Ugens EU-podcast: Så opruster Europa, men uden Danmark

PARLAMENTET#44: Forsvarsministeren drømmer om en folkeafstemning, mens Merkel og Macron taler om Europahær. Men hvad er det egentlig, Danmark gerne vil være med i? Hør om EU’s militære planer, om Brexit-topmøde og om dansk pres for Iran-sanktioner i denne uges podcast.

Klik her, og abonner på Parlamentet i iTunes | Find os på Soundcloud her | Stitcher her

”Sverige og Finland kan deltage for fuld damp i det arbejde. Sverige og Finland er to neutrale lande, Danmark er Nato-medlem og ikke et neutralt land, men vi kan så ikke deltage i det. Det er bare ulogisk!”

Sådan siger forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) om et af de mange nye projekter, EU nu sætter i gang på forsvarsområdet, og som Danmark står uden for på grund af forsvarsforbeholdet.

Det konkrete projekt indgår i et ambitiøst, nyt samarbejde mellem EU og Nato om at styrke den militære mobilitet i Europa, så et stort antal soldater og udstyr kan flyttes på tværs af kontinentet hurtigere og mere effektivt.

Som medlem af forsvarsalliancen kan Danmark deltage på Nato-siden af samarbejdet, men ikke være med i EU’s projekt.

”Alene det siger jo, hvor tåbeligt det er: Fordi der står Nato-stempel på, så kan vi godt deltage, men når der står EU-stempel på, så kan vi ikke deltage,” siger Claus Hjort i denne uges europæiske podcast fra Altinget.

Derfor vil forsvarsministeren gerne have en folkeafstemning om forsvarsforbeholdet – men han kan ikke sige hvornår. Hjort er samtidig bekymret over, at både den tyske kansler og den franske præsident igen er begyndt at bruge ordet ”Europahær” i deres taler for nylig.

Nogen europæisk hær bliver der nok ikke tale om, men EU har sat gang i hele 34 nye projekter om tættere forsvarssamarbejde på alle mulige konkrete områder. Der er planer om alt fra nye angrebshelikoptere, europæiske dronefly og militære robot-ubåde til en europæisk spionskole og tættere samarbejde om overvågning og forsvar mod cyber-angreb.

Bliv klogere på det i denne udsendelse, hvor vi også taler om blandt andet udenrigsminister Anders Samuelsens pres for EU-sanktioner mod Iran – samt selvfølgelig tager pulsen på de hektiske forhandlinger om Brexit op til det ekstraordinære topmøde i Bruxelles på søndag.

På med lyttelapperne og god fornøjelse med denne uges udsendelse, som samtidig markerer 1 års-fødselsdagen for vores europæiske podcast. Er der lagkage i studiet?

Klik her, og abonner på Parlamentet i iTunes | Find os på Soundcloud her | Stitcher her

Forrige artikel Dagens podcast: Hvorfor mister naturfaglige uddannelser studiepladser? Dagens podcast: Hvorfor mister naturfaglige uddannelser studiepladser? Næste artikel Dagens podcast: Frokostpausen på seks skoler ripper op i OK18-aftalen Dagens podcast: Frokostpausen på seks skoler ripper op i OK18-aftalen