SF klar med plan: Forbud, test og afgifter skal beskytte danskerne mod truslen fra omstridt giftstof

Miljøministeren må på banen og beskytte den danske befolkning mod skadeligt kemikalie, lyder det fra SF. Partiet er nu klar med et nationalt aktionsprogram.

Der er behov for at sikre bedre beskyttelse mod PFAS.

Det mener SF, der derfor er klar med en plan på 12 punkter.

”Vi vil have konkret handling på bordet, og derfor fremlægger vi nu et aktionsprogram,” siger SF’s miljøordfører, Carl Valentin i en pressemeddelelse.

SF vil i den forbindelse blandt andet sikre, at der kommer et nationalt forbud mod PFAS inden for et år, at varer der indeholder PFAS bliver mærket, at der sættes afgifter på brugen af PFAS, ligesom at alle danskere skal tilbydes at blive testet for stofferne inden sommeren 2023.

”PFAS er ikke kun i drikkevandet. Det er overalt omkring os i både vand, natur, forbrugsprodukter, fødevare. Derfor er det afgørende at vi sætter ind flere steder og sørger for et solidt tværgående samarbejde,” siger Carl Valentin.

SF ønsker derudover også, at miljøministeren sætter sig for bordenden af en ny samlet indsats for at imødegå problemerne med PFAS. 

PFAS er mistænkt for at være hormonforstyrrende og kræftfremkaldende

De seneste dage er bølgerne gået højt om de flourstoffer, der samlet går under betegnelsen PFAS.

PFAS er en gruppe stoffer, der gennem mange år er blevet brugt i mange forskellige produkter, og som derfor findes mange steder i dag. Foruden at være sundhedsskadelig for mennesker er stofferne også miljøskadelige, svært nedbrydelige og kaldes derfor også evighedskemikalier.

Det kommer blandt andet fra maden vi spiser, og vandet vi drikker. PFAS er ikke akut farligt at indtage, men da stofferne nedbrydes meget langsomt i kroppen, kan de ophobes og derfor give sundhedsproblemer senere i livet.

PFAS er blandt andet mistænkt for at være hormonforstyrrende, kræftfremkaldende og at kunne ødelægge immunforsvaret. {{toplink}}

Flere kræver et forbud

Den meste kendte sag, hvor mennesker er blevet udsat for alt for meget PFAS er i Korsør, hvor en gruppe borgere i årevis har spist kødkvæg med alt for højt indhold af PFOS, der er blandt gruppen af skadelige PFAS’er.

Regeringen har de senere år arbejdet på, at PFAS bliver forbudt i EU, hvor kun sammenfundskritiske anvendelser fortsat kan være lovlig. Det vil dog tage flere år før sådan et forbud kan træde i kraft.  

Fredag krævede både Forbrugerrådet Tænk, Rådet for Grøn Omstilling og Enhedslisten et nationalt forbud mod PFAS.

Miljøministeriet oplyser til Altinget, at det ikke er lige til at indføre et nationalt forbud mod PFAS, da EU stiller strikse krav til at dokumentere behovet for at gå solo.

Forrige artikel Dagens overblik: SF opsiger folkeskoleforlig Dagens overblik: SF opsiger folkeskoleforlig Næste artikel Se listen: Så kendte (og ukendte) er S-regeringens ministre Se listen: Så kendte (og ukendte) er S-regeringens ministre