Regeringsudvidelse og ny udenrigsminister i Grønland

UDVIDELSE: Landsstyreformand Kim Kielsen står nu i spidsen for en grønlandsk flertalsregering efter at have taget Demokraterne ind i varmen. Partiet har fået udenrigsministerposten og to andre ministerposter. 

Grønland vil fremover blive ledet af en flertalsregering. Det står klart, efter at landsstyreformand Kim Kielsen fredag inviterede det socialliberale parti Demokraterne inden for i sin regering, som siden april 2019 har bestået af Kim Kielsens socialdemokratiske Siumut og det lille selvstændighedsparti Nunatta Qitornai. 

Det er coronakrisen og den forestående håndtering af blandt andet de økonomiske konsekvenser af coronakrisen, som har fået Kim Kielsen til at udvide sin regering, landsstyret.

I modvind
Med Demokraternes indtræden i landsstyret – på grønlandsk kaldet Naalakkersuisut – bliver ressortområderne i landsstyret delt ud på flere hænder. Således bliver Demokraternes Steen Lynge nyt landsstyremedlem for udenrigsanliggender. Et ressortområde han overtager fra Siumuts Ane Lone Bagger, der beholder ressortområderne uddannelses, kultur og kirke.

Steen Lynge har en fortid i det liberale parti Atassut. Fra 2013 til 2014 var han landsstyremedlem for infrastruktur og sundhed. Her kom han i modvind, da det kom frem, at han havde tilbudt andre politikere særtjenester i det grønlandske sundhedsvæsen, skriver den grønlandske avis Sermitsiaq.

Han fik ved det seneste valg til det grønlandske parlament, Inatsisartut, 75 personlige stemmer og blev valgt på Demokraternes yderste mandet. Han er uddannet politibetjent og har også gjort karriere som lydtekniker og musiker. 

Fjerde koalition
Foruden Steen Lynge så indtræder Inatsisartut-medlem Anna Wangenheim og Demokraternes partikonsulent, Jens Frederik Nielsen, også i landsstyret som henholdsvis landsstyremedlem for sundhedsområdet og landsstyremedlem for råstoffer og erhverv. Landsstyret består nu af 10 landsstyremedlemmer.

Den nye landsstyrekoalition er Kim Kielsens fjerde siden valget til Inatsisartut i april 2018. 

Forrige artikel Ugen i dansk politik: Digital fejring af grundlovsdag og lukket samråd om kommunikationschefs fratrædelse Ugen i dansk politik: Digital fejring af grundlovsdag og lukket samråd om kommunikationschefs fratrædelse Næste artikel Dagens overblik: Regeringen sender penge til Tunesien og Rwanda for at stoppe flygtninge og migranter Dagens overblik: Regeringen sender penge til Tunesien og Rwanda for at stoppe flygtninge og migranter