Regeringen dropper efterskoletilskud til indvandrere efter pres fra DF

EFTERSKOLE: Regeringen ville udvide tilskuddet til indvandreres efterskoleophold, men lægger nu op til helt at fjerne tilskuddet. DF har skåret igennem.

Regeringen bøjer sig for Dansk Folkeparti, når den med sit finanslovsforslag vil fjerne det årlige tilskud på 10 millioner til efterskoleophold for indvandrere.

Det siger blandt andet SF og Alternativet, inden undervisningsminister Merete Riisager (LA) tirsdag 10. oktober skal i samråd om sagen. 

“Det er helt tydeligt, at Dansk Folkeparti har fået sin vilje over for regeringen i det her spørgsmål,” siger SF’s undervisningsordfører, Jacob Mark, der er manden bag indkaldelsen til samrådet.  

Carolina Magdalene Maier, undervisningsordfører i Alternativet, er enig. 

DF-undervisningsordfører Alex Ahrendtsen bekræfter, at partiet længe har kæmpet for at fjerne tilskuddet til efterskolernes integrationsindsats. 

"Det har ministeren så husket i forbindelse med finanslovsforslaget. Det er vi glade for," siger han. 

DF’s idé  
Regeringen foreslog i april 2017 faktisk at udvide tilskuddet til efterskolernes flygtningeindsats.  

Det fik Dansk Folkeparti hurtigt sat en stopper for i de efterfølgende forhandlinger, siger Alex Ahrendtsen: 

“Oprindeligt havde regeringen planer om at øge pengene til den slags foretagender. Men vi sagde til ministeren, at vi ville have fjernet tilskuddet helt. Det har hun så husket, og det tjener hende til stor ære."

Pengene skal passe 
I et svar til Altinget skriver undervisningsminister Merete Riisager, at der i efterskoleudspillet fra april 2017 rigtig nok var overvejelser om at lempe kravene for "dels tillægstaksten for indvandrere og efterkommere fra visse lande, dels tillægstaksten til danskundervisning for tosprogede elever."

"Og efter drøftelser med Folketingets partier gik regeringen ikke videre med forslaget," skriver ministeren.

Regeringens forslag om at fjerne det årlige tilskud vækker stor ærgrelse i Efterskoleforeningen.  

“På den ene side vil regeringen have, at vi udfører en integrationsopgave. Og på den anden side sparer de på vores ressourcer til at gøre det,”  siger foreningens direktør, Bjarne Lundager Jensen.  

Læs hele artiklen på Altinget: uddannelse. Her får du endnu mere baggrund og flere kommentarer fra aktørerne på området. 

Forrige artikel Overblik: Sådan vil regeringen styrke det lokale politi Overblik: Sådan vil regeringen styrke det lokale politi Næste artikel Peter Loft er blevet fritstillet fra toppost på Bornholm Peter Loft er blevet fritstillet fra toppost på Bornholm