Skiftedag i Nye Borgerlige: Bliv klogere på partiets nye formand

Selvom han har stået bag Pernille Vermund i fire år, har han allerede stor andel i Nye Borgerliges vælgerbase. Spørgsmålet bliver nu, om det er nok til at sikre et succesfuldt formandsskifte i det unge parti. Altinget ser nærmere på Lars Boje Mathiesen.

Nye Borgerlige står ved en skillevej.

Efter et folketingsvalg, der ikke leverede den fremgang, som partiet ellers havde sat næsen op efter, har partiets frontkvinde og stifter, Pernille Vermund, valgt at slippe roret. 

Nu bliver det i stedet op til Lars Boje Mathiesen at vælge den rigtige sti for partiet, som sikrer, at Nye Borgerlige stadig findes i dansk politik efter næste folketingsvalg. 

Det vil han efter eget udsagn gøre ved at videreføre partiets nuværende politiske linje. Men selvom han lover, at det er den samme politik, der er på hylderne, ændrer det ikke på, at partiet fra tirsdag får en ny mand til at dele den ud. 

En mand, som slår sig op på at være borgernes vagthund, der ikke er bange for at sige tingene direkte, og som har hentet en stor del af sin popularitet gennem sit engagement på Facebook. 

Gennem fire grafikker ser Altinget nærmere på hvem det er, der skal tegne Nye Borgerlige, når Lars Boje Mathiesen tirsdag officielt bliver udpeget som ny formand. 

Det hele startede for et årti siden 

Vi starter historien om Lars Boje Mathiesen i 2013. Selvom han blot har været på Christiansborg i fire år, er det nemlig snart et årti siden, at det nu 47-årige folketingsmedlem fik sin landspolitiske debut.  

Det skete, da han var aarhusiansk spidskandidat for Liberal Alliance under kommunalvalgskampen i 2013 og på vegne af partiet deltog i den tv-transmitterede debat Demokratiets Aften på DR.  

Her gjorde han sig både bemærket med sine klare liberale budskaber, men også for sin rolle i at få eskorteret en mand fra publikum ud, som afbrød debatten for rullende kameraer. 

Valgkampen endte med 3.704 personlige kryds ud for hans navn og et sæde i byrådet. Det var mere end hver anden af alle Liberal Alliances stemmer i Aarhus. 

Lykken som liberalt byrådsmedlem fik dog en brat ende i september 2016, fordi han ikke kunne få lov til at blive folketingskandidat. Det var ifølge ham selv, fordi partiets ledelse frygtede, at han ville udgøre en alvorlig trussel for de to østjyske folketingsmedlemmer – Ole Birk Olesen og Carsten Bach – og det fik Lars Boje til at smække med døren til sit gamle parti. 

Efter en uge som løsgænger meldte han sig ind i Nye Borgerlige, hvor han hurtigt blev et af partiets profiler – og fik drømmen om en folketingskreds opfyldt. 

I juni 2019 kunne Lars Boje indtage Christiansborg sammen med Pernille Vermund, Peter Seier og Mette Thiesen, efter Nye Borgerlige med 2,4 procent af stemmerne nåede over den afgørende spærregrænse. 

Flere fans end Vermund

Derefter var vejen banet for, at Lars Boje for alvor kunne markere sig i den landspolitiske arena. Det var dog nok de færreste, der ville have taget et væddemål om, at katalysatoren ville blive en verdensomspændende epidemi, nu hvor Nye Borgerlige især var kendt for sine ultimative krav til udlændingepolitikken. 

Men ikke desto mindre fik Lars Boje Mathiesen – og hans parti – især medvind, da coronavirussen ramte Danmark. Her beviste Boje, at han er ferm til at engagere brugere af Facebook, og han var til stede i stort set alle kommentarspor på sine politiske modstanderes og mediernes facebooksider.  

Hans kritik af regeringens restriktive håndtering af coronavirussen vakte genklang hos tusindvis danskere, der meldte sig under de virtuelle faner.  

Det stod hurtigt klart, at Lars Boje har succes med at appellere til de systemkritiske vælgere. Dem, der ikke har tillid til regeringen eller de andre beslutningstagere på Christiansborg, som ad flere omgange lukkede samfundet ned. 

“Lars Boje er den type politiker, der ser det som sit ansvar at værne danskerne mod magthaverne, som de ikke kan stole på,” siger Rasmus Ulstrup, der tidligere har været politisk konsulent for Nye Borgerliges folketingsgruppe og nu er direktør for det borgerlige medie Kontrast. 

“Han kalder sig selv for vagthunden, og det er også det, han er lykkedes med i den forstand, at han har forsøgt at være et bolværk mod, at regeringen ikke lavede numre med befolkningen. Det så vi både under corona, hvor han formentlig var den mest kritiske politiker over for regeringen på Christiansborg, men vi ser det også i den økonomiske politik, hvor han går meget efter fråds i det offentlige,” tilføjer Ulstrup. 

Allerede før formandsskiftet er officielt, har Lars Bojes succes på Facebook ramt en milepæl: 27. januar overhalede han nemlig den afgående formand – Pernille Vermund – i antal følgere på Facebook.  

Det er ikke uvæsentligt, siger Valdemar Osted, som til daglig er konsulent hos Common Consultancy og gennem længere tid har fulgt politikernes ageren på sociale medier for blandt andre Altinget. 

”Normalt tager det et til to år at opbygge en ny formands følgerskare og deraf rækkevidde på Facebook. Men det bliver ikke nødvendigt for Lars Boje og Nye Borgerlige, og dermed får partiet fra dag ét en stor rækkevidde. Og det er vigtigt, når et mindre parti vil i kontakt med vælgerne,” siger Valdemar Osted. 

