Ugen i dansk politik: Løkke skal i samråd og Folketinget indtages af skoleelever

OVERBLIK: Statsminister Lars Løkke Rasmussen skal i samråd om sit forhold til en kvotekonge. Dansk støtte til israelske og palæstinensiske hjælpeorganisationer diskuteres. Og Disruptionrådet mødes i Herning.

Velkommen til Altingets gennemgang af denne uge i dansk politik.

Mandag
Folketinget indtages mandag af 179 skoleelever, når Folketinget for tiende gang afholder Ungdomsparlament for landets 8.-9. klasser. De unges forslag dækker en lang række emner, og debatten skal nok blive livlig.

Disruptionrådet mødes i Herning, hvor de over to dage skal diskutere, hvordan man sikrer, at danske virksomheder og danskerne er godt rustet til fremtiden og fremtidens arbejdsmarked under temaet 'Flexicurity 4.0'. Blandt andre statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), filminstruktør Hella Joof og Lizette Risgaard, formand for LO, deltager.

I forlængelse af Disruptionrådets møde inviterer Dansk Industri til SMV-konference. Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) og LO-formand Lizette Risgaard er blandt deltagerne fra Disruptionrådet, som skal debattere digitalisering og fremtidens arbejdsmarked med tre virksomhedsledere.

Brexit nærmer sig sagte, og de resterende 27 medlemslandes europaministre mødes i Bruxelles. De skal vedtage et mandat til forhandlingerne om en overgangsordning, når briterne forlader Unionen.

Fremtidens transport er temaet på Danske Regioner, KL, DI Transport og IDA's konference. Her skal kommuner og regioners muligheder for at påvirke den lokale trafik og mobilitet diskuteres.

Sidst, men ikke mindst, drager udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) til Washington, hvor han blandt andet skal mødes med sin amerikanske kollega, Secretary of State Rex Tillerson.

Tirsdag
Der er møde i folketingssalen, hvor en række lovforslag skal behandles. Et forslag, der skal 2. behandles, går på at ophæve forældelsesfristen for gerningsmandens ansvar i sager om seksuelt misbrug af børn.

Onsdag
Der er møde i folketingssalen, hvor ministrene vil svare på forskellige spørgsmål.

Der er tre samråd:

  • Det absolut mest omtalte samråd bliver i Miljø- og Fødevareudvalget, og det handler om kvotekongerne. Oppositionen har stillet statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) en række spørgsmål om, hvorvidt det er udtryk for god moral og ordentlig dømmekraft, at han modtog et sommerhusophold fra en kvotekonge, som ifølge Ekstra Bladet er cirka 10.000 kroner værd. Lars Løkke Rasmussen har meddelt, at han ikke vil svare på spørgsmål om gaver, da det er privat. I stedet vil han kun svare på, hvorvidt han gav korrekte og fyldestgørende oplysninger om sin relation til de såkaldte kvotekonger under samrådet i november.

  • Minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V) skal i åbent samråd om selskabet Alliance Security Services. Hun skal kommentere selskabets overholdelse af arbejdsklausulens krav.

  • Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) skal i åbent samråd om regeringens nylige ændring af reglerne for støtte til palæstinensiske og israelske organisationer. Han skal blandt andet svare på, hvilken rolle israelske myndigheder og aktører har haft i beslutningen.

Der er høring om fremtidens muligheder og udfordringer for postvæsenet. Det er Folketingets Transport-, Bygnings- og Boligudvalg, der afholder høringen. Blandt oplægsministeren er transportminister Ole Birk Olesen (LA) og PostNord Danmarks administrerende direktør, Peter Kjær Jensen.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) deltager i en høring på Christiansborg om reformen af fleksjob og førtidspension.

Torsdag 
Der er møde i folketingssalen. Et beslutningsforslag om skærpet tilsyn med pengeinstitutter skal 2. behandles.

Kommunernes Landsforening holder Børn og Unge Topmøde i Aalborg. Temaet er 'Dannelse, uddannelse og inddragelse af fremtidens borgere', og der vil blive holdt en lang række oplæg. Blandt gæsterne er børne- og socialminister Mai Mercado (K) og undervisningsminister Merete Riisager (LA), der begge holder taler.

Rockwool Fondens Forskningsenhed holder pressemøde om forskning baseret på bogen 'Afkast af uddannelse. Det samfundsmæssige og individuelle rationale'. Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind, underdirektør i DI, Charlotte Rønhof, og rektor for Roskilde Universitet, Hanne Leth Andersen, vil efterfølgende diskutere resultaterne.

Fredag
Der er møde i folketingssalen, hvor to lovforslag om henholdsvis en tilskudsmodel for inklusion og en justering af skoleydelse skal 1. og 2. behandles. Det er undervisningsminister Merete Riisager (LA), der har stillet lovforslaget.

PFA præsenterer sine anbefalinger til fremtidens gode seniorliv, der omhandler, hvordan vi som samfund kan sikre det gode liv i den 3. alder frem mod 2040. Vært for arrangementet er sundheds- og ældreordfører Jane Heitmann (V), og oplægsholderne inkluderer beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), direktør ved Instituttet for Fremtidsforskning Claus Kjeldsen og direktør i PFA Allan Polack.

Weekend
Lørdag er der Danmarks Indsamling på Dokk1 i Aarhus. Dette år er de 12 største humanitære organisationer i Danmark gået sammen om at samle ind til verdens hjemløse børn.

Showets tovholdere bliver værtsparret Lise Rønne og Christian Degn, men Altingets egne journalister Kasper Frandsen og Rasmus Løppenthin bidrager også til showet med et indslag.

Forrige artikel Nyt forsvarsforlig: Regeringen opruster forsvaret med milliarder og flere værnepligtige Nyt forsvarsforlig: Regeringen opruster forsvaret med milliarder og flere værnepligtige Næste artikel Det sker i EU: Ren luft, rent vand og argentinsk bøf på menuen Det sker i EU: Ren luft, rent vand og argentinsk bøf på menuen