Radikale vil rette op på fortidens synder med en ny skolepolitisk offensiv

Radikale skruer op for retorikken og aktiviteten på skoleområdet. Partiet vil sætte en ny retning – væk fra den skolereform, det selv var med til at føde. Først skal ordførerne Lotte Rod og Marianne Jelved dog igennem en længere samtalerække med ”tænkere” på området.

Det er tid til at frigøre folkeskolen, mener Radikale.

Det skal være slut med at ”trække mål, lange skoledage og for lidt tid til pædagogisk refleksion ned over hovedet” på skolerne, som undervisningsordfører Lotte Rod søndag skrev på Facebook.

Sammen med partileder Sofie Carsten Nielsen og skoleordfører Marianne Jelved har hun de seneste uger hamret budskabet fast i diverse interviews og opslag på sociale medier.

Radikale er i en ny skolepolitisk offensiv gået til kamp mod overregulering og underfinansiering af folkeskolen, som Sofie Carsten Nielsen udlagde det i søndagens Berlingske Tidende.

Det store uhyre i fortællingen kender regeringens støtteparti ganske vel.

Det er nemlig den skolereform, det selv var med til at vedtage i 2013.

Syndsforladelse
Siden reformen blev indført på skolerne i sommeren 2014, har de dårlige historier om dens virkninger stået i kø.

Historier om faldende elevtal, lærerflugt, sygefravær, vikarbrug og skolelukninger blev hurtigt hverdag.

På Christiansborg lagde partierne bag reformen i årene efter stille og roligt længere og længere afstand til den.

Og under undervisningsministrene Ellen Trane Nørby (V) og Merete Riisager (LA) blev den da også justeret, så styringstøjlerne om skolen blev løsnet en smule.

Det har dog sjældent været Radikale, som har stået forrest i reformopgøret.

Men der vil partiet gerne stå nu, hvor ordføreren fra forhandlingerne i 2013, Lotte Rod, i den forstand vil hjælpe med at rydde op efter det rod, hun selv var med til at lave.

Det bør stå klart for de fleste, som følger med dansk uddannelsespolitik, at ingen rigtig mener, at folkeskolen i dag er, hvordan den bør være.

Den nye offensiv er et forsøg på at indtage en stærk stemme i debatten om, hvordan skolen nu kan flyttes i den rigtige retning.

Radikale søger på den måde også at bane vej tilbage i vælgernes bevidsthed som uddannelsespartiet.

Det skader formentlig heller ikke, at partiet på dette område kan lægge ekstra pres på – og kant til – S-regeringen, som med minister Pernille Rosenkrantz-Theil jævnligt får kritik for ikke at ville skrue nok op for skolernes frihedsgrader.

Samtidig passer det ind i partiets større strategiske fokus på børn og unge generelt.

Læser man eksempelvis partiets finanslovsforslag fra november 2020, er det tydeligt at se, hvordan uddannelse, børn og unge fylder på niveau med klimapolitikken.

Skulle man stadig være i tvivl, kan også se denne uges udmelding om, at der skal bruges 700 millioner kroner på børns trivsel efter corona.

Først skal der tænkes
Lotte Rod og Marianne Jelved præsenterede mandag i denne uge hovedredskabet i den nye skoleoffensiv.

Det er tale om en række samtaler med såkaldte ”skolefolk og –tænkere”, som skal køre frem til august.

På førstedagen lagde blandt andre Alexander von Oettingen, Ning de Coninck-Smith, Lene Tanggaard og Stefan Hermann vejen forbi.

Meningen er, at de to radikale politikere vil bruge tænkernes bidrag som inspiration til en helt ny betænkning i stil med 'Den Blå Betænkning', som fra begyndelsen af 1960’erne satte en ny retning for den danske folkeskole.

Intet mindre.

Rod og Jelved vil kalde deres for 'Den Grønne Betænkning', og den skal ganske enkelt ”være et grundlag for skolen”, som de forklarede til Folkeskolen.dk i sidste uge. 

Eller som Marianne Jelved bramfrit erklærede i sidste uges Weekendavisen

"Sammen med Lotte Rod forsøger jeg at rette op på elendighederne i folkeskolen i et arbejde, vi kalder den grønne betænkning."

Hvordan det mere præcis skal gøres indholdsmæssigt, er ikke til at svare konkret på endnu.

Ordførerne skal først have ”hjælp til at se på skolen med nye øjne” og derfra blive klogere, sagde Lotte Rod til Folkeskolen.dk.

Hvis de skulle få lyst til at indhente supplerende viden til den, de finder i samtalerækken, er det værd at bemærke, at VIVE har lavet ganske omfattende følgeforskning til reformen.

Derudover ventes ministeren inden længe at fremlægge en redegørelse om, hvordan reformen har virket, og hvordan den kan ændres.

Rod i skole hos Jelved
At de to primære ansigter på den nye offensiv hedder Lotte Rod og Marianne Jelved er ikke helt tilfældigt.

Da Marianne Jelved ikke genopstiller, ligger det nemlig i kortene, at Lotte Rod skal tegne den Radikale skolepolitik i årene fremover.

Når det sker, bliver det en noget anden type, der tager over, lyder vurderingen fra en række kilder.

Først og fremmest er det meget, meget svært for nogen som helst i dansk politik at matche Marianne Jelved fagligt, når det kommer til skolepolitikken, lyder vurderingen.

I den forstand er Lotte Rod stadig uerfaren i sammenligning.

Men også i deres tilgang til politik beskrives de som forskellige størrelser.

Mens Marianne Jelved evner at være meget konkret og nede i de mindste detaljer, beskrives Lotte Rod som mere ukonkret, abstrakt og flyvsk.

Hun taler ofte om proces og visioner – sjældnere om at kvalificere og konkretisere sin politik, lyder vurderingen blandt andet.

Derfor skal det blive særdeles spændende at se, hvordan den nye samtalerække materialiserer sig konkret politik. Senere på året.

Forrige artikel Skal Frederiksen være den nye leder af Europas sparebande efter Hollands valg? Skal Frederiksen være den nye leder af Europas sparebande efter Hollands valg? Næste artikel Læren fra KL’s topmøde: Fire globale kriser sætter rammerne for lokale valg Læren fra KL’s topmøde: Fire globale kriser sætter rammerne for lokale valg