SF-vælgere siger nej til DF-samarbejde

OPINION: Et flertal af SF-vælgere mener, at en S-ledet regering skal arbejde for at holde DF uden for indflydelse. Alligevel er SF's DF-flirt strategisk smart, mener kommentator.

En rød regering skal ikke indgå forlig med Dansk Folkeparti, mener et flertal af SF-vælgere. Dermed har SF-vælgerne et lidt andet syn på DF-samarbejde end partileder Villy Søvndal, som for få dage siden proklamerede, at en ny, rød regering var villig til at indgå forlig med DF på udvalgte velfærdsområder.

Men knap 60 procent af SF's vælgere er ikke enige, viser en meningsmåling foretaget af A&B Analyse for Altinget.dk. Derimod har de 60 procent svaret, at en socialdemokratisk ledet regering skal arbejde for at holde Dansk Folkeparti uden for indflydelse. Kun 37 procent mener, at en S-ledet regering skal arbejde på at indgå forlig med Dansk Folkeparti.

SF-vælgernes respons er ganske som forventet, mener Peter Goll, kommunikationsrådgiver i Geelmuyden.Kiese og tidligere pressesekretær for SF, for der er mange følelser forbundet med DF på venstrefløjen.

"Men nu handler en valgkamp jo ikke kun om de vælgere, som stemmer SF i forvejen, men også om de vælgere, som SF gerne vil have fat i - nemlig de vælgere, som de kan trække over midten," siger han.

Og meningsmålingen viser også, at et stort flertal bredt i befolkningen mener, at en S-ledet regering skal kunne samarbejde med DF.

Magt eller mandater
SF stormer ikke frem i valgkampens meningsmålinger, og partiets egne vælgere er ikke begejstrede for DF-frieriet, som ifølge Peter Goll sagtens kan koste en del SF-stemmer til Radikale og Enhedslisten. Men alligevel mener Peter Goll, at Villy Søvndals invitation til DF var et klogt træk.

Regeringsmagten er langt mere besnærende og på langt sigt en bedre investering for SF end at jagte flere mandater i denne valgkamp - om det så betyder, at partiet ender med at gå tilbage i forhold til valgresultatet i 2007, forklarer han.

"De vil blive et andet parti efter at have siddet i regering, og de bliver langt mere troværdige og afgørende," siger han.

"Det springende punkt er, om SF kan bevare isen i maven og vise, de er regeringsdygtige og trække vælgere over midten. Så kan de godt leve med, at Trine Mach og Kamal Qureshi brokker sig i medierne, og at en del vælgere går til Enhedslisten," siger Peter Goll og fortsætter:

"Men hvis ledelsen ryster på hånden, og de begynder at fravige strategien ved for eksempel at kritisere Socialdemokraterne på udlændingespørgsmål, så vil det svække den røde alliance og sætte valgsejren i fare," siger han.

Man skulle være et skarn
Dén strategiske vurdering deler SF's politiske ordfører Ole Sohn. Det primære mål er en ny regering med SF-ministre, om det så skal koste tilbagegang fra det historisk gode valg i 2007, lyder det. Og han understreger, at en ny, rød regering vil samarbejde med de partier, som kan sikre "kompromisser, som er i overensstemmelse eller i retning af de holdninger, SF har".

"Man skulle da være et skarn, hvis man ikke vil have sin politik igennem, fordi der er nogle partier, som ikke må stemme for det," siger Ole Sohn.

Forrige artikel Vælgerne: Vestager ingen statsminister Vælgerne: Vestager ingen statsminister Næste artikel V vinder, S dumper i valgets slogans