Sådan skal EU’s klimaregnskab gå i nul

DOKUMENTATION: Her er EU-Kommissionens køreplan for, hvordan EU bliver klimaneutral i 2050.

BRUXELLES: Hvordan skal EU løfte sin del af ansvaret for, at den globale opvarmning holder sig under de 1,5 grader, som FN’s klimapanel har foreslået? Ifølge EU-Kommissionen skal det det ske ved, at Unionen bliver klimaneutral i 2050. Det vil sige, at udledning af drivhusgasser i Unionen skal mindskes drastisk, og at de udslip, der måtte være, skal opvejes af andre grønne tiltag.

Ambitionen om et klimaregnskab helt i balance i 2050 er kun ét af flere scenarier i Kommissionens udspil. Men det er det, som Kommissionen selv taler for.

”EU har allerede påbegyndt sin modernisering og forandring mod en klimaneutral økonomi. Og i dag sætter vi yderligere skub i vores bestræbelser, når vi foreslår en strategi for, hvordan Europa bliver den første store økonomi, som bliver klimaneutral i 2050,” siger EU's klimakommissær, Miguel Arias Cañete. 

”Opfyldelse af målet kræver dybe samfundsmæssige og økonomiske forandringer inden for en generation, der vil røre alle økonomiske sektorer,” lyder det i planen.

Derfor skal europæerne indstille sig på at:

  • Sætte skub i den grønne omstilling. Det indebærer mere vedvarende energi og mere energieffektivitet. Målet er, at al energiproduktion er CO2-neutral i 2050.
  • Anerkende og styrke borgere og forbrugernes rolle i omstillingen og støtte dem i at foretage klimavenlige valg.
  • Skabe mere CO2-fri transportmuligheder og øge omstillingen mod mere rene transport som jernbaner og ad vandveje. Ændre beskatning til at reflektere miljøomkostninger og fremme renere teknologi for flytransport og shipping.
  • Gøre EU’s industrier mere grønne og mere orienteret mod en digitaliseret og cirkulær økonomi.
  • Fremme en bæredygtig bioøkonomi med mere forskelligartet landbrug, der har øget produktivitet, og som er tilpasset klimaforandringerne, og sikre en bæredygtig brug af land- og havressourcer.
  • Styrke infrastruktur og gøre den klimasikret.
  • Sætte gang i forskning, innovation og iværksætteri, når det kommer til klimaneutrale løsninger.
  • Mobilisere investeringer, blandt andet i grøn infrastruktur.
  • Investere i menneskelig kapital for at sikre, at de næste generationer har den rette uddannelse og de rette værktøjer til at omstille sig til en grøn økonomi.
  • Få konkurrencepolitik, arbejdsmarkedspolitik, skattepolitik og andre vigtige samfundsbærende politikker til at flugte med klima- og energipolitikken.
  • Styrke EU’s internationale bestræbelser på at få andre globale spillere med ombord.
    Læs mere her.

Forrige artikel Ekspert: Tv-klip med fagboss kan få indflydelse på strid om betalt frokost  Ekspert: Tv-klip med fagboss kan få indflydelse på strid om betalt frokost  Næste artikel Følg med direkte: Løkke taler i Europa-Parlamentet Følg med direkte: Løkke taler i Europa-Parlamentet