Troels Lund: Vi skal deles om ansvaret for Forsvarets økonomistyring

https://vimeo.com/801203493

Det er ikke nødvendigvis særlig svært at få styr på Forsvarets økonomistyring, lyder det fra fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen, der vil dele ansvaret med partierne. Både dem, der bliver en del af næste forsvarsforlig, og dem, der kommer til at stå udenfor.

“Jeg vil ansvarliggøre dig helt vildt.”

Sådan lød den kontante melding fra fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) til de konservatives forsvarsordfører Rasmus Jarlov, da ministeren onsdag var i samråd i Folketingets forsvarsudvalg.

Anledningen til samrådet var den hårdhændede kritik af Forsvarsministeriets økonomistyring og forligsimplementering, som Rigsrevisionen og Statsrevisorerne kom med i midten af januar.

Tættere inddragelse

Troels Lund Poulsen vil til april fremlægge resultatet af det kasseeftersyn, som daværende forsvarsminister Morten Bødskov (S) søsatte i september sidste år.

{{toplink}}

Det vil være startskuddet til en tættere inddragelse og ansvarliggørelse af partierne i det løbende arbejde med at holde snor i Forsvarets økonomi. For økonomistyringen både kan og skal styrkes, slog ministeren fast.

Han appellerede til, at forsvarsminister og Folketingets partier sammen tager ansvar for at få styr på tingene.

Den fælles ansvarstagen skal især vise sig, når der skal indgås et nyt forsvarsforlig senere i år, mener Troels Lund Poulsen.

“De partier, der kommer til at gå med i en aftale, kommer til at blive lige så ansvarliggjort, som den minister, der sidder. For jeg tænker, at der er ikke nogen grund til, at det er ministeren, der skal have hele ansvaret. Jeg tænker, det er en god ide, at partierne også deles med ministeren om den glæde,” sagde Troels Lund Poulsen, der også er økonominister og har været vikarierende forsvarsminister i godt to uger, efter at forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen meldte sig syg på ubestemt tid.

Afklares på forhånd 

Efter drøftelser med alle Folketingets ni oppositionspartier kom SVM-regeringen i sidste uge frem til, at man på et tidspunkt i foråret vil indbyde syv af de ni partier til forhandlinger om et nyt forsvarsforlig fra 2024 og op til 10 år frem. Kun Enhedslisten og Alternativet ser SVM-regeringen ingen grund til at inddrage.

{{toplink}}

Det er dog ikke ensbetydende med, at de to partier holdes helt ude i mørket. Troels Lund Poulsen forestiller sig nemlig, at det ikke blot skal være de partier, der kommer med i det kommende forsvarsforlig, der inddrages i arbejdet. Også partier, der vælger at stå udenfor forsvarsforliget, skal inddrages.

“Vi er nødt til at sikre, at de partier, der ikke er med i aftalen (forsvarsforliget, red.), stadig kan få et indblik i, hvordan økonomistyringen finder sted, og hvordan implementeringen af forliget udvikler sig. Det kan betyde, at vi så eksempelvis ikke skal have så mange samråd, da der så er ting, der kan afklares på forhånd,” forklarede Troels Lund Poulsen. 

Dyrere at drive 

Der er bred politisk enighed om, at Forsvaret skal udvides i de kommende år. Med flere ansatte, mere materiel og større budgetter. Derfor er der behov for at styringen af økonomien er på plads. Men det nuværende Forsvar er også dyrere at drive, end der i dag er budget til, påpegede Troels Lund Poulsen.

{{toplink}}

Og Rigsrevisionens kritik er kun en delmængde af de udfordringer, som Forsvaret står overfor. Troels Lund Poulsen vil i de kommende uger og måneder dykke ned i detaljerne, og han håber derigennem at få en bedre forståelse af problemerne.

Meget basalt

Det er dog ikke nødvendigvis raketvidenskab at få bedre styr på økonomistyringen i Forsvarsministeriet, mener ministeren.

“Det her behøver ikke blive sværere, end det er. Det handler om noget meget basalt. Vi sidder allesammen med det derhjemme. Måske ikke lige Forsvarets økonomi. Men sin egen økonomi.

Det handler om hvilke indtægter man har, hvilke udgifter man har, og hvordan man sikrer, at man har den nødvendige likviditet. Og også gerne en buffer, så man ikke skal ligge på knæ i sin bank eller andre steder. Det er sådan vi bliver nødt til at gå til det. På en meget simpel måde,” pointerede forsvars- og økonomiministeren, der også tidligere har været skatteminister.

Brug for flere muskler 

Han sluttede af med at understrege, det er i Forsvarsministeriets departement på Holmens Kanal i det indre København, at tingene ikke spiller i Rigsrevisionens optik. Det er ikke i Forsvaret som helhed.

{{toplink}}

“Det er vigtigt for mig at sige, at alt er ikke fuldstændig nedsmeltet i Forsvaret. For det kan man godt få et indtryk af. Kritikken fra Rigsrevisionen og Statsrevisorerne er en hård kritik rettet mod departementet,” fastslog Troels Lund Poulsen.

For at imødegå kritikken har departementet brug for flere muskler til at kigge på tværs af Forsvarsministeriets styrelser, mener ministeren.

“I styrelserne har man økonomistyring. Man ved hvad der sker. Men den tværgående koordinering er ikke god nok. Og det er derfor, at vi kommer i de her udfordrende situationer,” påpegede ministeren.

Ikke ansat en ny 

Tidligere havde Forsvarsministeriet en såkaldt koncernstyringsdirektør, der blandt andet havde ansvaret for den tværgående koordinering.

Men i forbindelse med sagen om regnskabsrod i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse hjemsendte daværende forsvarsminister Trine Bramsen (S) i december 2019 den daværende koncernstyringsdirektør Per Pugholm Olsen og ansatte ikke en ny person på posten.

{{toplink}}

Forrige artikel Pelle Dragsted under samråd: Socialdemokratiet er parat til at snuppe en fridag for at få råd til skattelettelser Pelle Dragsted under samråd: Socialdemokratiet er parat til at snuppe en fridag for at få råd til skattelettelser Næste artikel Se med, når Altinget Fonde går i luften Se med, når Altinget Fonde går i luften