Vegetarkok med borgmestererfaring er ildsjælen, der skal tænde gnisten i Alternativet

PORTRÆT: Alternativet er en walking dead eller i bedste fald ude i allersidste chance, siger kommentatorerne. En berejst kok og borgmester, Francisca Rosenkilde, er kvinden, der vil gribe den. Mød Alternativets nyvalgte leder.

Søndag blev Franciska Rosenkilde valgt som ny politisk leder for Alternativet.

Et parti, som den 45-årige brostenskøbenhavner og geografiuddannede kok har arbejdet for siden 2014. Først som aktivist, senere som medlem, folketingskandidat, borgerrepræsentant, borgmester og nu som leder. 

Dermed har partiet, som blandt andet har været ramt af intern ballade og magtkampe, fået en usædvanligt ikke-intrigant person i spidsen, vurderer flere, der kender Francisca Rosenkilde.

Som en af de få oprindelige Alternativet-folk har hun ikke gjort sig bemærket, når det gjaldt personkonflikter i partiet.

"Franciska er bare ikke et menneske, der gider de der fnidderier og personkampe," som tidligere folketingsmedlem for Alternativet, Carolina Magdalena Maier, siger.

En fod og fire tæer i graven
Da forgængeren Josephine Fock blev valgt som Alternativets leder efter Uffe Elbæks afgang for et år siden, kunne hun vifte den neon-grønne fane foran hundredvis af fremmødte alternativister, fem folketingsmedlemmer og mere end 10.000 medlemmer på landsplan. 

12 måneder, en del kaos og interne magtkampe senere var fejringen noget mere afdæmpet, da Københavns kultur- og fritidsborgmester, Franciska Rosenkilde, formelt overtog fanen efter en virtuel afstemning blandt nu knap 3.000 medlemmer, og det sidste tilbageværende folketingsmedlem, Thorsten Gejl.

Partiet har ligget stabilt under spærregrænsen siden valget.

Det er den simple opgave, Francisca Rosenkilde nu har fået: Genrejs det grønne parti, der skraber bunden og har fået ny konkurrence på den grønne dagsorden af både nye og gamle partier.

Og er der nogen, der kan gøre det, så er det måske netop hende, vurderer en politikerkollega fra et andet parti.

”Det er let at forlade en synkende skude, men hun er ikke bange for at tage en udfordring op. Hvis der er en, der kan, så tror jeg på, at det er hende,” siger medlem af kulturudvalget i Københavns Kommune, Karina Bergmann (K).

Borgmester ved et tilfælde
Franciska Rosenkilde har siden 2018 gjort sig bemærket i København som en kulturborgmester, hvis hjerte banker for bæredygtighed, ligestilling og ja, kultur.

Francisca Rosenkilde er født og opvokset i København og bor i dag på Christianshavn.

I Alternativets pjece om hende får man blandt andet at vide, at hun har haft en "nomadisk opvækst" med ophold i flere lande, og til en lokalavis har hun fortalt, at hun er fuldblodsvegetar, elsker ballet, og at hendes hofret er indisk dahl. 

Hun har som kultur- og fritidsborgmester da også haft grønne og klimavenlige måltider som en af sine hjertesager.

Dengang overtog hun til manges overraskelse borgmesterkontoret fra partifællen Niko Grünfeld, som efter kort tid på posten var endt i hård modvind på grund af en række uheldige personsager, der - ligesom for Alternativet på Christiansborg - har taget meget fokus fra partiets politiske projekt.

Det resulterede i et stort skridt for hendes politiske karriere, men det var ikke en situation, Rosenkilde forsøgte at udnytte til sin egen fordel, vurderer Carolina Magdalene Maier. Hun lærte Franciska Rosenkilde at kende i 2015, da de begge var folketingskandidater i København.

”Der var en masse ballade internt i Københavnergruppen omkring kommunalvalget i 2017, og der kom splid imellem Niko og nogle af de andre. Men der havde Franciska intet behov for at promovere sig selv, og stille sig på den ene af siderne. Hun holdt sig faktisk ret meget i baggrunden,” siger Carolina Magdalene Maier og fortsætter:

”Jeg tror ikke, at det var en strategisk beslutning at holde sig i baggrunden, fordi det kunne være klogt på langt sigt. Franciska er bare ikke et menneske, der gider de der fnidderier og personkampe. Der var hun dygtigt ydmyg på en eller anden måde helt naturligt."

