Sæt kryds i kalenderen i juni næste år: Dato for EU-valg er på plads

De europæiske vælgere skal til urnerne over fire dage næste år.

BRUXELLES: 6. til 9. juni næste år skal europæerne i stemmeboksene for at sammensætte det næste EU-Parlament.

Datoerne faldt på plads ved et møde mellem ambassadørerne fra de 27 EU-lande onsdag i Bruxelles efter en del tovtrækning landene imellem.

Uenigheden skyldes, at alle de datoer, der var i spil, ramte ind i diverse nationale helligdage, hvilket ledte til frygt for, at folk på lange weekender ville have andre planer end at dukke op på stemmestederne.

I sidste ende rammer det dog kun Portugal, som fejrer sin nationaldag 10. juni.

Det er endnu ikke afgjort, på hvilken af de fire dage danskerne skal stemme. I en mail til Altinget oplyser Indenrigsministeriet, at den beslutning som regel bliver truffet omkring oktober året inden valget.

I Danmark har EU-valget de seneste 20 år ligget på en søndag. Inden da var det altid om torsdagen, at danskerne gik til EU-valg.

Mere splittet Parlament

Der skal vælges 705 parlamentarikerne.

En tidlig måling fra slutningen af april forudser, at det også efter næste års valg vil være de europæiske borgerlige (EPP), der vil sidde på de fleste pladser, fulgt – som i dag – af de europæiske socialdemokrater. Begge står dog til at lække et betydeligt antal mandater i forhold til valget i 2019 til mindre grupperinger længere ude på fløjene. Samme tendens gælder for midtergruppen Renew, hvor både Venstre, Radikale og Moderaterne sidder fra dansk side.

Analysevirksomheden EUMatrix forudser, at omkring en tredjedel af de siddende parlamentarikere vil miste deres pladser, fordi deres partier mister mandater. Lægger man almindelig udskiftning på stemmesedlerne til, lyder vurderingen, at mindst 55 procent af parlamentarikerne kommer til at være nye i EU-trafikken efter næste års valg.

Formand for Europa-Parlamentet, Roberta Metsola, hilser afklaringen af valgdatoen velkommen.

”Europæisk demokrati er vigtigere i dag end nogensinde før. Din stemme betyder noget,” siger hun i en video offentliggjort kort efter, at beslutningen blev truffet.

Forrige artikel Flertal lander aftale om hurtigere erstatning til minkavlere Flertal lander aftale om hurtigere erstatning til minkavlere Næste artikel Ophøret af blokpolitik glæder Alternativets politiske leder: Ophøret af blokpolitik glæder Alternativets politiske leder: "Spillepladen er mere åben nu"