Politisk overblik: S er klar med alternativt finanslovsforslag

DAGENS OVERBLIK: På dagen, hvor Folketinget skal førstebehandle næste års finanslov, fremlægger Socialdemokratiet sit eget oplæg til forhandlingerne.

Godmorgen!

Det bliver en spændende dag i dansk politik med debat og diskussion på Christiansborg, hvor Folketinget mødes for at førstebehandle næste års finanslov.

I den forbindelse har Folketingets største parti, Socialdemokratiet, valgt at komme med sit eget oplæg til forhandlingerne om næste års finanslov.

Og står det til Socialdemokratiet skal velfærd prioriteres over skattelettelser. Blandt andet foreslår Socialdemokratiet, at velfærdsområdet skal løftes og tilføres tre milliarder kroner, hvoraf 500 millioner skal målrettes ældreområdet.

”Vores forslag adskiller sig fra regeringens, fordi vi prioriterer anderledes. Vi har nøjagtig de samme penge, de samme forhandlingsreserver, men vi prioriterer ikke skattelettelser, men derimod først og fremmest velfærden,” siger Benny Engelbrecht ifølge TV 2.

SF: Sygehuse skal tilføres 1,4 milliarder
Socialdemokratiet er ikke det eneste parti, der benytter dagens førstebehandling af finansloven til at fremlægge sit eget bud på en finanslov.

Også SF kommer i dag med sit eget bud på næste års finanslov, og her er skattelettelserne også skrottet for i stedet at give penge til velfærd, grøn omstilling og uddannelse. Blandt andet vil partiet tilføre sygehusene 1,4 milliarder kroner.

”SF viser, hvordan finansloven kan se ud, hvis man i stedet for skattelettelser vil prioritere velfærd, uddannelse og grøn omstilling,” siger Pia Olsen Dyhr til Ritzau ifølge Jyllands-Posten.

”Vi vil gerne komme med et bud på, hvis man vil en anden vej, end de blå partier vil. Vi siger meget klart, at der nedprioriteres børn, unge, uddannelse, natur og miljø i regeringens udspil,” fortsætter hun.

4 ud af 10 ønsker forandring i Kongehuset
Mere end hver tredje dansker ønsker at ændre Kongehusets rolle i det danske samfund. Det viser en ny måling ifølge Altinget. Målingen er foretaget, før hoffet onsdag oplyste, at prins Henrik lider af demens. Men kongehusekspert Søren Jakobsen kritiserer Kongehuset for at have håndteret netop situationen omkring prins Henriks sygdom dårligt.

"Det har skadet omdømmet, at meldingen har været så længe undervejs. Demens opstår ikke på en uge," siger han.

"Det er noget, familien har vidst i længere tid, og det er klart, at det har været en stor fejltagelse, at man har ladet prins Henrik tage til Frankrig uden rådgivning," siger Søren Jakobsen med henvisning til den episode, hvor prins Henrik meddelte, at han ikke vil begraves i Roskilde Domkirke.

Arbejdsgivere: 9.000 flere på kontanthjælp burde være klar til job
Over 9.000 kontanthjælpsmodtagere er fritaget for at søge job, selvom de vurderes til at have en arbejdsevne.

Sådan lyder konklusionen i en ny analyse fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA).

”Vi har i dag omkring 650.000 job på 20 timer eller mindre. Lad os nu bruge de gode konjunkturer til at få flere af de kontanthjælpsmodtagere, der måske ikke kan klare et fuldtidsjob, ind på arbejdsmarkedet med det antal timer, den enkelte kan klare,” siger DA-direktør Jacob Holbraad.

Men DA forsimpler i høj grad tingene, lyder kritikken fra formanden for KL's Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalget, Aalborg-borgmester Thomas Kastrup Larsen (S).

Læs artiklen hos Berlingske, der også har lavet et interaktivt kort, hvor man kan se, hvor god ens egen kommune er til at gøre ledige parate til job.

Nyt udspil: Bibliotekers udlån af bageudstyr skal stoppes
Ikke en uge uden et nyt regeringsudspil. I dag er innovationsminister Sophie Løhde (V) og økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) klar med et nyt udspil, der skal sikre, at private virksomheder ikke bliver udsat for unfair konkurrence fra den offentlige sektor.

Udspillet indebærer blandt andet et stop for, at kommunale biblioteker skal kunne udlåne bageudstyr. Et andet forslag er, at kommuner ikke skal sælge viden om it-systemer i konkurrence med private it-rådgivningsfirmaer.

Udspillet præsenteres klokken 11.

To historier fra onsdag du skal have med
- Danmark får ikke lov til at forlænge sin grænsekontrol igen, når den udløber i november. Det understregede EU’s migrationskommissær, Dimitris Avramopoulos, ved et pressemøde i Bruxelles onsdag. ”De vigtigste grunde, der retfærdiggjorde indførelsen, eksisterer ikke længere,” understregede kommissæren.

- Statsrevisorer kritiserer kontrol med udskældt energiordning. Tilsynet med den udskældte energispareordning har været utilstrækkeligt, og ministeriet har ikke gjort nok for at holde omkostninger til ordningen nede, lyder kritikken af Energiministeriet fra Statsrevisorerne.

Dagens tal: 219.000.000.000
De bedst lønnede danskere betaler 219 milliarder i skat om året. Skatteministeriet har ifølge Berlingske opgjort, hvor meget de ti procent bedst lønnede danskere betaler af de samlede skatter. Og ifølge Skatteministeriet betales cirka 31 procent af de samlede skatter og afgifter af de ti procent rigeste.
Ikke overraskende mener Liberal Alliance, at det er for meget, mens Enhedslisten gerne ser, det bliver til mere.

Dagens debat: S begraver egen naturpolitik på Fælleden
Af frygt for et historisk skelsættende tab af magten har Socialdemokraterne i København intensiveret kampagnen for byggeriet på Amager Fælled. Og det med en række tvivlsomme eller direkte forkerte påstande, skriver Rune Engelbreth Larsen i et indlæg på Altinget.

Læs det her

Det sker i dag
Kl. 8.00: Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) og ældreminister Thyra Frank (LA) skal i åbent samråd om konkurser i plejesektoren.

Kl. 9.00: Ungdommens Folkemøde skydes i gang i Søndermarken i København. Det er anden gang den demokratiske festival for unge afholdes, og arrangementet varer i to dage.

Kl. 10.00: Førstebehandling af finansloven for 2018.

Kl. 11.00: Doorstep med innovationsministeren, økonomi- og indenrigsministeren og erhvervsministeren, der præsenterer udspillet Fair og lige konkurrence.

Forrige artikel EU-Kommissionen: Grænsekontrollen skal ophøre EU-Kommissionen: Grænsekontrollen skal ophøre Næste artikel Rigsrevisionen skal kulegrave lønforholdene i DR Rigsrevisionen skal kulegrave lønforholdene i DR