Potentialet er ikke udlevet
Franciska Rosenkilde har med en sikker sejr over de tre øvrige kandidater ved Alternativets ekstraordinære landsmøde i søndags overbevist partiets medlemmer. Nu er opgaven så at overbevise vælgerne om, at der stadig skal være en fremtid for liste-Å.

”Det, som har været tydeligt det sidste år i Alternativet, det er, at vi både har mistet medlemmer og røget ned i meningsmålingerne. Og det siger jo også noget om, at folket ikke synes, at vi er relevante. Og det vil klart være min målsætning, at Alternativet igen bliver et reelt alternativ og bliver relevant i dansk politik,” siger hun og tilføjer:

”Alternativet er et helt utroligt ambitiøst og vigtigt politisk projekt, og har stadig et politisk potentiale, som ikke er blevet udlevet endnu. Det er det, der driver mig til stadig at være her."

Opgaven er "monumental"
Spørger man politisk kommentator Noa Redington, er opgaven ”monumental”.

”De konflikter, der lå omkring Josephine Fock og Uffe Elbæk, de er jo af gode grunde slut nu. Men det er et parti, som står med den ene fod helt i graven, og det er kun det yderste af lilletåen, der gør, at man ikke falder helt i,” siger han.

Noa Redington har "virkelig svært ved at se, hvad det er for nogle vælgere, Franciska Rosenkilde skal fange".

"Konkurrencen blandt det segment af vælgere er benhård, og dem, der har den radikale tilgang til klimadagsordenen, det er altså Veganerpartiet,” siger han.

Problemerne er vokset i og uden for partiet
Spørger man den nye partileder selv, er der i høj grad håb for partiet. 

For i takt med, at problemerne er vokset for Alternativet som parti, er også de samfundsproblemer, som partiet vil løse, groet i størrelse, mener Francisca Rosenkilde.

”De kriser, som Alternativet blev født som svaret på, det er kriser, som faktisk kun er blevet værre i de år, Alternativet har eksisteret: Klimakrisen, en systemkrise og en empatikrise. Nu er Alternativet vigtigere i dansk politik end nogensinde før,” siger hun.

Det er derfor, at hun er blevet i partiet, mens andre er flygtet til Frie Grønne, SF eller helt ud af politik.

Svarer altid på kritik
Når man taler med hendes byrådskollegaer fra Kultur- og Fritidsudvalget, hvor Franciska Rosenkilde som borgmester sidder for bordenden, er der bred enighed om, at hun er der, fordi hun vil gøre en forskel. 

”Franciska er let at snakke med, og man er ikke et sekund i tvivl om, at hun brænder for sagen og sit borgmesterområde. Hun kommer med en klar politisk vision, som hun står fast på, og også er god til at kommunikere,” siger for eksempel Christopher Røhl Andersen (RV), der ligesom Franciska Rosenkilde blev valgt til Borgerrepræsentationen for første gang i 2017.

Samme toner lyder der - trods store politiske uenigheder - også fra den borgerlige opposition i byrådet.

”Hun er kompetent, og jeg vil faktisk gå så langt som at sige, at hun er karismatisk. Uanset hvad man må mene om hende, så er der ingen tvivl om, at hun brænder for kulturen,” siger Karina Bergmann (K) og tilføjer:  

”Jeg kan pege på en række ting, som jeg synes, er kritisable. Men det er nogle politiske prioriteringer, som vi er uenige om, og dem står hun på mål for. Hun stiller altid op, og hun svarer altid på kritik.”

Aktivismen skal tilbage i Alternativet
Meget skal ske, hvis Alternativet – der siden valget i 2019 har ligget stabilt under spærregrænsen i meningsmålingerne – skal genvinde magien fra 2015.

