Rosenkrantz-Theil vil indføre forbud mod salg af gymnasieopgaver

LOVKATALOG: Regeringen vil forbyde firmaer, der tilbyder, at gymnasieelever kan købe færdige opgavebesvarelser på nettet. 

Det skal være slut med at købe sig til et 12-tal for landets gymnasieelever. Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil vil nemlig indføre et "strafbelagt forbud" mod salg af eksamensopgaver.

Det fremgår af regeringens lovkatalog. Her vil regeringen gøre det strafbart at udbyde, markedsføre og sælge færdige opgavebesvarelser.

Udspillet får ros af Danske Gymnasier.

"Det skal ikke være sådan, at man kan købe sig til en studentereksamen. Moralen svigter mest hos dem, der vil tjene penge på andres dovenskab eller manglende tid. Får vi udbyderne stoppet, er vi nået et godt stykke af vejen," siger formand i Danske Gymnasier, Birgitte Vedersø.

Også gymnasieeleverne selv er tilfredse med udspillet.

"Det er fint at gå efter udbyderne og sikre, at der ikke eksisterer nogen af dem. Det synes vi er den rigtige måde at gøre det på," siger formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, Martin Mejlgaard. 

K roser ministeren, men ...
Sagen blussede senest op i januar 2018, hvor tidligere undervisningsminister Merete Riisager (LA) skiftede kurs og annoncerede, at hun var klar til at følge et flertal af partier i Folketinget og forbyde sider som den nu lukkede fixminopgave.dk. 

Efterfølgende forbød forbrugerombudsmanden den pågældende opgavebørs. Men senere på året påviste gymnasieskolen.dk, hvordan udbyderen af den lukkede opgavebørs allerede var i gang med at sælge opgaver igen – bare fra et nyt firma.

Hos Konservative roser undervisningsordfører Mai Mercado ministeren for at tage livtag med problemstillingen. 

"Vi bakker op om sanktionen," siger Mai Mercado.

Konservative ønsker dog fortsat, at det også skal være muligt at straffe elever, der køber opgaver, med en bøde svarende til op mod tre måneders SU.

"Vi kan fint leve med de hensigter, der er i lovforslaget nu," siger Mercado og fortsætter:

"Det vil dog være fint at udvide lovforslaget, for der kan hele tiden opstå nye muligheder, og der giver det et eller andet sted mest mening at kriminalisere udøveren af den forkerte handling."

Lovforslaget skal efter planen behandles i januar 2020.

Børne- og Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil har ikke ønsket at kommentere forslaget.

Forrige artikel Topdiplomat bliver Danmarks nye faste repræsentant ved EU Topdiplomat bliver Danmarks nye faste repræsentant ved EU Næste artikel Her er regeringens forslag til finanslov Her er regeringens forslag til finanslov