Provokunstner rykker ind på Christiansborg

EKSPERIMENT: Kunstneren Michael Brammer, der blev berømt og berygtet for at aflive hundehvalpe til en udstilling, er rykket ind på Christiansborg. For at få ”kreative forstyrrelser” har Alternativet ladet ham omdanne et af deres lokaler i Folketinget til atelier.

Fantasi er helt klart et af nøgleordene. Det samme gælder ”inspirationsmotor” og ”kreative forstyrrelser.”

Men derudover kan det godt være svært lige at greje, hvad det helt præcist går ud på.

Og sådan er det vist også for Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk.

”Jeg er spændt på at læse din artikel og finde ud af, hvad det her egentlig er for noget,” griner han.

Men penslerne, malingspletterne og de ophængte værker, der fylder væggene i det lille lokale med tekster som ”Fuck Danmark”, ”Cocaine”, ”I love Allah” og ”Incest” giver i hvert fald ikke umiddelbart indtryk af, at vi befinder os midt det danske demokratis maskinrum, hvor politikerne forsøger at styre og udstikke retningen for nationen.

Interaktivt værk
Men det er lige præcist her, han er rykket ind, den 57-årige provokunstner Michael Brammer.

Mere præcist i et af Alternativets lokaler på Ridebanen på Christiansborg – midt i et nyt og anderledes eksperiment med de alternative folkevalgte, med Melitta-kaffemaskine, pensler, maling, adskillige værker og folk, der snakkende drøner forbi på gangen med plastikchartekker under armen og mobiltelefon i hånden.

Tilbage i 1994 blev han både berømt og berygtet blandt dyreelskere verden over, da han fik aflivet tre hundehvalpe for at bruge dem til sin kunstinstallation ”Tro, håb og kærlighed med venner”, og den var gal igen, da han flere år senere i forbindelse med en kunsthappening huggede hovedet af en hest med sit samuraisværd.

Frieri til Connie Hedegaard
Men han virker nu ret fredelig og imødekommende, byder på kaffe fra Irma og fortæller gerne om, hvad han egentlig laver på Christiansborg. Det lille Christiansborg-lokale er omdannet til et "live studio” - eller en kunstinstallation, som han udtrykker det. På væggen hænger også et værk med navnet Connie Hedegaard skabt med bloddryppende, gotiske bogstaver.

"Det har jeg egentlig lavet som et frieri til Connie Hedegaard, fordi jeg er så fascineret af hende. Jeg sidder nærmest og måber, når jeg ser hende, for alt hun siger er rigtigt, og jeg kan ikke sige hende imod. Hende vil jeg rigtig gerne have over i Alternativet. Og jeg mener heller ikke, at det er så stort et spring for hende," siger Michael Brammer.

Om Christiansborg-lokalet, hvor vi sidder, siger han:

”Det er et interaktivt værk, som hedder Live Studio. Det har de købt og installeret, ligesom hvis det var et maleri. Det er også et åbent atelier. Det er ikke iscenesat. Jeg arbejder bare her, og så kan folk komme ind og se, hvad jeg laver.”

De seneste år har han på samme måde arbejdet sammen med blandt andre store kommercielle virksomheder som eksempelvis Spar Nord, Volvo og Tryg.

"Jeg har det ligesom en ballon"
”Jeg havde gået et stykke tid og tænkt, at det kunne være sjovt at lave noget med et politisk parti eller et ministerium. Jeg forsøgte nogle gange, men de var for selvfede – og det gider jeg ikke. Jeg har det lidt ligesom ballonerne, som jeg lærte børnene at male på Holstebro Kunstmuseum. En ballon vil gerne skabe glæde og festlighed. Den gider ikke rigtig andet. Sådan har jeg det også.”

Men så stormede Alternativet pludselig ind i Folketinget med ni mandater.

