Foreninger i chok: Rundbarberet af regeringen

LUSSING: Udsatte mødre og andre svage borgere bliver ramt af regeringens besparelser på støtten til foreningslivet. "Tyveri ved højlys dag," siger Frivilligrådet. S hælder forslaget ned ad brættet.

900 udsatte børnefamilier.

Så mange mennesker må Mødrehjælpen næste år lade i stikken, hvis regeringen kommer igennem med sin plan om at skære i støtten til landets foreninger.

"Vi står til at miste 800.000 kroner. Det betyder, vi må afskedige to socialrådgivere, som tilsammen kunne have hjulpet 900 familier på et år. Jeg er er skuffet over, at man ovre i Skatteministeriet ikke har en forståelse for det meget vigtige hjælpearbejde, som sker i de almennyttige organisationer," siger direktør Mads Roke Clausen.

Mødrehjælpen er langt fra alene om at blive ramt af regeringens sparekniv i finansloven. I alt vil Skatteministeriet hente 155 millioner kroner på at fjerne almennyttige foreningers såkaldte moms-kompensation allerede fra 2018. Dermed vil foreningerne ikke få udbetalt moms-refusion for udgifter, de allerede har afholdt her i 2017.

Pengene skal finansiere en ny kontrolinstans i Skat.

"Det er tyveri ved højlys dag," siger Vibe Klarup, der er formand for Frivilligrådet.

Efterlader stort hul
Samtidig med at regeringen sløjfer moms-kompensationen, opretter regeringen en såkaldt "Reserve til støtte af almene foreninger” på 67 millioner kroner. 

Men det er alt for uspecifikt, hvordan man får adgang til pengene, og en ny pulje ændrer ikke på, at forslaget efterlader et stort hul i forenings-kasserne. Det mener indsamlingsorganisationernes brancheforening Isobro. 

"Organisationerne har jo lagt ind i budgetterne, at de ville blive kompenseret for en række af deres udgifter. Det får store konsekvenser, når man laver så abrupt en ændring af ordningen," siger Generalsekretær Robert Hinnerskov.

Regeringen begrunder besparelsen med, at der er "sket en utilsigtet glidning væk fra ordningens oprindelige formål"men det billede kan Robert Hinnerskov slet ikke genkende.

"Langt de fleste penge går til foreninger, der udfører et godt formål," siger Robert Hinnerskov.

Dansk Erhverv: Mærkelig timing
Han pointerer samtidig, at foreningerne får moms-kompensation for varer, de køber for at kunne genere indtægter - for eksempel i forbindelse med indsamlinger. Derimod får de ikke refunderet momsen på udgifter til at søge offentlige puljemidler. Derfor burde ordningen være lige efter en blå regerings hoved, mener Robert Hinnerskov.

"Og har man opfattelsen af, at det ikke er alle pengene, som bliver brugt i ordningens ånd, kunne regeringen have inviteret til dialog, så vi i fællesskab kunne have lukket eventuelle småhuller," siger han.

Dansk Erhverv kritiserer også forslaget. Brancheforeningen organiserer blandt andre Mødrehjælpen, Red Barnet og Kirkens Korshær og studser over timingen.

"Det er ironisk, at ændringen kommer midt i en proces om en ny civilsamfundsstrategi," siger Rasmus Larsen Lindblom, der er velfærdspolitisk fagchef i Dansk Erhverv.

Frivilligrådet stemmer i.

"Det er et meget mystisk forslag, når vi har en regering, der generelt hylder foreningslivet og netop har lanceret planerne om at lave en ny civilsamfundsstrategi."

S: Det ser voldsomt ud
Hos Socialdemokratiet er skatteordfører Jesper Petersen bevidst om, at besparelserne kommer til at gøre ondt i civilsamfundet.

"Der er en lang række gode formål, som har haft gavn af denne ordning. Det er både inden for undervisning, idræt, socialt arbejde og beskyttelse af miljø og natur. Og det ser voldsomt ud, at så mange gode formål skal rammes," siger han.

Socialdemokraterne er stærkt opsatte på at finde penge til at styrke Skat, lyder det, men accepterer ikke regeringens forslag til finansiering.

"Der er ingen tvivl om, at vi har behov for et styrket skattevæsen - og vi ser det også gerne styrket mere, end regeringen lægger op til. Det vil vi meget gerne forhandle om. Men vi vil ikke acceptere den finansiering, regeringen her lægger frem," siger Jesper Petersen, som de kommende uger vil forsøge at få overblik over tankerne bag besparelserne.

"Vi må have boret ud, hvad regeringen egentlig vil, og om den helt har gennemtænkt konsekvenserne af sit forslag," siger han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra skatteminister Karsten Lauritzen (V).

Præcisering: Jesper Petersen har efter udgivelsen af artiklen præciseret sit udsagn om, at Socialdemokratiet ikke vil acceptere regeringens besparelser. 

,

Forrige artikel Regeringen er klar med sit finanslovsforslag: Her er hovedpunkterne Regeringen er klar med sit finanslovsforslag: Her er hovedpunkterne Næste artikel Overblik: Det betyder finansloven på socialområdet Overblik: Det betyder finansloven på socialområdet