Tibetkommission: Politiet knægtede demonstranters ytringsfrihed

TIBETSAG: Dagens rapport fra regeringens Tibetkommission frikender ministre og den øverste politiledelse i sagen, hvor demonstranter blev afholdt fra at demonstrere mod Kinas præsident. Men politiet handlede klart ulovligt.

Det var klart ulovligt, da politiet i 2012 og 2013 forhindrede demonstranter i at vise deres utilfredshed ved to kinesiske statsbesøg i København. Og der er blevet givet urigtige, vildledende eller ufyldestgørende oplysninger til Folketinget i sagerne.

Det konkluderer Tibetkommissionen i sin rapport, som er blevet offentliggjort mandag formiddag.

”Flere demonstranters grundlæggende ret til ytrings- og forsamlingsfrihed er blevet knægtet,” siger justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i en pressemeddelelse:

”Det er meget alvorlige forhold.”

Samtidig frikender kommissionen en række ministre, ansatte i ministerier og den øverste ledelse i politiet og PET.

River Tibet-flag ud af hænderne
Regeringen nedsatte kommissionen for to år siden. Det skete, da det kom frem, at det var et ordrepapir fra politiets ledere, der gav ordre til, at demonstranter for tibetanernes rettigheder blev fjernet under kinesisk statsbesøg i 2012. I en såkaldt 'operationsbefaling' stod, at demonstranter ikke måtte kunne ses fra den kinesiske præsident Hu Jintaos kortege.

Blandt andet viser en video, som blandt andre TV2 har vist, at da kortegen med den kinesiske præsident ankommer, bliver en kvindelig demonstrant ført væk af politiet, som også river Tibet-flaget ud af hænderne på hende. Og en anden demonstrant på cykel bliver stoppet, inden politibetjentene griber ud efter hans medbragte flag.

Demonstranterne klagede over politiets behandling og beskrev det som 'en bevidst aktion' fra politiets side. Politiet fastholdt længe, at det var tilfældige handlinger.

Men nu konkluderer kommissionen, at der blev givet klare ordrer.

Personalesager for to ansatte i politiet
Der bliver nu ført personalesager i forhold til to ansatte i politiet, mens kommissionen også nævner ”flere kritisable forhold”, når det gælder en ledende persons ageren i sagen.

Søren Pape Poulsen afviser over for medierne i dag at gå nærmere ind i, hvilke konsekvenser sagen skal få for de ansatte.

”Jeg har selvfølgelig en klar forventning om, at myndighederne sikrer, at en sådan sag ikke gentager sig,” siger han i pressemeddelelsen.

Kommissionen slår også fast, at der ikke er noget at komme efter, når det gælder et tredje kinesisk statsbesøg i 2014. Her blev borgerne ikke hindret i at demonstrere, og der er ikke givet urigtige oplysninger til Folketinget, lyder konklusionen.

Det er ministre og ansatte i både Udenrigsministeriet, Justitsministeriet og Statsministeriet, som slipper fri for kritik. Rapporten fastslår også, at den øverste ledelse i Københavns Politi, PET og Rigspolitiet ikke kan siges at have haft kendskab til ordrerne eller til, at der blev givet urigtige eller vildledende oplysninger til Folketinget.

Forrige artikel Dagens overblik: Københavnske borgmestre får fire millioner i eftervederlag Dagens overblik: Københavnske borgmestre får fire millioner i eftervederlag Næste artikel Det kan hurtigt blive følsomt, når EU skal bygge fælles energimarked Det kan hurtigt blive følsomt, når EU skal bygge fælles energimarked