Sjællænderne får mere strøm fra atomkraft end solceller ud af stikkontakten

Atomkraft indgår i dag ikke i den danske energiplanlægning. Alligevel er der mere strøm fra atomkraft end fra solceller i stikkontakterne i det østlige Danmark, viser ny opgørelse fra Energinet. Jyderne får til gengæld mere strøm fra kul.  

Selvom Folketinget i 1985 besluttede, at der ikke skal indgå atomkraft i den danske energiplanlægning, er der masser af strøm fra atomkraft i danskernes stikkontakter.

I de østlige egne af landet er der ligefrem mere strøm fra atomkraft end fra solceller.

Det viser Energinets nye Miljøredegørelse 2022, hvor man kan se, at strømmen kommer fra et miks af udenlandsk og indenlandsk produktion.

Helt konkret er vindmøller den klart største leverandør af strøm til danskerne. Men atomkraft dækkede 11 procent af strømmen i stikkontakterne på Sjælland, Lolland-Falster og Bornholm i 2022, mens kun fem procent af elforbruget var dækket af strøm fra solceller.

Atomkraft fra Sverige, Kul fra Holland

Vender man blikket mod vest er billedet et andet: Her kommer kun fire procent af strømmen fra atomkraft, mens 16 procent til gengæld kommer fra ”kul, olie, affald mm.”

Energinet skriver, at det er import af strøm fra atomkraft i Sverige, der slår igennem på fordeling af brændsler i Østdanmark, hvorimod import af strøm produceret af kul i Holland og Tyskland fylder mere i Vestdanmark.

(Artikel fortsætter under graf)

Det er en lille nyhed, at Energinets miljødeklaration fra og med i år igen er opdelt på Østdanmark og Vestdanmark, adskilt af Storebælt, som det var frem til og med 2009.

Dengang var Danmark adskilt af Storebælt i to elnet, mens opdelingen i miljødeklarationerne fra i år skyldes GHG-protokollens henstilling om, at opgørelsen skal opgøres tættere på det faktiske forbrug.

Mindre CO2-tung i Østdanmark

Ser man på CO2-indholdet i den leverede el i det danske net varierer meget fra time til time, men også mellem øst og vest.

Det gennemsnitlige CO2-indhold i Østdanmark for 2022 er næsten nede på det halve af Vestdanmark: 66,3 imod 148,5 g/kWh. Det skyldes både import, men også at der stadig produceres strøm baseret på kul i Jylland og på Fyn.

Der produceres stort set ikke længere strøm, som er baseret på kul i Østdanmark.

{{toplink}}

Forrige artikel Ellemann indkalder til hastemøde i Forsvarsministeriet Ellemann indkalder til hastemøde i Forsvarsministeriet Næste artikel Notat afslører: Forsvarsministeriet kendte den rigtige deadline for våbenindkøb Notat afslører: Forsvarsministeriet kendte den rigtige deadline for våbenindkøb