Thulesen banker Thorning i EU-politikken

MENINGSMÅLING: Landets statsminister taber til lederen af Dansk Folkeparti, når det gælder EU-politikken. Thorning kan kun mønstre fuldtonet opbakning fra de to regeringspartiers vælgere, mens Thulesens EU-politik foretrækkes af vælgere fra såvel Enhedslisten som Venstre.

Hvis danskerne skal vælge mellem EU-politikken hos skeptikeren Kristian Thulesen Dahl (DF) og den helhjertede tilhænger Helle Thorning-Schmidt (S), kan Thulesen mønstre størst opbakning. Det er det meget bemærkelsesværdige resultat af en ny meningsmåling fra A&B Analyse foretaget for Altinget.dk.

Tidligere har de fire gamle partier - Socialdemokraterne, Radikale, Venstre og Konservative - stået sammen om en EU-positiv linje, men som den seneste debat om velfærdsturisme demonstrerer, er den enighed nu på retur i Folketinget.

Meningsmålingen fra A&B Analyse viser, at der er sket en tilsvarende udvikling hos vælgerne, hvor et relativt flertal på 43,1 procent føler sig mest på linje med Dansk Folkepartis formand i EU-politikken, mens kun 36 procent er på bølgelængde med Danmarks socialdemokratiske statsminister.

Thorning kan trøste sig med, at 72 mod 14 procent af de socialdemokratiske vælgere foretrækker hendes EU-politik frem for Thulesens - og at en endnu større andel af de radikale vælgere står bag hende. Thulesen har imidlertid næsten enstemmig opbakning blandt sine egne, hvor 83 procent mod 4 procent af DF-vælgerne støtter hans EU-skeptiske kurs.

Thorning ja-siden værste fjende
For Kristian Thulesen Dahl er meningsmålingen et sikkert tegn på, at danskerne vil have mindre EU:

"Vi går jo ikke ind for udmeldelse af EU, men på linje med englænderne vil vi godt have en løsere tilknytning. Det oplever jeg, at der er rigtig mange danskere, der bakker op om," siger DF-formanden og fortsætter:

"Man har altid underspillet, hvor megen magt, vi har afgivet til EU. Men jeg tror, at diskussionen om børnechecken har blotlagt, hvor meget suverænitet, vi i virkeligheden har afgivet. På den måde har Thorning været ja-sidens værste fjende."

Venstre-vælgere bag Thulesen
Venstre-vælgernes holdning er det mest bemærkelsesværdige ved målingen. Hos det tidligere så EU-begejstrede Venstre-bagland foretrækker 59 procent mod 20 EU-skeptikeren Thulesens politik frem for Thornings linje på området.

Den situation har regeringen kun at takke sig selv for, mener Venstres spidskandidat til europaparlamentsvalget, Ulla Tørnæs:

"Vælgerne reagerer på diskussionen om adgangen til danske velfærdsydelser, hvor regeringen alt for længe bare har lænet sig tilbage og sagt, at det ikke var noget problem. Regeringen spiller kispus med hele opbakningen til EU, når man ikke tager danskernes bekymring alvorligt," siger Ulla Tørnæs.

Gavner bare DF
Socialdemokraternes spidskandidat til EP-valget, Jeppe Kofod, skyder tilbage:

"Hvis der er nogen, der spiller kispus med danskernes opbakning til EU, er det Venstre og Konservative, der har brugt sagen om børnecheck til en mobilisering, der bare gavner Dansk Folkeparti."

Jeppe Kofod afviser, at det er falliterklæring, at Thorning taber til Thulesen, men han erkender, at diskussionen om velfærdsydelser har spillet ind:

"Det har domineret debatten, men forhåbentlig kommer vi nu i gang med at diskutere emner som social dumping, og hvordan vi skaber arbejdspladser i EU. Vi arbejder politisk for at skabe løsninger inden for EU i stedet for bare at isolere os, som Dansk Folkeparti ønsker."

EL-vælgere mest stemt for Thulesen
På den yderste venstrefløj er Dansk Folkeparti normalt en forkætret størrelse, men alligevel foretrækker en pæn del af Enhedslistens vælgere Thulesens EU-politik frem for Thornings.

Enhedslistens vælgere er atter engang meget delt i EU-spørgsmål, men 37 procent foretrækker Thulesens EU-politik, mens kun 28 procent ønsker Thornings politik. 35 procent svarer "ved ikke".

Undertallene viser, at der er betydelige aldersmæssige og regionale forskelle.
Hos de 18-39-årige er der en lille overvægt, der er mest på linje med Thornings EU-politik, mens man finder den største tilslutning til Thulesens EU-politik blandt de 40-59-årige.

Thorning har størst opbakning i Hovedstaden, mens Thulesen vinder massivt i Region Sjælland og Region Syddanmark.

Forrige artikel EU-præsidentvalg får fuld skrue trods kritik EU-præsidentvalg får fuld skrue trods kritik Næste artikel Her er regeringens energirenoveringsstrategi Her er regeringens energirenoveringsstrategi