K: For meget fokus på middelklassen

DEBAT: Hvis vi skal forbedre forholdene for udsatte børn, skal vi politikere fjerne fokusset fra middelklassen, som klarer sig uden statens hjælp, og over på dem, der har det sværest. Det mener Mai Mercado, socialordfører for Konservative.

Af Mai Mercado
Socialordfører for Konservative

Der er især én stor udfordring, når det handler om socialpolitikken i Danmark og i særdeleshed børnene. Det er, at de udsatte børn ikke bliver prioriteret højt nok.

Vi politikere skal være meget bedre til at prioritere dem, der har det sværest. For hvis vi ikke gør det, så gør resten af samfundet det heller ikke.

Og så kan vi se på, at frygtelige hændelser finder sted. Som eksempelvis at politiet ikke rykker ud til en hjemløs, som ender med at miste livet bag en 7-Eleven-butik. Eller vi ser skrækkelige sager om incest og pædofili inden for børneområdet, som de er kendt fra Brønderslev og Tønder for blot at nævne et par stykker.

Det er nødvendigt, at fokus flyttes væk fra middelklassen, som flere og flere politikere gør mere og mere for at tilfredsstille og tækkes, hvorimod dem, der virkelig har brug for en hjælpende hånd, bliver glemt og prioriteret for lavt.

Indsats skal være tidlig og forebyggende
Gemt eller glemt? Det er rent faktisk titlen på den debatbog, som tidligere socialminister Palle Simonsen skrev for et par år tilbage, og som sætter hele socialområdet til debat. Han peger især på, at der tales meget om den negative sociale arv, men at der ikke er gjort meget for at komme den til livs. Det giver jeg ham ret i.

Palle Simonsen skrev sin bog om en forebyggende, tidlig indsats, og jeg vil gerne tage hans ord et skridt længere. Det, der for alvor rykker for at modvirke negativ social arv, er forebyggelse, en tidlig indsats, koordinerede indsatser, når barnet/den unge er socialt udsat og ikke mindst efterværn for at undgå tilbagefald.

Alt sammen i en koordineret indsats med én ressourceperson i kommunen og altså ikke et stort bureaukrati, som vi desværre ofte ser i Danmark, hvor myndighedspersoner bliver ved med at suse ind og ud ad døren hos udsatte familier.

Lyt til socialpædagoger og -rådgivere
Når jeg så hører, hvad regeringen vil gøre på det sociale område, bliver jeg en smule træt i øjnene. Den nyudpegede socialminister, Manu Sareen, turnerer i disse dage rundt med et budskab om, at socialområdet ikke trænger til mere fokus, og at han vil bruge kræfterne på evidens - altså indsatser, der virker. Det har han også beskrevet i et interview her på Altinget.dk.

Jovist, vi vil vel alle gerne have indsatser, der virker - vis mig den politiker, der vil have indsatser, der ikke virker? Men når jeg tænker på, hvad der kan laves af indsatser for socialt udsatte, så er det ikke evalueringer og effektmålinger, jeg tænker først på.

Man kan altså godt vide, hvad der virker, uden effektmålinger og evalueringer fra store konsulenthuse, som koster et tocifret millionbeløb at få udarbejdet. Lad os i stedet lytte til fagligheden fra de dygtige socialpædagoger og socialrådgivere, der hver dag gør et stort stykke arbejde, der gør en positiv forskel for de børn og unge, der er socialt udsatte.

Opprioritér socialpolitikken
Og slutteligt, så burde det være helt indlysende, at hvis vi skal styrke socialområdet og forbedre forholdene for socialt udsatte børn, så kræver det, at vi prioriterer socialpolitikken – det kommer ikke af sig selv.

Det kræver flere ressourcer til dem, der virkelig har brug for hjælp, og færre til dem, der i bund og grund godt kan klare sig selv. Det kræver også, at vi politikere i højere grad flytter fokusset fra den middelklasse, som klarer sig fint uden vores og statens hjælp, og over på dem, der har det sværest.

Hvis vi begynder med det, tror jeg faktisk, at resten af samfundet vil følge med – til gavn for socialt udsatte børn og voksne.

 

Forrige artikel Kommunerne skal hæve kvaliteten i indsats Næste artikel Sareen: Min danske drøm Sareen: Min danske drøm