SF vil diskutere ophævelse af forsvarsforbehold

FORBEHOLD: EU's forsvarssamarbejde har udviklet sig til noget andet, end vi troede det ville, lyder det fra SF's Holger K. Nielsen. Militære muskler må være en del af rygdækningen for EU's udenrigspolitik, lyder det.

SF bakker regeringen op i ønsket om at sætte det danske forsvarsforbehold til debat, som regeringen ønsker.

Forsvarsforbeholdet så dagens lys i 1993 efter et knebent dansk nej til Maastricht-traktaten i 1992. Dengang gik SF ind for at sige nej til dansk deltagelse i EU's forsvarssamarbejde.

”Når vi i 1992 var imod EU's forsvars- og sikkerhedspolitik, så hang det meget sammen med, at vi ikke vidste, hvad det handlede om,” forklarer SF's forsvarsordfører, Holger K. Nielsen.

Han var som SF's daværende formand en af penneførerne, da forsvarsforbeholdet og tre andre EU-forbehold blev udarbejdet i 1993.

”Nu er der kommet lidt mere form på det. Vi har dog ikke set en stor militærorganisation og soldater med blå hjelme med gule stjerner på. Det er langt mere begrænset, end vi havde forestillet os,” fastslår Holger K. Nielsen, der mener, at EU's forsvarssamarbejde er endt med at være et sikkerhedsprojekt. Et projekt, som EU har brug for, og som andre ikke kan levere.

”Det handler om EU's interne sikkerhed og sikkerhed i forhold til nærområder som Mellemøsten og Nordafrika, hvor vi har meget store sikkerhedsinteresser i, hvordan det stabiliseres der. Der tror jeg, EU kan spille en rolle, som USA ikke nødvendigvis kan,” understreger Holger K. Nielsen og fortsætter:

”Problemet har været, at EU ikke har haft troværdighed i sin udenrigspolitik, blandt andet fordi der ikke har været nogen militær kapacitet i ryggen.”

Hvad det er, vi vil
For at give EU's udenrigspolitik den nødvendige rygdækning er militær magt nødt til at være en del af værktøjskassen.

”Derfor giver det mening, at man begynder at diskutere ophævelse af forsvarsforbeholdet. Vi skal dog ikke glemme at diskutere, hvad det så er, vi vil, og hvilken sikkerhedspolitik det skal udmøntes i,” pointerer Holger K. Nielsen.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen ser gerne forsvarsforbeholdet bliver afskaffet. Men det bliver ikke foreløbigt, har regeringen slået fast i flere omgange. 

Også Socialdemokraterne sigerdet et blankt nej: "De, der vil sætte forsvarsforbeholdet til afstemning, de beder om at få et nej," sagde Socialdemokratiets forsvarsordfører, Henrik Dam Kristensen, i maj i år til Altinget: forsvar.

Få endnu mere baggrund og flere kommentarer på Altinget: forsvar.

Forrige artikel Udlændingestyrelsens direktør skifter til forvaltning i København Udlændingestyrelsens direktør skifter til forvaltning i København Næste artikel EU-chef: Det skal være slut med at stille på urene EU-chef: Det skal være slut med at stille på urene