Skatterabat på rengøring og hækkeklip: Flertal klar til at forlænge håndværkerfradrag

SKATTERABAT: Liberal Alliance har hidtil været imod at videreføre boligjobordningen, men åbner nu for at bevare fradraget.

Meget tyder på, at regeringen vil give et kraftigere økonomisk rygstød til danskere, der betaler andre for at tæmme haven, få bugt med nullermændene eller passe ungerne. Til gengæld er der udsigt til mindre skatterabat på nye vinduer, varmepumper og hulmursisolering.

Boligjobordningen - det såkaldte håndværkerfradrag - har levet en turbulent tilværelse siden fødslen i 2011, og står i den seneste genopstandelse til at udløbe til nytår.

Men som efterårets finanslovsforhandlinger rykker tættere på, åbner Liberal Alliance nu for at fortsætte ordningen. Regeringspartiet har ellers længe stået fast på, at boligjobordningen skulle aflives.

"Vi mener stadig, at man burde nedlægge ordningen og bruge pengene på lavere skat på arbejde i stedet. Men som så meget andet er det jo et kompromis mellem regeringspartierne, så jeg tror ikke, at den forsvinder," siger skatteordfører Joachim B. Olsen.

Løkkes valgløfte
Boligjobordningen betyder, at man kan trække udgifter til arbejdsløn for arbejde i hjemmet fra i skat - og blev oprindeligt indført for at sætte gang i hjulene og minimere brugen af sort arbejde.

Selvom analyser har vist, at effekten var begrænset, gik Lars Løkke Rasmussen (V) i 2015 til valg på at genindføre boligjobordningen - oven i købet som permanent ordning.

Det lykkedes dog kun at lande endnu en midlertidig aftale med støtte fra Konservative, Dansk Folkeparti, Alternativet og SF. SF og Alternativet har dog siden tabt interessen og afviser nu at støtte en fornyelse. Den videre skæbne for boligjobordningen skal derfor afklares omkring finanslovsbordet.

I juli satte Skatteministeriet punktum for en evaluering, som sammenligner effekterne af den danske ordning med den svenske pendant.

Begrænset effekt på håndværk
En af konklusionerne i evalueringen er, at en målrettet boligjobordning, der kun giver tilskud til serviceydelser, har væsentlig større positive effekter på arbejdsudbud og nedbringelse af sort arbejde end den nuværende danske ordning.

Derfor er det Venstres ambition, at fradraget for serviceydelser fremover skal veje tungere.

"Vi ser gerne, at man i højere grad prioriterer serviceydelser i en fremtidig boligjobordning," siger Louise Schack Elholm.

Og det støtter man hos Dansk Folkeparti, der gerne vil fortsætte ordningen.

”Vi har ikke lagt os fast på præcis, hvor snittet skal ligge, men hvis det bliver uden SF og Alternativet, kunne man nok forestille sig en model med større vægt på servicedelen," siger skatteordfører Dennis Flydtkjær.

Læs hele artiklen på Altinget: arbejdsmarked (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Forrige artikel Mette Frederiksen: Løkke har været påfaldende tavs om bandekonflikt Mette Frederiksen: Løkke har været påfaldende tavs om bandekonflikt Næste artikel Politisk overblik: Hash-legalisering, Løkkes pride-løb og udenlandsk advarsel mod København Politisk overblik: Hash-legalisering, Løkkes pride-løb og udenlandsk advarsel mod København