne bureaukratiske regel, hvor alle bliver skåret over samme industrielle tankegangskam," siger Hans E. Lund Rasmussen.

Login