Ugen i dansk politik: Resultaterne af OK18-afstemninger offentliggøres

DET SKER: Mandag til onsdag kommer resultaterne af fagforbundenes urafstemninger om OK18-aftalerne. Midtimellem, tirsdag, skal politikerne tale landet over i anledning af grundlovsdag. Få overblik over ugen i dansk politik her.

Selvom folketingsåret officielt blev afsluttet onsdag i sidste uge med afslutningsdebatten, byder denne uge på både møder i salen og åbne samråd på Christiansborg.

Udenfor Christiansborg får politikerne også deres at se til tirsdag, hvor det er grundlovsdag, og der skal afholdes grundlovstaler i hele landet.

Mandag
Resultaterne af urafstemningerne om de offentlige overenskomstaftaler kan blive offentliggjort. De offentligt ansatte har fra 11. maj til 4. juni stemt ja eller nej til den OK18-aftale, som forhandlingsparterne blev enige om i storebededagsferien. Resultaterne må offentliggøres fra mandag, og de skal senest være lagt frem onsdag. Hvis et fagforbund siger nej, vil den faggruppe gå i konflikt fra mandag 11. juni, og her gælder strejke- og lockoutvarslerne fra marts måned stadig.

I forbindelse med urafstemningerne har der især været spænding om, hvorvidt lærerne vil stemme ja til den aftale, som Anders Bondo har forhandlet hjem med kommunerne, fordi den ikke indeholder nye arbejdstidsregler.

Folketingspolitikerne samles til møde i salen for at tredjebehandle en lang række lovforslag, der skal nå at blive vedtaget inden sommerferien. Heriblandt et lovforslag om et vildsvinehegn langs den dansk-tyske grænse i Jylland.

Tirsdag
Det er 169 år siden, at grundloven blev underskrevet af den daværende konge Frederik 7. Den danske nationaldag fejres med grundlovsarrangementer landet over, og hvor blandt andet de danske politikere traditionen tro er talere.

Det gælder blandt andet statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der både skal tale i Hørhaven i Højbjerg og Gymnastikhøjskolen i Ollerup, inden han om aftenen holde en tale hjemme i sin valgkreds, Lejre, på restaurant Herthadalen.

Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen bruger hele sin grundlovsdag i det sydjyske, hvor hun først taler på Aarø sportsplads i Haderslev og derefter på Vestermarksvej i Vejle.

 

Altinget dækker alle partiledernes grundlovstaler i løbet af dagen.

Onsdag
Der vil blive taget endelig stilling til, om de nye offentlige overenskomster er blevet godkendt ude i alle fagforbundene.

Folketingets Udenrigsudvalg afholder en åben høring om den såkaldte Magnitsky-liste. Det er en bandlysningsliste over 49 navngivne personer fra den russiske præsident, Vladimir Putins, inderkreds, som USA, Canada og de baltiske lande har indført. Det betyder, at de 49 personer hverken kan rejse eller gøre forretninger i de pågældende lande. Med høringen vil Udenrigsudvalget blive klogere på baggrunden for listen og se på mulighederne for at indføre en lignende i Danmark.

I sidste uge indviede han den nye Miljøstyrelse i Odense, og onsdag skal den nye miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) i samråd om konsekvenserne af udflytningen af selvsamme styrelse. Det sker i kølvandet på, at Altinget kunne afsløre interne dokumenter, der viser en liste over en række problemer, der kan opstå i forbindelse med udflytningen.

Foruden Ellemann-Jensen skal hele fire andre ministre stå skoleret i samråd onsdag. Først skal kulturminister Mette Bock (LA) i samråd om præcisering af reglerne om børneattester, hvilket skal forhindre overgreb på børn i underholdsningsbranchen.

Senere samme dag står hun for tur igen. Her skal hun i samråd om billethajer sammen med erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) og justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

Derudover skal energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) også i samråd, hvor han skal svare på en kritik af regeringens energiudspil. Kritikken går på, at regeringen ifølge den grønne organisation WWF skulle have misbrugt fakta i forbindelse med sit udspil.

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget har pakket kufferterne og drager til Tyskland. Udvalget skal fra onsdag til fredag besøge Berlin og München, hvor de henholdsvis skal tale om den kommende Femern-forbindelse og besøge Siemens lokomotivfabrik, hvor de blandt andet skal se på el-lokomotiver.

LO inviterer i samarbejde med EU-Kommissionen onsdag aften til Borgerdialog med Kommissionens førstenæstformand Frans Timmerman. Her får publikum mulighed for at stille kommissæren spørgsmål om de EU-emner, der optager dem.

Torsdag
Skats finanslovsmål er på programmet, når skatteminister Karsten Lauritzen (V) skal i samråd. Med udgangspunkt i Skats årsrapport for 2017 skal han svare på spørgsmål om Skats manglende opfyldelse af de tre finanslovsmål.

Fødevaretænketanken Frej tager et af tidens varme emner op, når de inviterer til et event om bi-dødelighed. Under spørgsmålet, hvordan sikrer vi bier og biodiversitet, vil der være oplæg fra forskere, landbruget og en række interesseorganisationer.

Fredag
Sommerstemningen er så småt begyndt at indfinde sig. Udover et Europaudvalgsmøde og et Statsråd på Christiansborg er der ikke noget særligt på plakaten denne fredag.

Weekend
Med energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt i spidsen tager en energi-delegation fra Dansk Industri søndag til Kina. Her indledes et tredages erhvervsfremstød for dansk energiteknologi.

Forrige artikel Det sker i EU: Asylslagsmål, rejsecirkus og royalt besøg Det sker i EU: Asylslagsmål, rejsecirkus og royalt besøg Næste artikel Mercado afviser løsning før samråd: Beklager, jeg har ingen penge Mercado afviser løsning før samråd: Beklager, jeg har ingen penge