Vermund: Siger Løkke nej til asylstop, peger jeg på mig selv som statsminister

INTERVIEW: Nye Borgerlige holder fast i tre ultimative krav for at pege på en statsminister, siger formanden. Margrethe Vestager og Johanne Schmidt-Nielsen er blandt hendes personlige forbilleder, og hun kæmper for et velfærdssamfund – for danskere.

Stop for al asylbehandling i Danmark, alle udlændinge skal forsørge sig selv, og alle kriminelle udlændinge udvises efter første dom. De tre ultimative krav til en statsminister, som Danmarks nye liberale parti Nye Borgerlige lagde frem sidste efterår, står stadig ved magt.

Det fastslår formand Pernille Vermund i et interview med Altinget op til partiets årsmøde i Vejle i dag.

”Vi står over for så store udfordringer nu med mennesker, der er kommet hertil, som ikke forsørger sig selv, som begår kriminalitet og ikke tilpasser sig vores samfund. Derfor er det ufravigelige krav,” siger Vermund.

Hvad gør du så, når hverken Mette Frederiksen eller Lars Løkke vil gå med til stramningerne?

”Så peger jeg på mig selv. Problemet med udlændinge er uden for nummer. Det belaster hele vores samfund. Det skal simpelthen stoppes. Hvis ikke vi sagde det her og stod fast, var der ikke nogen grund til, at Nye Borgerlige var her,” siger hun.

Nye Borgerlige vil ikke vælte en blå regering på spørgsmålet, men Vermund gør det klart, at statsministerkandidaten må gå til andre end hende for at nå op på de 90 støttemandater, hvis kravene ikke bliver indfriet.

”Så må han finde sit flertal et andet sted."

 Er der slet ingen sandsynlighed for, at I kommer til at bøje af på de krav?

 "Nej.”

Under spærregrænsen
Hvis de nyeste målinger på Nye Borgerliges vælgertilslutning holder helt frem til et folketingsvalg, behøver V-formanden dog ikke få uro i maven ved udsigten til at skulle danne regering efter en eventuel blå sejr.

I Altingets seneste kvalitetsvægtede gennemsnit af meningsmålinger ligger Nye Borgerlige under spærregrænsen med 1,8 procent.

Pernille Vermund er dog tilfreds med partiets start her kort efter dets to års fødselsdag.

”Vi blev hurtigt opstillingsberettiget, vi har fået meget taletid, vi fik hurtigt siddende byrådsmedlemmer, og vi har allerede over 3.500 medlemmer. Det er helt åbenlyst, at der er behov for et parti, der siger det, vi siger,” siger hun og kan ikke komme i tanker om noget, hun gerne ville have gjort anderledes.

Velfærd for danskere
Partiet er ud over en stram udlændingepolitik kendt for at ville helt ud af EU og kræve lavere skat og mindre statslig indblanding i alt fra beskæftigelse til skoler.

Men Pernille Vermund taler alligevel om et parti med en tydelig social profil.

Når man spørger hende, hvilket samfund hun kæmper for, er svaret klart ”et velfærdssamfund”. 

”Det er helt afgørende for mig med et samfund, hvor vi passer på hinanden. Men vi bliver nødt til at skelne mellem danske og udenlandske statsborgere,” siger hun.

”Er vi danske statsborgere, så er vi – uanset hvor vi kommer fra oprindeligt – en del af et fælles system, hvor de syge og arbejdsløse får hjælp. Hvis man vitterlig er syg, så skal man ikke jages rundt, som man bliver i dag, men fredes i hvert fald i fem år eller på permanent førtidspension. Er man udenlandsk statsborger, må man forsikre sig mod arbejdsløshed,” siger Pernille Vermund.

Læger skal afgøre, om du kan arbejde
Analytikere har peget på, at Nye Borgerlige har en udfordring med for alvor at adskille sig fra Dansk Folkeparti, som også er EU-skeptiske og fører en stram udlændingepolitik. Men på den økonomiske politik har Nye Borgerlige fremlagt en plan, som DF har kaldt ”en total omvæltning af samfundet og ikke til det bedre”.

Nye Borgerlige foreslår blandt andet en lav basisydelse på 6000 kroner til alle arbejdsdygtige med lav eller ingen indtægt. Der skal ikke være modkrav om at stå til rådighed for arbejdsmarkedet – det må man selv bestemme. 

På den måde kan sagsbehandlere og bureaukrati i jobcentre og kommuner spares væk, og i stedet skal læger blot vurdere, om man er fysisk og psykisk rask nok til at arbejde. Hvis ikke, skal man have midlertidig eller permanent førtidspension.

”Problemet er jo, at sagsbehandlerne sidder med ansvaret for pengene og bruger årevis og en masse kræfter på at udrede folk og kontrollere dem. Det er uværdigt,” siger Pernille Vermund, som vil hæve førtidspensionen og give langt flere end i dag adgang til den. 

Til gengæld skal SU, kontanthjælp og en række andre ydelser afskaffes.

Godt for børn at se forældre i job
Nye Borgerlige vil afskaffe "enhver regel, der ikke gør danskerne rigere eller friere", som det hedder i principprogrammet. Staten skal blande sig mindre.

Nogle ville sige, at staten skal blande sig for at hjælpe de svageste. Når man for eksempel stiller krav til skolerne, er det for at klæde børnene på til at klare sig senere hen. Kan frihed ikke blive et svigt af de svage?

”Det er jo økonomien, det starter med. Hvis vi sænker skatterne, skaber vi flere jobs, også til dem, der ikke har en lang uddannelse og derfor ikke kan ret meget. Nogle mennesker gider ikke at arbejde, og de kan så vælge at prøve at leve for 6000 kroner om måneden. Men de fleste vil tage et arbejde, og det vil være godt for børnene at se, at forældrene arbejder,” siger Pernille Vermund.

Hvorfra ved vi, at nogle ikke gider at arbejde?

”Jeg tror, vi alle sammen kender nogen i vores omgangskreds. Jeg kender i hvert fald et par stykker."

Vermunds tre forbilleder
Mens Vermund peger på Schweiz som et foregangsland, Danmark kan lære noget af, fordi det har lave skatter, høj beskæftigelse og få sociale problemer, holder hun sig til Danmark, når hun skal pege på forbilleder i politik.

”Johanne Schmidt-Nielsen har været helt fænomenalt dygtig, fordi hun har formået at løfte et gråt, betonkommunistisk parti til et moderne københavnerparti. Det er jo stort set samme politik som før, men hun har gjort det hipt at være kommunist,” siger Pernille Vermund og ser oprigtigt imponeret ud.

Hun nævner yderligere to inspirationskilder:

”Margrethe Vestager, som med relativt få mandater i den grad formåede at sætte sit præg på den regering. Og Pia Kjærsgaard, fordi hun har taget så mange slag og tæsk for at sørge for, at Danmark heldigvis aldrig er nået ud i svenske tilstande,” siger partiformanden med henvisning til, at svenskerne skulle have en undertrykt indvandringsdebat.

Hendes mål ved det kommende folketingsvalg bliver at gøre Vestager kunsten efter.

Forrige artikel Overblik: Her er aftalen om en ny uddannelse for unge Overblik: Her er aftalen om en ny uddannelse for unge Næste artikel Her er Pernille Vermunds årsmøde-tale Her er Pernille Vermunds årsmøde-tale