Valgforsker: Alternativets deroute gavner Veganerpartiet

VÆLGERERKLÆRINGER: Veganerpartiet har indsamlet langt de fleste vælgererklæringer til at blive opstillingsberettiget til Folketinget. Se listen over top 10-partiernes indsamlinger her.

Veganerpartiet nærmer sig grænsen, hvor partiet vil være opstillingsberettiget til et folketingsvalg.

Partiet har indsamlet 17.613 ud af 20.182 vælgererklæringer, viser Social- og Indenrigsministeriets seneste opgørelse.

Valgforsker Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet vurderer, at "Alternativets deroute" har gavnet Veganerpartiet.

"Alternativet har været gennem et formandsopgør, som synes at have splittet partiet fuldstændig ad. Folketingsgruppen stikker i alle retninger. Det er et parti, som på alle måder er faldet fra hinanden – både parlamentarisk og organisatorisk. Den skuffelse, som rigtig mange af vælgerne sidder med, gør, at de ser en mulighed i Veganerpartiet," siger han.

Veganerpartiet begyndte at indsamle vælgerklæringer, efter at Henrik Vindfeldt og Michael Monberg stiftede partiet i oktober 2018. Den lange periode, hvor partiet har indsamlet erklæringer, kan skabe problemer.

"Underskrifter bliver forældede, og Veganerpartiet har underskrifter, som har været samlet ind for længe siden. Derfor har partiet travlt med at sikre sig, at de har nok, for når de har nok, bliver de godkendt til at stille op til valget," siger Kasper Møller Hansen.

Lang vej igen for Fremad
Kristendemokraterne er fra juni til juli gået fra 17.307 til 18.487 erklæringer, mens partiet Fremad, som Simon Emil Ammitzbøll-Bille etablerede i november sidste år, er gået fra 2.610 erklæringer til 3.301.

"Der er utrolig lang vej igen for Fremad," siger Kasper Møller Hansen. "For hvilken sag er Fremads sag? Med Veganerpartiet kan man ud fra navnet se, at de har et fokus, mens det er svært at placere Fremad. Jeg ved godt, at han prøver at placere sig mellem Radikale Venstre og Venstre. Men det er svært at forestille sig, at de får den her mærkesag, som kan rykke på underskrifterne".

Stram Kurs' søsterparti, Hard Line, er gået fra 124 til 1.633 erklæringer. Rasmus Paludan stiftede Hard Line, efter at ministeriet udelukkede Stram Kurs fra at indsamle vælgererklæringer til og med 23. september 2022. 

"Rasmus Paludan har været igennem et værre stormvejr med at samle underskrifter ind og været involveret i retssager, som betyder, at han ikke har samme gennemslagskraft ved at afholde happenings, som ellers skaber opmærksomhed på hans person. 1.600 underskrifter er flot. Han vil hurtigt indhente Fremad, hvis han fortsætter i det tempo. Men jeg går ud fra, at det er kernen af hans følgere, som har skrevet under nu," siger Kasper Møller Hansen.

Så det bliver spændende at se, om andre end hans kernefølgere vil skrive under?

"Præcis. Partierne får et lille hop i starten. Det fik Fremad også. Bagefter plejer det at stabilisere sig. Det, der skulle til for, at Paludan kunne stille op til Folketinget, var demonstrationerne inde på Nørrebro. De store begivenheder sikrede, at han kunne stille op. Men det har ændret sig. Man skal næsten forestille sig noget lignende, hvis det skal kunne lykkes for ham".

 Ti partier med flest vælgerklæringer per 6. januar 2020

Forrige artikel Krifa-formanden, der ville gøre den gule fagforening stueren Næste artikel Forsker: Vi må stoppe med udelukkende at se bureaukrati som skurken Forsker: Vi må stoppe med udelukkende at se bureaukrati som skurken