SF-næstformand opridser ambitionerne: Disse syv borgmesterkæder sigter vi efter

Der er syv kommuner, hvor borgmesterkæden er inde for rækkevidde. Det siger SF's næstformand, Lise Müller, som i et interview med Altinget uddyber, hvilke områder i landet partiet har et særligt blik for under det kommende kommunalvalg.

Kan SF beholde sin borgmesterkæde på Langeland? Vinder den tidligere partiformand Villy Søvndal (SF) mastodontopgøret mod Venstres Eva Kjer Hansen i Kolding? Og får Esbjerg sin første SF’er og kvinde i borgmesterstolen?

Det er tre af de opgør, som fylder en del på SF's kommunalvalgsdagsorden.

Lørdag på partiets landsmøde blev valgkampen frem mod det kommende kommunal- og regionsrådsvalg skudt i gang af partiets næstformand, Lise Müller, som står i spidsen for partiets indsats.

Det bliver en indsats, hvor partiet gerne vil øge sit antal af sæder rundt i landets byråd og regionsråd. Partiet vil i den forbindelse især fokusere sin indsats i landets fire største byer. Det er dog ikke kun byrådsposter, der er på spil, når SF skal kæmpe om vælgernes gunst.

Kampen om borgmesterposterne

Hele seks nye borgmesterkæder er ifølge Lise Müller inden for rækkevidde. SF har i dag en borgmesterpost i Langeland kommune. Derudover har partiet også sundheds- og omsorgsborgmesterposten i København.

I kampen om borgmesterposterne og flere byrådsmedlemmer har partiet især blikket rettet mod Region Syddanmark. 

”Det kunne være interessant, hvis vi tager Nyborg, Esbjerg og Kolding. Region Syddanmark er jo ikke ligefrem traditionelt SF-land,” siger Lise Müller.

Mastodontopgøret

Kolding lægger rammen for et af valgets helt store slag. Villy Søvndal og Eva Kjer Hansen, der begge er koryfæer inden for dansk politik, skal krydse klinger om Danmarks syvendestørste by. De to tidligere ministre er i høj grad løbet med opmærksomheden, men får selskab af konservatives Knud Erik Langhoff (K) og socialdemokratiets Birgitte Munk Grunnet (S), der begge har meldt sig som borgmesterkandidater.

”Villy har siddet i Kolding byråd, og han kender den by ud og ind. Det, tror jeg, er en enorm styrke, og det skal jo også ses i sammenhæng med, at man har haft en venstreborgmester i elleve år, som ikke har leveret, de resultater folk håbede på, og så kommer Venstres kandidat ikke engang fra kommunen,” sige Lise Müller, og fortsætter: ”Jeg tænker, at det er et nybrud, at man henter en borgmesterkandidat udefra.”

En skrantende økonomi og lukningen af erhvervshavnen er nogle af hovedtemaerne for valgkampen i Kolding. De røde partier inklusive Radikale fik kun 35 procent af stemmerne ved kommunalvalget i 2017, hvilket sikrede ét mandat til SF i byrådet. Men SF-næstformanden er dog fortrøstningsfuld, når hun vurderer Villy Søvndals chancer for at snuppe borgmesterposten:

”Den er inde for rækkevidde.”

Slaget om havnen

I den sydlige del af Vestjylland kan SF muligvis også blande sig i borgmesteropgøret. I august meldte SF'eren Diana Mose Olsen (SF) sig ind i kampen i Esbjerg.

”Diana har enorm erfaring, og har vist, at hun kan levere i svære tider. Hun har erfaring som udvalgsformand, og har gjort det utroligt godt. Jeg mener faktisk, at den godt kunne være inden for rækkevidde, og man skal jo række ud efter magten,” siger Lise Müller.

