S-parlamentariker: Vi ved stadig ikke, hvad Dansk Folkeparti står for

DEBAT: DF har respektløst ført sine vælgere bag lyset med deres evne til at holde en zigzag-kurs i EU-politikken. Slingrekursen er et udtryk for et skamløst forhold til demokratiet, hvor alle tricks bruges for at stemmemaksimere, skriver Niels Fuglsang (S).

Af Niels Fuglsang (S)
Medlem af Europa-Parlamentet

Dansk Folkeparti har i årevis sjoflet deres vælgere, når det kommer til at fortælle, hvad partiet egentlig mener om EU. Partiet mente før valget, at Danmark skulle blive i EU.

Men nu hvor Dansk Folkeparti øjner en ny folkestemning, så mener partiet, at Danmark skal forlade EU. Slingrekursen er et udtryk for et skamløst forhold til demokratiet, hvor alle tricks bruges for at stemmemaksimere.

”Du ved stadig, hvad vi står for”. Sådan lød det selvsikkert fra Dansk Folkepartis formand, da han stillede sig op på partiets årsmøde i 2018. Han slog fast, at partiet grundlæggende mener det samme år efter år.

”Vi holder kursen,” lød det fra Kristian Thulesen Dahl. Det kan ganske vist være rigtigt nok. For når vi taler om Dansk Folkepartis EU-politik, har partiet en ufattelig evne til at holde en zigzag-kurs.

Under folkemødet i 2016 udtalte Thulesen Dahl, at partiet ikke har foreslået, at Danmark skal forlade EU. Man måtte forstå, at EU i stedet skal laves om. Under et DR-interview ved folketingsvalget i 2019 gav Thulesen Dahl igen et klart nej til et dansk exit.

Så burde man jo mene, at et sådant budskab ikke er til at misforstå: Danmark skal ikke ud af EU. Men partiet har respektløst ført sine vælgere bag lyset.

DF lugter et holdningsskifte i folkestemningen
Der er gået under et år, siden vi havde valg til Folketinget og Europa-Parlamentet. Nu siger Søren Espersen, at det er ”fake news”, at Dansk Folkeparti vil blive i EU. Man måtte ifølge Espersen forstå, at partiet – og ikke blot ham selv – mener, at Danmark skal ud af EU. Her skal man huske på, at de ord kommer fra partiets næstformand.

Og klikker man ind på udaf.eu vil man få at vide, at der snart flytter en ny gæst ind. Det er såmænd EU-ordfører Morten Messerschmidt, der har registreret sig på internetdomænet. Mon den nye kurs hænger sammen med, at man har noteret sig en stigende EU-skepsis i andre lande under coronakrisen og nu håber på det samme i Danmark?

Danmarks medlemskab af EU er et vigtigt spørgsmål. 500.000 arbejdspladser er knyttet til vores handel med de andre EU-lande. Vi samarbejder om langt de fleste politikområder med vores europæiske venner.

Når Dansk Folkeparti den ene dag mener, at vi skal melde os ud og den anden dag benægter at mene det samme, så viser det, hvor desperat man er i jagten efter vælgere i lyset af historisk dårlige meningsmålinger. Men kære Dansk Folkeparti, vælgerne har stadig brug for et klart svar: Vil I ind eller ud af EU?

Forrige artikel Socialrådgivere: Coronakrisen viser, hvor systemet svigter socialt udsatte Socialrådgivere: Coronakrisen viser, hvor systemet svigter socialt udsatte Næste artikel Embedsmand: Økonomistyrelse bør give konkrete svar på tilsynsopgaven i stedet for Marie Kondo-referencer Embedsmand: Økonomistyrelse bør give konkrete svar på tilsynsopgaven i stedet for Marie Kondo-referencer