”Jeg tænkte, at de virkede som nogle åbne mennesker, så jeg skrev til Uffe Elbæk, og han var med på den med det samme. Og jeg synes sgu, det er meget fedt med de Alternative. De svæver lidt på skyerne endnu. Det ville nok have været anderledes, hvis jeg var kommet ind hos de Konservative.”

"Alle har ret - alle er fjolser"
Michael Brammer understreger, at han ikke er politisk tænkende.

”Jeg har svært ved at stemme, og jeg synes, at alle har ret, og at alle er nogle fjolser. Og så bliver jeg så træt af, at politikerne altid nedgør hinanden. Men jeg kan gode lide kunst, idéeer og muligheder, så vi får en mere fantasifuld verden, end hvis man bare snakker om politik. Jeg kan godt påvirke folk til at bruge deres egen fantasi – bare lidt mere end de turde i går. Det jeg kan tilføre med det her værk er, at folk i højere grad tør bruge deres fantasi,” siger Michael Brammer.

Sjovt eksperiment
Ifølge Alternativets leder, Uffe Elbæk, var timingen god, da Michael Brammer spurgte, om han måtte flytte sit mobile atelier ind i partiets lokaler.

”Vi var lige ved at flytte ind, og vi tænkte, at det kunne være et sjovt eksperiment. Uden at gøre det større, end det er, er hensigten simpelthen at lægge nogle kreative forstyrrelser ind i vores hverdag. Han er lidt en slags inspirationsmotor for os. Vi har gavn af, at han stiller nogle sjove spørgsmål og kan være med til, at vi tænker endnu mere begavet, end vi gjorde i forvejen," siger Uffe Elbæk.

"Vi synes, det er sjovt at have ham her. Og han står selv inde for sit værk, vi skal ikke ud og forsvare eller rose noget,” siger Alternativets leder, der i øvrigt afviser, at der er penge eller en kontrakt mellem parterne.

Men for udenforstående kan det måske være svært at se sammenhængen mellem Brammers atelier og diskussionerne i folketingssalen?

”Njaaa, det skal du ikke sige. Det er netop en udfordring for alle partier herinde, at vi begynder at køre i sådan en fuldstændig forudsigelig Christiansborg-rille og ikke får løftet øjnene fra beslutningsforslagene. Han kan være med til, at vi faktisk stopper op og siger: Kan vi have en helt anden vinkel på det her? Og dermed kan han være med til at sikre, at vi forbliver de ægte alternative. Han er jo en fantastisk dejlig og kreativ forstyrrelse – i hvert fald indtil nu.”

Partilederen hæfter sig desuden ved, at Alternativet i det hele taget mener, at kunst og kultur i langt højere grad "skal tænkes langt mere ind i, hvad vi går og foretager os."

"Ikke bare her, men i samfundet i det hele taget. Det er interessant, hvis kunstnere kan gå ind og påvirke i andre rum end i de snævre rum, som de normalt agerer i," siger Uffe Elbæk.

For evigt
Hvor længe skal han så arbejde hos jer?

”I første omgang har vi snakket om tre-fire uger, men nu må vi se, hvordan det udvikler sig,” siger Uffe Elbæk.

Selv siger Michael Brammer også, uden så meget som at trække på smilebåndet, at han kan få stor betydning for Alternativet.

”Hvis jeg ikke er her, er chancen for at de ryger ud af Folketinget større. Og det synes jeg ikke, de skal. Det giver en god stemning, at jeg er her,” siger han.

”Du siger, at de har købt dig – så der er altså også noget kommercielt i det?

”Det er der jo altid, ellers kan jeg jo ikke betale husleje. Men du får ikke tal fra mig, det må du snakke med nogle andre om.”

Hvor længe skal du så være her?

”For evigt.”

Forrige artikel Hver femte V-vælger ser S som nabopartiet Hver femte V-vælger ser S som nabopartiet Næste artikel Løkke leverede ikke svar på asylpresset Løkke leverede ikke svar på asylpresset