Diana Mose Olsen er til daglig forstander på mandecentret i Esbjerg og sidder som formand for børne- og familieudvalget i byrådet. Hun skal op imod Esbjergs nuværende borgmester, Jesper Frost (V) og de to andre andre borgmesterkandidater: Det tidligere folketingsmedlem for Radikale, Anne Marie Geisler Andersen (RV), og den lokale 3F-formand Jakob Lykke (S).

Ved sidste valg mistede Venstre og Jesper Frost sit absolutte flertal i byrådet og bevarede kun med nød og næppe styret på venstrehænder. Alle muligheder er dermed oppe i luften, mener Lise Müller. 

”Vi synes bestemt, det er realistisk at gå efter en borgmesterpost i Esbjerg, men det kommer jo an på det politiske landskab og konstitueringen efter valget,” siger hun.

Hvis Diana Mose Olsen finder et flertal for sine borgmesterdrømme, bliver hun den første SF’er og kvinde til at indtage borgmesterkontorerne i Danmarks femtestørste by.

SF-bastionen

I det sydfynske øhav skal SF fastholde sin nuværende borgmesterkæde. SF-borgmesteren på Langeland, Tonni Hansen, er blevet udfordret af tre andre kandidater fra henholdsvis Dansk Folkeparti, Venstre og Socialdemokratiet. Men Lise Müller er sikker på, at kommunen fortsat vil være på SF's hænder efter valget.

”Tonni er enormt dygtig, det er han virkeligt. Han har også vist, at han kan skabe resultater og synlighed selv i en lille kommune, og så står han last og brast med Langeland," siger Lise Müller.

Hvordan kommer sagen om udrejsecenteret til at påvirke valget på Lolland? 

”Jeg tror, at hele sagen om udrejsecenteret kommer til at være ham til gavn,” siger Lise Müller, og fortsætter:

”Det er et spørgsmål om, at du pludseligt placerer et center med kriminelle og afviste asylansøgere i et meget lille samfund, der i forvejen kæmper for at komme oven på. Jeg tror, at mange langelændere satte pris på, at han kæmpede den kamp.”

På Fyn kan SF måske også spille en rolle i kampen om borgmesterposten i Nyborg, siger Lise Müller med henvisning til spidskandidaten Suzette Frovin (SF).

Lise Müller: Det er ikke kun mandater og partistørrelse, der afgør borgmesterposten

Det er dog ikke kun i Region Syddanmark, at SF-næstformanden øjner borgmesterkæder. I Albertslund, Hvidovre og Syddjurs ser hun også en chance.

”Jeg syntes sagtens, man kunne kigge andre steder hen. Jeg vil nævne Hvidovre. Hvor det er min opfattelse, at Anders Wolff (SF) også står stærkt,” siger Lise Müller, og fortsætter: ”Vi har en utroligt levende partiforening i Hvidovre, som er dygtige og ambitiøse, og min opfattelse er, at det politiske landskab er til, at man pegede på Anders i stedet for.”

Lise Müller tror også på, at Albertslund med Vivi Nør Jacobsen (SF) og den tidligere SF-kommune Syddjurs kan komme i spil.

Næstformanden tør ikke spå om en større generel fremgang til SF ved valget. Men hun mener stadigvæk, at det er realistisk med flere borgmesterkæder. Størrelsen på partiet og mængden af mandater hænger nemlig ikke nødvendigvis sammen med muligheden for borgmestersæder, siger hun.

”Man skal huske, at bare fordi man ikke har et kæmpestort parti og mange mandater, så handler det jo i kommunalpolitik meget om, hvordan du arbejder sammen med de andre, og hvordan du kan konstituere dig. Så handler det jo også tit om personlige relationer,” siger Lise Müller.

Forrige artikel Magten skifter hænder i Norge: Rød-grøn alliance får flertal Magten skifter hænder i Norge: Rød-grøn alliance får flertal Næste artikel Dagens overblik: Flertal roser nyt barselsforslag fra arbejdsmarkedets parter Dagens overblik: Flertal roser nyt barselsforslag fra arbejdsmarkedets parter