Men selvom Franciska Rosenkilde skal revitalisere det neon-grønne Å, er det ikke i det politiske program, at hendes aftryk bliver mest bemærkelsesværdigt.

”Politiken er på mange måder den samme, men det primære for mig, det er, at det nu er partiet og sagen, der skal gå forrest og ikke personen. Man kommer til at vide med mig, præcis hvad det er, Alternativet står for, og hvad det er, vi kæmper for. Og det er måske det, der har været svagt siden folketingsvalget i 2019,” fortæller Franciska Rosenkilde.

Hvordan vil I overbevise vælgerne om, at de skal tro på Alternativet?

”Ved at skrive en masse indlæg, blande os i den offentlige debat, lave aktivisme igen, få politikken frem i medierne, frem for at det personhistorierne, der dominerer billedet af Alternativet. Så vil det vise sig, om det lykkes,” svarer hun.

Ude af to ud af tre budgetaftaler
Måden at føre politik på bliver i store træk også den samme, som Franciska Rosenkilde har stået for kommunalpolitisk.

Det har ifølge Radikale ført til, at Alternativet rent politisk står ret isoleret i Borgerrepræsentationen, hvor de kun har været med i én ud af tre budgetaftaler, siden de blev valgt ind i 2017.

”Som en politisk forhandler på Rådhuset, så oplever jeg lidt, at man samarbejder med Enhedslisten i grønt indpakningspapir. Jeg ser dem som et venstrefløjsparti på Rådhuset, ikke som et midterparti,” siger Christopher Røhl Andersen (RV).

Franciska Rosenkilde mener ikke, at Alternativet kan placeres på et traditionelt politisk spektrum, men hun understreger, at partiet deler "langt de fleste værdier, som man finder på venstrefløjen".

”Vi arbejder på at søge indflydelse, men vi har også – modsat nogle af de andre støttepartier – en grænse for hvor mange kameler, vi vil sluge. Hvis ikke vi kan komme uden om det, så nytter det ikke noget bare at rykke på nogle kommaer i en aftale,” forklarer hun.

De to kameler, der har stået i vejen for at Alternativet ville gå med i budgetaftalerne var ifølge Franciska Rosenkilde Amager Fælled og Lynetteholm.

Sidste chance
Efter knap et år med Josephine Fock ved roret, kan tiltroen til Alternativet siges at ligge nogenlunde på samme niveau, som da de i februar 2015 havde sikret sig en plads på stemmesedlen for første gang.

”0,1 procent på, at de kommer ind. De kommer ikke ind. Det er et amatørprojekt. Forget about it. Jeg spiser ikke nogen hat, men glem det,” lød det for eksempel fra Jarl Cordua på TV2 News.

Fire måneder senere stod partistifter Uffe Elbæk og vrøvlede af glæde, da Alternativet strøg i Folketinget med 4,8 procent af stemmerne.

Men hvis der er nogen, der kan genrejse partiet, så er Franciska Rosenkilde måske det bedste bud, lyder det fra flere sider.

”Hun kan nok gøre det bedre end nogen anden, men ikke sikkert at det er nok,” siger Carolina Magdalene Maier, der i dag er sekretariatschef ved Dansk Folkeoplysnings Samråd.

Alternativets sidste chance er ifølge Noa Redington, at Franciska Rosenkilde kommer til ”at brænde igennem” i partilederrunderne ved næste folketingsvalg.

”Hun har sådan set gjort et glimrende indtryk i København, forstået på den måde, at der ikke har været ballade omkring hende. Hendes helt store problem, det bliver at have gennemslagskraft og differentiere sig. Har hun den x-faktor, der skal til for at brænde igennem,” spørger han.

Kan man sige, at det er sidste chance for Alternativet?

”Ja, folketingsvalget er absolut sidste chance,” svarer Noa Redington.

Forrige artikel Private dagtilbud frygter bureaukrati og lukninger med ny lov Private dagtilbud frygter bureaukrati og lukninger med ny lov Næste artikel Holger K. savner systemkritik på venstrefløjen: Det handler for meget om at dele penge ud  Holger K. savner systemkritik på venstrefløjen: Det handler for meget om at dele penge ud