”Sophies valg” på socialdemokratisk er et kynisk og kvalmt reality-show

Regeringen har ”tilbudt” at evakuere en fireårige traumatiseret pige fra en syrisk fangelejr til Danmark uden sin mor og storebror. Det er skuffende, at en dansk regering med en selvudråbt ’børnenes statsminister, kan have så ringe forståelse for barnets behov.

Der skal alligevel en del arrogance til at kalde det et tilbud at evakuere en fireårig traumatiseret pige ud af Syrien og dermed gøre hende forældreløs. 

Det er ikke desto mindre det, regeringen har gjort: ”tilbudt” at evakuere den fireårige, der har posttraumatisk stress, fra en syrisk fangelejr til Danmark, alene, uden sin mor og sin femårige storebror, hvis helbredsmæssig situation også betegnes som ”alvorlig”. 

Tilbuddet, som samtidig ligner et brandudsalg af anstændighed, rimelighed og retskaffenhed fra den danske stat, er stilet til familiens advokat Knud Foldschack, som til Berlingske erklærer sig ’skuffet, rasende og forbløffet.’ 

Det kan jeg godt forstå, at han er.

Det er skuffende, at en dansk regering, oven i købet med en selvudråbt ’børnenes statsminister’ i spidsen, kan have så ringe forståelse for barnets behov, at de overhovedet præsenterer familien for den løsningsmodel.

Måske er det ikke overraskende, da samme regering har som erklæret mål at fjerne flere børn fra deres forældre og ihærdigt har vendt det blinde øje til forældres slatne retssikkerhed her til lands. Regeringen er ikke just kendt som familieinstitutionens vogter.

Men man må anerkende regeringens hårde arbejde for at skuffe de få forventninger, der måtte være tilbage i den retning. 

Og det er dertil forbløffende, at Udenrigsministeriet i brevet fastslår, at myndighederne samlet vurderer, at Danmarks konventionsmæssige forpligtelser ikke står i vejen for at bede pigens mor om at give samtykke til, at familiens splittes.

Det er ellers svært at have en juridisk embedseksamen og samtidig overse Den europæiske menneskerettighedskonventions artikel 8, der garanterer retten til familieliv, eller Børnekonventionens artikel 9 om barnets ret til at være sammen med sine forældre.

Og myndighedernes vurdering ligner da også et af de overgreb på embedsværkets professionelle stolthed, som både denne og tidligere regeringer rutinemæssigt har begået. Men kynismen? Ja den forbløffer stadig. Og det samme gør paratheden til adstadigt at undergrave de grundlæggende rettigheder og retsprincipper, som vores samfundsmodel hviler på. 

Og det efterlader os ved det, der kan frembringe vreden, og det er, at vi alle sammen har tilskuerplads på første parket i det kvalmefrembringende reality-show, som disse danske børns liv og skæbne er blevet gjort til.

Her kan vi sidde ganske magtesløse, mens vores politikere konkurrerer i disciplinen: ugens mest hjerteløse og samvittighedsfrie magtpolitiker.

I denne uge går udmærkelsen til udenrigsministeren for sit spin på Hollywood-klassikeren fra 1982 Sophie’s Choice med Meryl Streep i hovedrollen som den polske Sophie Zawistowski, der i Auschwitz bliver bedt om at vælge, hvilket af sine børn skal overleve. 

I dag er omstændighederne anderledes og tiden er en anden. Men dramaet? Ja, det er desværre alt, alt for ægte. 

Forrige artikel Søren Hove: Skal centralbankerne tæmme boligpriserne? Søren Hove: Skal centralbankerne tæmme boligpriserne? Næste artikel Johanne Dalgaard kritiserer evakuering af pige med PTSD: Det kan koste mig ubehageligheder i indbakken Johanne Dalgaard kritiserer evakuering af pige med PTSD: Det kan koste mig ubehageligheder i indbakken