Ifølge Lars Boje er den store tilstedeværelse på Facebook netop nødvendig, fordi han oplever, at det er sværere at komme til orde i de klassiske medier. 

“Jeg står bare i den virkelighed, at hvis jeg ikke selv lægger noget op, så bliver jeg slet ikke hørt,” siger han til Altinget.

Stemmeslugeren fra Østjylland 

Når taktstokken for Nye Borgerlige skifter tirsdag aften, havner hovedansvaret for Nye Borgerliges fortsatte tilstedeværelse i Folketinget efter næste valg i hænderne på Lars Boje.  

Flere politiske kommentatorer spekulerer allerede nu på, om det mon er begyndelsen på enden for det nationalkonservative parti, mens de holder øje med partiets form i meningsmålingerne. Indtil videre har Nye Borgerlige kun rykket sig en smule nedad til 2,9 procent i Altingets seneste kvalitetsvægtede snit af målinger. Det er en lille tilbagegang i forhold til valgresultatet på 3,7 procent. 

Hvordan vil vælgerne mon reagere, når det ikke længere er den velkendte arkitekt fra Nordsjælland med krav om en stram udlændingepolitik, der toner frem på skærmen, når Nye Borgerlige omtales? Det vil tiden vise. 

Allerede nu ved vi dog, at afløseren Lars Boje Mathiesen, allerede inden han blev formand, også var stemmesluger i næsten samme skala som Vermund. Det viste sig ved folketingsvalget. Her oplevede han en markant personlig fremgang – og var omtrent 4.000 stemmer efter formanden, som altid forventes at få det bedste personlige valg grundet eksponeringen som partileder. 

Men selvom Lars Boje formentlig i forvejen kan tilskrives æren for en del af Nye Borgerliges vælgere, ændrer det ikke på, at partiet står overfor en massiv konkurrence i den kommende valgperiode. Ifølge valgforsker og professor Kasper Møller Hansen skal partiet slås om de nationalkonservative og systemkritiske vælgere med blandt andre Dansk Folkeparti og Danmarksdemokraterne. 

En kamp, som Lars Boje skal tage fat på, hvis partiet skal overleve, tilføjer valgforskeren. For selvom den nye formand sandsynligvis har fat i indtil flere skeptiske sofavælgere gennem Facebook, er denne gruppe vælgere for lille. De afgørende er dem, der kan flyttes rundt i den blå familie. 

Det vil først vise sig, efter Lars Boje bliver officielt kåret som formand i Fredericia tirsdag aften, om han og Nye Borgerlige kan bestå den svære eksamen i at skifte den første og definerende partiformand ud med en ny. 

”Det bliver en svær opgave uanset, hvem det er. Man siger, at højrepopulistiske partier ofte bliver født og dør med den samme leder,” siger Kasper Møller Hansen.

Hvad nu, Nye Borgerlige? 

Men en ting er det kommende folketingsvalg. Allerede første dag står Lars Boje Mathiesen over for en tung opgave i gruppeværelset på Christiansborg, hvor Nye Borgerlige har mistet en tredjedel af sine folketingsmedlemmer.  

Mette Thiesen forlod i november partiet, da hun stod overfor at blive smidt ud som følge af en sag vedrørende hendes kæreste.  

For et par uger siden smækkede den nyvalgte Mikkel Bjørn Sørensen i den grad med døren og drog mod Dansk Folkeparti, da det stod klart, at Lars Boje ville blive ny formand. Det skete med beskyldningen om, at Lars Boje er en “solorytter”. Og aftenen før Lars Boje Mathiesens kroning meldte også Mette Thiesen sig ind i DF. 

Ifølge Lars Boje er de urolige tider for partiet ovre, og der er kommet ”ro på bagsmækken”, og nu kan der i stedet igen kan komme fokus på Nye Borgerliges politik.  

Kritikken af den kommende formand er dog ingenlunde ophørt. Nu kommer den bare udefra. Både Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh, og Danmarksdemokraternes formand, Inger Støjberg, har taget afstand fra deres blå kollega. Det sker efter Lars Bojes optræden i Berlingske-podcasten Cordua & Steno, hvor han talte om World Economic Forum og sagde, at organisationen havde indflydelse på dansk politik.  

“Det er absolut noget, som jeg finder meget, meget skadeligt, hvis det vinder større indpas. Jeg har ikke behov for, at der skal være en verdensomspændende skyggeregering,” sagde Lars Boje, der efterfølgende har afvist kritikken om, at han skulle bidrage til konspirationsteorier og henviser til, at han blot har omtalt organisationen som en magtfuld interesseorganisation. 

Boje understreger overfor Altinget, at han stadig har et godt forhold til sine blå partilederkollegaer, som han endda skal mødes med tirsdag morgen, inden turen går til Fredericia. Han er ligeledes også ved godt mod, når det gælder udsigten for sit eget parti i den kommende tid, hvor han tror på, at de politiske kommentatorer vil ende med at skulle spise et par stråhatte. 

“Jeg er kendt for at være den mest optimistiske og glade person på Christiansborg.”

Forrige artikel 25 år gammel ordning kan være i strid med EU's regler: 33 havvindprojekter er sat på pause 25 år gammel ordning kan være i strid med EU's regler: 33 havvindprojekter er sat på pause Næste artikel Holstein: Jakob Ellemann har været udsat for meget på kort tid Holstein: Jakob Ellemann har været udsat for meget på kort tid