Se listen: Her er de 25 statslige arbejdspladser med det højeste sygefravær

De ansatte i landets departementer og styrelser havde i snit to sygedage mere sidste år sammenlignet med 2021. Se de 25 steder, hvor sygefraværet var højst.

De ansatte i ministerierne meldte sig mere syge sidste år.

Sygefraværet lå i gennemsnit på 10,6 dage pr. årsværk for statsinstitutioner under ét mod et fravær på 8,6 i 2021.

Stigningen kan hænge sammen med den tredje smittebølge for corona, forklarer Medarbejder- og Kompetencestyrelsen.

“Det bemærkes, at covid-19 pandemien har haft betydning for antallet af sygemeldinger i årene 2020, 2021 og 2022, herunder den tredje smittebølge, der fandt sted primo 2022 og dermed er indeholdt i opgørelsen for 2022,” skriver styrelsen.

Stigninger i styrelser

Altinget har desuden fået en oversigt over sygefraværet for fuldtidsbeskæftigede fordelt på de enkelte departementer og styrelser.

Her har blandt andre Erhvervsstyrelsen, Socialstyrelsen, Statens Serum Institut, Ankestyrelsen, Vurderingsstyrelsen og Udviklings- og Forenklingsstyrelsen oplevet mærkbare stigninger. 

I Statens It meldte de ansatte sig i snit syge 12 dage sidste år mod 6,5 dage i 2021.

“Statens It tager sygefravær meget alvorligt – det har stor betydning for vores medarbejdere, vores kunder og vores opgavevaretagelse. Helt overordnet, så er sygefraværet i 2021 under Corona-hjemsendelserne usædvanligt lavt – så stigningen i 2022 er ikke så voldsom, som den ser ud. Og vi kan se på vores tal, at den falder igen i 2023, så det går heldigvis den rigtige vej,” lyder det fra vicedirektør Henrik Ravn i en skriftlig kommentar.

Statens It har oplevet vokseværk over en årrække, men Henrik Ravn mener ikke, det spiller ind på det højere sygefravær sidste år.

“Det er korrekt, at vi har haft en stigning i vores kunder, opgaver og antal medarbejdere, men det opfatter vi ikke som årsag til ændringer i sygefravær, for vi får flere medarbejdere, når vi får nye kunder,” siger Henrik Ravn, der oplyser, at Statens It følger udviklingen tæt, blandt andet ved at lederne taler med de medarbejdere, som har et højt sygefravær.

{{toplink}}

Ansatte i smitteopsporing

Også Styrelsen for Patientsikkerhed oplevede et højere sygefravær i 2022, hvor medarbejderne i snit var syge i 15,6 dage.

“En del af forklaringen på sygefraværet i 2022 er, at vi gennemførte en markant op- og nedskalering af bemandingen til en række opgaver i forbindelse med covid-19-beredskabet, hvor vi jo blandt andet stod for smitteopsporingen,” siger vicedirektør Birgitte Drewes i en skriftlig kommentar.

I 2022 sagde Styrelsen for Patientsikkerhed farvel til cirka 600 medarbejdere i smitteopsporingen.

“Vi følger fraværet kvartalsvist og kan konstatere, at tallet for 2023 heldigvis er faldet, og per første kvartal er årsgennemsnittet faldet til 12,2 sygefraværsdage per medarbejder,” fortæller Birgitte Drewes.

Forsvarsstyrelser hårdt ramt

Forsvarsministeriet har på tværs af koncernen oplevet en stigning fra 8,8 sygedage i 2021 til 10,9 dage sidste år.

Samtidig har ministeriet en håndfuld styrelser repræsenteret blandt de 25 statslige institutioner med mest sygefravær.

“Vi registrerer som arbejdsgiver ikke årsagen til sygefravær, hvorfor det ikke er muligt at opgøre, hvor stor en del, der kan relateres direkte til arbejdsmiljø eller covid-19. Det antages, at vi på Forsvarsministeriets område, på niveau med resten af samfundet, har haft vores andel af medarbejdere, som har sygemeldt sig op til flere gange som følge af covid-19,” fortæller Jimmy Jensen, der er sektionschef i Center for HR-rådgivning og arbejdsmiljø i Forsvarsministeriets Personalestyrelse.

Statistikken for sygefravær dækker også over fravær efter arbejdsulykker, og sidste år oplevede Forsvarsministeriet en stigning i arbejdsulykker på 12 procent.

“Det er vanskeligt at afgøre, hvor stor sammenhængen er mellem sygefraværstal og antallet af arbejdsulykker, da vi ikke ved, hvor mange dage man gennemsnitligt er fraværende som følge af en arbejdsulykke. Men det er en mulig sammenhæng, som vi er opmærksomme på,” siger Jimmy Jensen.

{{toplink}}

Mink og sygdomsudbrud

Også Fødevarestyrelsen har i flere år kæmpet med højt sygefravær. I et interview med Altinget sidste år forklarede økonomidirektør Sarah Børner den fortsatte stigning med, at en del medarbejdere har været langtidssygemeldt blandt andet som konsekvens af mink og andre store sygdomsudbrud, såsom fugleinfluenza og fiskesygdommen IHN.

Opgaver, som betød arbejdspres og meget overarbejde, der siden er slået over i flere stresstilfælde og langtidssygemeldinger.

Fødevarestyrelsen oplyser, at det stadig er bagtæppet for den fortsatte stigning til i dag 14,3 sygefraværsdage pr. fuldtidsbeskæftigede medarbejdere.

Mindre syge i departementer

Samtlige departementer ligger under gennemsnittet på de 10,6 sygefraværsdage for 2022, men næsten alle har oplevet stigninger.

Det gælder blandt andre departementerne i Transportministeriet, Udlændinge- og Integrationsministeriet, Sundhedsministeriet og Miljøministeriet, som alle er kravlet over et årligt gennemsnit på mere end ni sygefraværsdage pr. årsværk. Alene Kirkeministeriet og Fødevareministeriet har set et fald.

Den 2. oktober 2023 er der til de to tabeller blevet tilføjet en note om, at Færdselsstyrelsen ikke kan genkende det beregnede sygefravær fra Medarbejder- og Kompetencestyrelsen. Færdselsstyrelsens egne beregninger opgjort per 4. kvartal 2022 viser et sygefravær på 11,30 dage per medarbejder de seneste 12 måneder.

{{toplink}}

Forrige artikel Folketingets formand sætter ind over for løse hunde på Christiansborg Folketingets formand sætter ind over for løse hunde på Christiansborg Næste artikel Forsvaret og Elbit lovede hinanden tavshed om tidligere våbenforhandlinger Forsvaret og Elbit lovede hinanden tavshed om tidligere våbenforhandlinger