Støttepartier kritiserer R-kovending i delaftale om minimumsnormeringer: ”Det er dybt utroværdigt”

SF og EL er frustrerede over, at Radikale i sidste øjeblik har trukket støtten til den del af aftalen om minimumsnormeringer, der lukker for, at private dagtilbud kan trække overskud ud af driften. Partiet går nu efter at få justeret aftalen, så enkeltmandsejede institutioner undtages fra profitforbuddet.

Radikales troværdighed i forhandlingslokalet har lidt et stort knæk.

Sådan lyder reaktionen fra Enhedslisten og SF efter Radikales børneordfører, Lotte Rod, torsdag i sidste uge meldte ud, at de ønsker at justere den del af aftalen om minimumsnormeringer, der skal begrænse private daginstitutioners mulighed for at trække overskud ud.

Partiet vil undtage de små, enkeltmandsejede institutioner fra profitforbuddet i aftalen, så de kan fortsætte under den nuværende lovgivning.

Men det vækker ikke begejstring hos de øvrige støttepartier, at Radikale i sidste øjeblik vil ændre den aftale, der allerede var opnået enighed om.

”Det er dybt utroværdigt,” siger Enhedslistens børneordfører, Jakob Sølvhøj, og fortsætter:

”De forsøger at lave en manøvre, hvor de indkasserer den del af aftalen, de synes bedst om, men til gengæld står de ikke ved den del af aftalen, som de ikke var begejstrede for.”

Samme toner lyder fra SF’s børneordfører, Charlotte Broman Mølbæk.

”Man kan ikke bare trække sig fra en aftale, fordi man synes, den er træls,” siger hun.

Vil ikke ramme ildsjælene

Regeringen og støttepartierne indgik i efteråret 2021 en delaftale, der skal sikre, at pengene fra aftalen om minimumsnormeringerne ikke kan trækkes ud som overskud fra private institutioner.

Udover at sætte en stopper for at trække profit ud, medfører aftalen blandt andet også, at nyoprettede private institutioner fremover skal dokumentere, at både forældrebetaling og tilskudskroner fra kommunerne går til drift af institutionen.

Derudover er der lavet et særligt regelsæt for de institutioner, der drives som små, enkeltmandsejede virksomheder. Her skal man også dokumentere, at tilskud og forældrebetaling går til institutionsdriften. Samtidig betyder aftalen, at hvis ejeren af dagtilbuddet ønsker at afhænde sin institution, så skal institutionen omlægges til enten en selvejende institution eller drives videre som selskab.

{{toplink}}

De nye regler har tidligere fået de private dagtilbuds interesseorganisation til at advare om, at aftalen reelt set betyder, at det ikke vil være muligt at oprette nye, private daginstitutioner. Og efterfølgende har Radikale har ifølge Lotte Rod fået tilbagemeldinger om, at de nye regler betyder, at de små institutioner risikerer at lukke. Det vil partiet ikke lægge stemmer til.

Derfor har de meddelt børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), at de ønsker at få undtaget enkeltmandsvirksomhederne fra aftalen.

”Når ildsjæle, der har knoklet i årevis for at bygge en lille steinerinstitution op, kommer og siger, at de med reglerne i aftalen ender med at lukke, strider det imod intentionen i aftalen,” siger Lotte Rod.

Radikale bakker fortsat op om den øvrige del af aftalen.

”Det har hele vejen igennem været vores intention, at enkeltmandsvirksomhederne skal kunne fortsætte, og derfor melder jeg tilbage til ministeren, at det skal de kunne. Det forudsætter, at vi tager den specifikke del ud af lovforslaget. Men vi står selvfølgelig på mål for resten af lovforslaget i sin helhed,” siger Lotte Rod.

Åbner for nye forhandlinger

Ifølge Lotte Rod er det nu op til børne- og undervisningsministeren at beslutte, om hun vil genåbne forhandlingerne om aftalen.

“Næste skridt ligger hos ministeren, for hun kan også vælge at rette lovforslaget til på samme måde, som hun selv har rettet til i lovforslaget.”

Er I indstillet på, at konsekvensen kan være, at hele delaftalen falder til jorden?

“Det har vi intet ønske om.”

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil har ikke ønsket at kommentere på Radikales udmelding, og om der kommer nye forhandlinger. Både Enhedslisten og SF meddeler dog, at de trods skuffelsen er klar til at se på aftalen igen.

”Hvis ministeren indkalder til møde, så kommer vi. Det er ingen hemmelighed, at det for os har været utroligt centralt at få stoppet en udvikling, hvor private aktører, der kan trække profit ud, fylder mere og mere. Vi agter at gøre, hvad vi kan for at holde fast i det,” siger Jakob Sølvhøj.

SF har bedt om et møde med forligspartierne og ministeren hurtigst muligt.

Er SF villige til at føje Radikales ønske?

”Det kommer meget an på i hvilken udformning det bliver, og det vil jeg gerne tale med Lotte Rod og de andre forligspartier om,” siger Charlotte Broman Mølbæk.

Lovforslaget skulle have været sendt i høring i denne uge med henblik på behandling i Folketingssalen i februar. På grund af Radikales udmelding er det lige nu uvist, hvad der sker.

Forrige artikel Dagens overblik: Partier kræver redegørelse i FE-sag, EU-Parlamentets formand er død, og Konservative overhaler igen Venstre Dagens overblik: Partier kræver redegørelse i FE-sag, EU-Parlamentets formand er død, og Konservative overhaler igen Venstre Næste artikel Forstå sagen om den fængslede spionchef Forstå sagen om den fængslede spionchef