Risbjerg: Regeringen genvinder lidt af det tabte

RISBJERGS SNIT: Der er statistisk sikker fremgang i juni til SF og for de tre regeringspartier samlet set. Venstre går igen tilbage, mens K går frem for tredje måned i træk. Samlet haler rød blok lidt ind på blå bloks enorme forspring.

Efter et absolut lavpunkt for regeringspartierne i april, er der nu statistisk sikker fremgang til de tre partier samlet set.

Da den omstridte vækstpakke faldt på plads i april, kunne de tre partier blot mønstre opbakning fra 28 pct. af vælgerne. Siden er der faldet ro på gemytterne i rød blok med aftalen om en mere lempelig indfasning af dagpengereformen.

Fremgangen fra maj måned er fortsat, og nu har regeringspartierne samlet set 31,6 pct. af vælgerne bag sig. Dermed genvinder S, R og SF lidt af det tabte (43,5 pct. ved valget i 2011), og for første gang siden februar er Venstre ikke længere større end de tre regeringspartier tilsammen.   

Det viser Altinget.dks vægtede gennemsnit af juni måneds meningsmålinger, som er lavet af professor og valgforsker Søren Risbjerg Thomsen fra Aarhus Universitet.

Det har været muligt at lave et snit for juni allerede nu, da alle institutter allerede har lavet mindst en måling i juni.  

S høstede den største fremgang i maj, men går nu yderligere frem fra 17,3 til 18,1 pct., hvilket dog fortsat er meget langt fra valgresultater på 24,8 pct.

SF har stoppet blødningen
SF fik derimod ikke rigtig del i fremgangen for rød blok i maj. Men i juni er der statistisk sikker fremgang til det lille regeringsparti fra 4,2 til 5,1 pct. mod 9,2 pct. ved valget.

"Det er næppe en direkte effekt af SF's politik, men det kan være en indirekte effekt af dagpengeordningen, som gør SF's regeringsdeltagelse mere acceptabel. Det stemmer også med, at der er statistisk sikker samlet fremgang til regeringspartierne tilsammen," siger Søren Risbjerg Thomsen.

Trods tilbagegang for Enhedslisten fra 13,2 til 12,2 pct., så har rød blok samlet set formået at hive nogle af de mange tabte vælgere tilbage over midten fra blå blok.

Rød blok går frem fra 42,9 til 43,7 pct. af vælgerne, men blå blok har samlet set stadig et solidt flertal på 56,1 pct. svarende til 98 mandater mod 77 til rød blok.

Styrkeforholdet tilbage på 2012-niveau
Det er første gang siden februar, at blå blok kommer under 100 mandater. Dermed er styrkeforholdet mellem blokkene tilbage ved niveauet fra sidste sommer, da regeringen indgik en skatteaftale med V og K.

Med dagpengeaftalen peger pilen imidlertid igen lidt opad for rød blok. Hos blå blok holder Dansk Folkeparti fast i partiets fremgang med en tilslutning på 15,7 pct. mod et valgresultat på 12,3 pct.

Efter et foreløbigt lavpunkt med 3,3 pct. i marts går de Konservative frem for tredje måned i træk til nu 4,5 pct. Venstre går tilbage fra 32,2 pct. i april til 30,5 pct. i juni. Venstre har ikke stået så lavt i målingerne siden oktober 2011 i den første måned efter valget. Partiet står dog fortsat til en markant fremgang i forhold til valgresultatet på 26,7 pct.  

Læs hele historien på Altinget | Christiansborg her (Kræver abonnement) 

 

Forrige artikel Danmark vil skærpe EU's klimaambitioner Danmark vil skærpe EU's klimaambitioner Næste artikel Løkke bevarer forspring trods smuttere Løkke bevarer forspring trods smuttere